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Taxation Determination  TD 1999/67

Taxation Determination
Income tax:  capital gains:  if your land (including land on which
your dwelling is situated) exceeds 2 hectares, can you select
which 2 hectares the main residence exemption in Subdivision
118-B applies to and, if so, how do you calculate any capital gain
or capital loss you make on the remainder of your land?

Preamble
This Taxation Determination is a ‘public ruling’ for the purposes of Part IVAAA of the Taxation
Administration Act 1953 and is legally binding on the Commissioner.  Taxation Rulings TR 92/1 and
TR 97/16 together explain when a Determination is a public ruling and how it is legally binding on the
Commissioner.

Date of effect
This determination applies to years commencing both before and after its date of issue.  However, this
Determination does not apply to taxpayers to the extent that it conflicts with the terms of settlement of a
dispute agreed to before the date of the Determination (see paragraphs 21 and 22 of Taxation Ruling
TR 92/20).

1. Yes.  You can apply the main residence exemption in Subdivision 118-B of the Income Tax
Assessment Act 1997 to whichever area of land you choose in addition to the land on which your
dwelling is situated.  However, subsection 118-120(2) specifies that the total of the land (including
the land on which the dwelling is situated) must not exceed 2 hectares.

2. A capital gain or capital loss you make from the land is only disregarded under the main
residence exemption if it is used primarily for private or domestic purposes in association with your
dwelling.

3. If your selected area of land can be separately valued, you calculate your capital gain or
capital loss on the remainder of your land by apportioning the capital proceeds and the cost base or
reduced cost base (if applicable) on the basis of the valuation.  This is relevant if the value of the
remainder of the land is of a greater or lesser value than your selected area of land.

4. If your selected area of land cannot be separately valued, your capital gain or loss on the
remainder of your land may be calculated by apportioning the capital proceeds and the cost base or
reduced cost base (if applicable) on an area basis.
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