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Ruling Compendium – GSTR 2014/2 

This is a compendium of responses to the issues raised by external parties to draft GSTR 2014/D2 Goods and services tax:  treatment of ATM 
service fees, credit card surcharges and debit card surcharges 

This compendium of comments has been edited to maintain the anonymity of entities that commented on the draft ruling. 

Summary of issues raised and responses 

Issue No. Issue raised ATO Response/Action taken 
1 The submission encouraged the Commissioner to include in 

the draft Ruling a statement of the guiding principles employed 
to determine the GST treatment of each fee or surcharge 
addressed in the draft Ruling. 
 

Agreed. Discussion has been included in the final Ruling concerning the principle 
that a sufficient nexus needs to be established between a payment and a supply 
for the payment to be characterised as consideration for the supply. 
 

2 A significant body of public rulings, such as GSTR 2000/19, 
GSTR 2001/6 and GSTD 2002/3 which should be cross-
referenced in the draft Ruling. 
 

Agreed. Relevant rulings have now been added and cross-referenced including 
GSTR 2000/19 GSTR 2001/6, GSTR 2001/8, GSTR 2004/1, and GSTR 2012/2. 
We do not consider GSTD 2002/3 is required to be referenced. 
 

3 The submission requested an explanation of the process used 
by the Commissioner to determine whether the surcharge is 
consideration for the supply of the service of accessing the 
payment system, or for the underlying supply or not 
consideration for any supply. 
 

Changes have been made to the final Ruling to clarify the Commissioner’s 
position including additional content on the need to establish a sufficient nexus or 
connection between a payment and a supply for the payment to be characterised 
as consideration for the supply. Paragraphs 26 to 28 of GSTR 2014/2 set out the 
Commissioner’s views on weighing up the relevant nexus between the surcharge, 
a supply of goods or services and the services of accessing the relevant payment 
system. These paragraphs have been retained in the final Ruling. 
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Issue No. Issue raised ATO Response/Action taken 
4 It was submitted that the draft Ruling in its current form does 

not adequately explain the positions taken in relation to credit 
card and debit card surcharges. Nor does it provide readers 
with a useful reference tool to apply when determining the 
treatment of other fees and charges and the supply, if any, to 
which they are connected. 
 

Changes have been made to the final Ruling to clarify the Commissioner’s 
position including additional content on the need to establish a sufficient nexus or 
connection between a payment and a supply for the payment to be characterised 
as consideration for the supply. 
 

5 The explanations in paragraphs 8 and 9 (and 50 and 51) for 
credit card surcharges and 20 and 21 (and 63 and 64) for debit 
card surcharges require a more detailed discussion. They in 
effect state that the surcharge is part of the price of an 
underlying supply and is therefore part of the consideration for 
the underlying supply. This is a circular argument which does 
not explain the process employed to determine that the 
surcharge is part of the price of the underlying supply. 
The approach adopted is in stark contrast to the approach 
followed in earlier rulings, such as GSTD 2002/3 on delivery 
charges, where full explanations are provided. 
 

Agreed. Changes have been made to clarify the position that the surcharge forms 
part of the consideration for the supply of goods or services. 

6 There needs to be a more thorough analysis of whether the 
surcharge increases the ’value‘ or ’price‘ of the supplies 
because a 3% surcharge on GST free goods nets the merchant 
3%, but in respect of taxable goods, it nets the merchant only 
10/11ths of the 3% surcharge. Uncertainty in this matter could 
lead to significant disputes later. 
 

The focus of the final Ruling concerns whether the surcharge forms consideration 
for a supply of goods or services. This will then impact the application of 
subsection 9-75 of the A New Tax System (Goods and Services Tax) Act 1999 
(GST Act) concerning determining the both the value of a supply and the price of 
a supply. The commercial reasoning behind the imposition of the surcharge is 
outside the scope of this Ruling. 
 

7 Given the vast and growing number of transactions that occur 
online, there should be some examples of how credit card 
surcharges for using credit cards to pay for them are treated, 
including the payment of acquisitions from overseas which are 
reverse charged. 

An additional example has been included in the final Ruling (Example 2) which 
involves a scenario where a customer acquires a concert ticket over the internet 
and incurs a credit card surcharge. 
Paragraphs 10 and 67 have been included to address the scenario where an 
entity acts as an agent of a third party that supplies goods or services, but makes 
a supply of processing services to the customer. 
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Issue No. Issue raised ATO Response/Action taken 
8 A situation which is not addressed in the draft Ruling is where 

goods or services are supplied on credit terms for an agreed 
price and the recipient of the supply subsequently decides to 
pay the outstanding account balance by credit card, in the 
knowledge that a surcharge will be imposed. The supplier who 
accepts payment by credit card then imposes a surcharge on 
the recipient. 
Consistent with the ATO position in relation to payments into 
an account, as expressed in paragraphs 49 to 52 of GSTR 
2003/5 Vouchers, such a payment of an account is not in 
respect of any supplies at all, even if the supplies that lead to 
the account being payable were taxable. That is, a surcharge 
for the payment of taxable goods is taxable, but if the goods 
are charged to an account and the account is paid by credit 
card, the surcharge will not be taxable. Combining that with 
Division 19 of the GST Act adjustment events, such as a 
subsequent settlement discount, is complex. The ruling needs 
to deal with all the matters that arise from acting in accordance 
with the ruling, or it may lead to more problems than it fixes. 
The submission requested a consideration of the 
Commissioner’s position on credit card surcharges imposed in 
these circumstances and the outcome of the Commissioner’s 
deliberations included in the ruling. 
 

