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Ruling Compendium – GSTD 2013/4 

This is a compendium of responses to the issues raised by external parties to draft GSTD 2013/D3 Goods and services tax: can the consideration 
the supplier provides for acquiring capital items be included in calculating whether a supply is GST-free under subparagraph 38-250(2)(b)(ii) of 
the A New Tax System (Goods and Services Tax) Act 1999? 

This compendium of comments has been edited to maintain the anonymity of entities that commented on the draft ruling. 

Summary of issues raised and responses 

Issue 
No. 

Issue raised ATO Response/Action taken 

1 Assets that do not 'diminish in value over 
time' 
 
The commenting entity disagrees with the 
proposed limitation of the ruling to acquired 
items that ‘diminish in value over time’.   
 
It is argued that this proposed exclusion is 
inconsistent with the principle that the 'less 
than 75% test' contained in the paragraph is a 
measure of the extent to which the price 
charged for the charitable supply covers the 
costs of making it. 
 
It is submitted that a reasonable allocation of 
the costs of an asset will have to take account 
of its intended use over time.1  If it is intended 
to use the asset for the charitable purpose, it is 

The question in the determination has been narrowed so that it 
only concerns capital assets that diminish in value. The ATO 
considers that different analysis is applicable to capital assets 
that do not diminish in value. This is because such assets are 
not typically ‘used up’ in making the relevant supplies.  

It is accepted that the statement at paragraph 27 in the draft 
determination that the cost of land could only be taken into 
account on sale of that land was too restrictive. There may be 
other cases where land (and other capital assets that do not 
diminish in value) are not sold but are the subject matter of the 
supply (or part of the subject matter of the supply). In such 
cases, it may be appropriate to take into account either the cost 
of acquisition of the asset, or some portion of the cost of 
acquisition.     

This matter is subject to further consideration.  

 

                                                 
1 We note that this is the approach taken in GSTR 2009/4. 
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Issue 
No. 

Issue raised ATO Response/Action taken 

inappropriate to exclude the cost of the asset 
from the costs of the charitable supplies made 
in using the asset. 
 

2 Refunds of overpaid GST 
 
The commenting entity notes that the 
application of the Draft may have the 
consequence that Charities have overpaid 
GST in relation to their non-commercial 
supplies but that section 105-65 of Schedule 1 
to the Taxation Administration Act 1953 (TAA) 
and, for a net amount for a tax period starting 
on or after 17 August 2012, the Commissioner 
may refuse a refund of the amount overpaid.   
 
The commenting entity considers that this 
would be an unwelcome outcome, having 
regard to the non-commercial character of the 
supplies and the charitable status of the 
suppliers.  The Draft should contain a 
comment on the matter. 
 
During the implementation of GST, refunds 
that were payable in relation to the 
interpretation adopted for section 38-250 were 
able to be used by Charities in funding other 
non-commercial activities and were not 
required to be refunded to particular 
customers. 

It is beyond the scope of the Determination to rule on the 
application of section 105-65 for GST overpaid by charities. 

In applying section 105-65 of Schedule 1 to the Taxation 
Administration Act 1953 (TAA), if the charities have refunded 
GST overpaid to unregistered recipients then they are entitled to 
claim a refund of the GST overpaid.  

Approaching the discretion in section 105-65 requires 
consideration of the individual facts and circumstances. It is not 
possible or appropriate to provide a blanket statement about 
how the Commissioner would exercise the section 105-65 
discretion for all charities that have overpaid GST.  
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No. 

Issue raised ATO Response/Action taken 

3 The charities consultative committee 
resolved issues document (CCCRID) 
 
The commenting entity submits that the 
CCCRID should be amended to reflect the 
general principle of a 'reasonable methodology' 
for all costs – not merely capital costs – to 
ensure that those sections are, at law and in 
fact, merely suggestions of possible 
methodologies that the Commissioner would 
accept as meeting the 'reasonable' 
requirement. 
 

Agreed. The CCCRID will be amended to reflect the current 
approach taken in the final GST Determination. 

4 ATO ID 2012/78 
 
The commenting entity recommends that the  
ATO ID should be withdrawn to avoid 
confusion 

Agreed. The ATO ID will be withdrawn upon the publication of 
the final GST Determination. 

5.  Allocation of the full amount up front 
The full amount of the consideration should be 
counted in the tax period when the 
consideration is provided but not in any of the 
succeeding tax periods. 

A supplier should apply any reasonable methodology that 
reflects the proportion of the capital costs that relate to each 
supply made.  

An example has been added to the final Determination to 
illustrate that there are circumstances where it can be fair and 
reasonable to take into account certain capital expenditure in the 
year it is incurred.  

6 Whether land should be included 
If land is purchased to make a supply in one 
period and the consideration for the acquisition 
of land is provided in full in that period then the 

See the response to issue number 1.  

In most cases it would not be appropriate to treat the whole cost 
of acquiring land in the cost of making supplies in the same 
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No. 

Issue raised ATO Response/Action taken 

consideration should be counted in full in that 
period and not in any subsequent period 
notwithstanding that the same land may be 
used to make a supply in one or more of the 
subsequent periods. 

period. 

 

7 There are entities in many cases applying the 
test at subparagraph 38-250(2)(b)(ii) to 
determine the GST treatment of supplies in the 
next year, based upon their budgets for 
the next year. Where the test is passed based 
on budget figures available before the start of 
the budget year but is not passed once audited 
actual figures are known (after the end of the 
year), the Commissioner does not (currently) 
require the relevant supplies to be taxed. 
 
Some entities have already set and published 
their budgets and fees for year 2014 and have 
assessed that certain of their supplies for that 
year will be GST-free, using the methodology 
described in the current CCCRID for applying 
the test at subparagraph 38-250(2)(b)(ii). 
If the Final Determination makes changes to 
the current CCCRID rules in this area, there 
should be transitional arrangements to ensure 
that these entities that have already applied 
the current CCCRID rules to year 2014 (and 
have set and published their fees accordingly) 
are not required to apply the provisions of the 
Final Determination to any of their supplies 

The Date of Effect that was proposed in the draft Determination 
has been altered to indicate that compliance action will not 
generally be taken for tax periods ending on or before 30 June 
2013 where the approach of taking into account capital 
expenditure in the year it is incurred was adopted.  

However, it is not considered that any more extended 
transitional rule is warranted. 
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No. 

Issue raised ATO Response/Action taken 

made before the start of year 2015 . 
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