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PREAMBLE           Unless the requirements of section 82SA are fulfilled
          section 82R of the Income Tax Assessment Act prohibits an income
          tax deduction for interest payable on certain convertible notes
          where the loan represented by the convertible notes was made on
          or after 1 January 1976.

          2.       Section 82SA requires, amongst other things, that the
          rate of interest payable in respect of the loan is the same in
          respect of all periods occurring before the maturity date of the
          loan (sub-paragraph 82SA(1)(d)(vi)).  This requirement is
          modified in respect of foreign loans where the rate of interest
          may be varied by reference to movements in a specified interest
          rate in a specified overseas market provided the variation does
          not have retrospective effect (sub-section 82SA(5)).

FACTS     3.       A resident company proposed to raise a foreign loan by
          the issue of convertible bearer notes.  The notes were to be
          offered publicly in two overseas financial centres and listed on
          their local stock exchanges.  They were to carry a fixed
          interest rate for a 10 year term.  In all respects, other than
          that which appears in the succeeding paragraph, the terms of the
          convertible note issue would have satisfied section 82SA.

          4.       To assist in marketing the notes, however, it was
          proposed that noteholders would have an optional right to redeem
          notes on the 5th anniversary of their issue at a premium of some
          2% above the coupon rate.  The redemption price would be set so
          as to give noteholders a return approximating the London five
          year bearer note interest rate.

RULING    5.       The company was informed that if the proposal for
          redemption on the 5th anniversary of the notes was carried into
          effect it would not be accepted that the requirements of
          sub-paragraph 82SA(1)(d)(vi) were met, i.e. it would not be accepted
          that the rate of interest payable in respect of the
          loan was the same in respect of all periods occurring before
          maturity date.



          6.       The purpose of sub-paragraph 82SA(1)(d)(vi) is to
          ensure that the timing of the noteholder's exercise of his
          option to convert into share capital is not influenced by the
          company varying the interest rate payable on the notes.  To vary
          the interest rate might conceivably cause noteholders to delay
          conversion with the consequence that the company would continue
          obtaining tax deduction for interest payments in lieu of paying
          dividends.  In this case it was considered that the optional
          right to redemption on the 5th anniversary of their issue with
          its favourable conversion rate could conceivably cause a
          noteholder not to convert during the first five year period
          where he might otherwise have done so.

          7.       Sub-section 82SA(5) did not assist the company in this
          case.  This sub-section modifies the test in sub-paragraph
          82SA(1)(d)(vi) where the rate of interest is varied only by
          reference to movements in a specified interest rate in a
          specified overseas market and that a variation in the rate does
          not have retrospective effect.
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