We do not consider that the views expressed in paragraphs 49 to 52 of GSTR 
2003/5 are relevant to the scenario raised in the submission. Those paragraphs 
refer to a scenario where a taxpayer allocates a credit to an account, by 
transferring money to the account, which is to be used for future supplies. In that 
situation, the Commissioner’s view is that the allocation of the credit to the 
account is not a supply. 
In the scenario raised, the customer has an outstanding liability with the merchant 
following the supply of goods or services.  The GST treatment of a credit card 
surcharge will depend upon whether or not the merchant has made an input taxed 
supply of an interest in a credit arrangement to the customer. 
The imposition of the credit card surcharge forms additional consideration for the 
supply of the goods or services from the merchant. This may trigger an increasing 
adjustment to the merchant under Division 19 of the GST Act depending upon the 
circumstances. The customer may have a corresponding decreasing adjustment. 
However, where the merchant imposes a late payment fee or charge which is also 
paid by the customer using a credit card, the credit card surcharge also forms part 
of the consideration for an input taxed financial supply of an interest in or under a 
credit arrangement. The merchant can use any fair and reasonable method to 
apportion the credit card surcharge between the supplies.   
This view has been included in the final Ruling at paragraphs 11 to 13, 31 to 32, 
68 to 70 and 83 to 85 and is reflected in Example 5 at paragraphs 22 to 25. 

9 The submission agrees with apportionment in relation to 
surcharges at paragraphs 52 and 53. However, it would be 
helpful if some explanation was made (for example principles 
arising out of Luxottica and section 9-80), and some references 
made to other ATO Public Rulings. It would also be helpful if 
the example at paragraphs 15 and 16 could be extended to 
show other examples of acceptable (or not acceptable) 
apportionment methodologies. 
 

GSTR 2001/8 has been referenced in the final Ruling. 
The Commissioner did not receive any submissions that raised different 
apportionment methodologies than those referenced in the draft Ruling. The 
Commissioner has repeated in paragraph 66 of the final Ruling that we will 
consider any reasonable approaches that reduce compliance costs. 
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Issue No. Issue raised ATO Response/Action taken 
10 At paragraph 17, the Commissioner treats a credit card 

surcharge imposed on a customer in respect of a credit card 
transaction used for a payment, or the discharging of a liability 
to make a payment, of an Australian tax, fee or charge, as 
having the same treatment as the underlying payment of the 
tax, fee or charge. 
The submission raised difficulties with this blanket assertion, 
based as it is on the AAT decision in Waverley Council.  It was 
submitted that there was insufficient discussion and analysis of 
the supply for consideration issue in this unusual case on 
which to reach and apply broad conclusions, especially when 
the underlying facts are crucial to determining the correct 
treatment. 
 

The final Ruling has been amended to clarify that when a person pays an 
Australian tax, or an Australian fee or charge by credit card and incurs a credit 
card surcharge, the surcharge is a payment incurred by the person in discharging 
the liability to pay the Australian tax, or Australian fee or charge. Depending upon 
the particular factual circumstance, the credit card surcharge may be 
characterised as forming part of an Australian fee or charge. A credit card 
surcharge imposed on a person in both circumstances has the same GST 
treatment under Division 81 of the GST Act as the payment of the tax, fee or 
charge. 
We consider that this position is consistent with Waverley Council. 
We are not suggesting that a credit card surcharge incurred when paying an 
Australian tax forms part of the Australian tax.  Rather, it is a fee incurred in 
discharging the liability to pay the Australian tax and will therefore be subject to 
Division 81 of the GST Act. 
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Issue No. Issue raised ATO Response/Action taken 
11 The submission seriously questions the position taken in the 

draft Ruling that when a taxpayer pays an assessment of a net 
amount of GST by credit card, any surcharge imposed on the 
taxpayer has the character of GST. The broader implication of 
this view, is that the surcharge may not be deductible for 
income tax purposes. Furthermore, as an imposition of tax, 
there would need to be some legislative basis to support the 
imposition of an additional tax, which amongst other things 
addressed all constitutional issues. 
To simply assert that the credit card surcharge increases the 
consideration ’for‘ that statutory charge is fraught with 
difficulties. It could lead to challenges that the authority 
charging the fee is overcharging. Furthermore, if a person’s 
income tax is paid by credit card, it is unlikely that the ATO 
would accept the surcharge as constituting the payment of 
income tax. Finally, the additional surcharge amount might not 
be a fee, tax or charge under Division 81 of the GST Act at all, 
and hence, cannot be treated that way. 
 

Please see response to Issue 10. 
 

12 The submission welcomed a more detailed explanation of the 
treatment of credit card surcharges for the payment of taxes, 
fees and charges subject to Division 81 of the GST Act. It 
would also be helpful if the Commissioner could clarify his 
position in this ruling, with the advice he also provides on 
payment instructions, that is that the taxpayer may be entitled 
to a deduction for the tax. In the case of a surcharge placed on 
the payment of an income tax liability, the position adopted in 
the draft Ruling read together with the payment instructions 
would, in effect, allow a taxpayer to claim a tax deduction for a 
payment of its income tax. Such an outcome is absurd. 
 

Please see response to Issue 10. 
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Issue No. Issue raised ATO Response/Action taken 
13 It would be useful if the Commissioner could comment on the 

situation where credit card surcharges are charged where there 
is no supply at all. This can arise where a payer tops up their 
account which is used to pay for services by paying with a 
credit card plus a surcharge and then later decides to withdraw 
the amount on the account without actually accessing the 
services that the account is used for. In this circumstance, the 
credit card surcharge has been imposed without an underlying 
supply. We query what the GST treatment would be. 
 

The scenario raised in the submission does not provide sufficient factual details to 
be able to provide a categorical position in the final Ruling. However, we note that 
it would appear in the scenario raised that the payer is being provided a service of 
accessing the relevant payment system to authorise the payment. 
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