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What this Class Ruling is about  

1. This Ruling sets out the Commissioner’s opinion on the way in 
which the ‘tax law’ identified below applies to the defined class of 
persons, who take part in the arrangement to which this Ruling 
relates. 

 

Tax law 
2. The tax laws dealt with in this Ruling are: 

• section 40 of the Fringe Benefits Tax Assessment Act 
1986 (FBTAA); 

• subsection 136(1) of the FBTAA; and 

• subsection 26AAB(14) of the Income Tax Assessment 
Act 1936 (ITAA 1936). 

 

Class of persons 
3. The class of persons to which this Ruling applies is employers 
who are required to make payments to Redundancy Payment Central 
Fund (Existing Fund No. 1) and Redundancy Payment Central Fund 
No 2 (Existing Fund No. 2) under the terms of the funds’ respective 
trust deeds. Such payments, which are described as an apprentice 
levy, are used to provide benefits for apprentices and former 
apprentices. 
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Qualifications 

4. The Commissioner makes this Ruling based on the precise 
arrangement identified in this Ruling. 

5. The class of persons defined in this Ruling may rely on its 
contents provided the arrangement actually carried out is carried out 
in accordance with the arrangement described in paragraphs 9 to 26. 

6. If the arrangement actually carried out is materially different 
from the arrangement that is described in this Ruling, then: 

• this Ruling has no binding effect on the Commissioner 
because the arrangement entered into is not the 
arrangement on which the Commissioner has ruled; 
and 

• this Ruling may be withdrawn or modified. 

7. This work is copyright. Apart from any use as permitted under 
the Copyright Act 1968, no part may be reproduced by any process 
without prior written permission from the Commonwealth. Requests 
and inquiries concerning reproduction and rights should be addressed 
to: 

Commonwealth Copyright Administration 
Intellectual Property Branch 
Department of Communications, Information Technology and 
the Arts 
GPO Box 2154 
CANBERRA  ACT  2601 

or by e-mail to:  commonwealth.copyright@dcita.gov.au

 

Date of effect 
8. This Ruling applies from 1 April 2004. Further, this Ruling only 
applies to the extent that: 

• there is no material change in the arrangement or in 
the class of persons involved in the arrangement; 

• it is not later withdrawn by notice in the Gazette; 

• it is not taken to be withdrawn by an inconsistent later 
public ruling; or 

• the relevant tax law is not amended. 
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Arrangement 
9. The arrangement that is the subject of this Ruling is described 
below. This description is based on the following documents. These 
documents, or relevant parts of them, as the case may be, form part 
of and are to be read with the description. The relevant documents or 
parts of documents incorporated into this description of the 
arrangement are: 

• Class Ruling application made by Deacons on behalf 
of Redundancy Payment Central Fund Ltd (Incolink); 

• The trust deed of Existing Fund No. 1; 

• Determination by Incolink pursuant to the trust deed for 
Existing Fund No. 1; 

• The trust deed of Existing Fund No. 2; 

• Determination by Incolink pursuant to of the trust deed 
for Existing Fund No. 2; 

• The trust deed of Redundancy Payment Approved 
Worker Entitlement Fund 1 (Approved Fund No. 1); 
and 

• The trust deed of Redundancy Payment Approved 
Worker Entitlement Fund 2 (Approved Fund No. 2). 

 
Existing Fund No. 1 
10. Existing Fund No. 1 was established pursuant to an industry 
agreement for the purpose of making redundancy payments to 
workers (employees) and apprentices in the building and construction 
industry. Funds to achieve the above purpose are provided by 
employer members (employers). 

11. For the purposes of the trust deed of the fund, an apprentice 
is an employee (other than a trainee) who is registered as an 
apprentice with the Victorian Learning and Employment Skills 
Commission and undertaking a course of training approved by that 
Commission. 

12. The trust deed requires each employer to contribute to the 
fund, a Consumer Price Index (CPI) adjusted amount per week in 
respect of each employee.  

13. The trust deed also provides that for each weekly amount 
contributed per employee, a portion of that amount (currently 50 
cents) is applied as an industrial levy to provide benefits to 
apprentices in the industry. Employers are required to pay the levy 
whether or not the employer employs apprentices at the time of the 
payment. 
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14. The apprentice levy amounts are to be credited to a 
nominated account holding pooled funds for the benefit of apprentices 
and former apprentices. The balance of employer payments (that is, 
excluding the apprentice component) are credited to each employee's 
respective account with the fund. 

15. The arrangements described above in paragraphs 13 and 14 
are subject to the arrangements described in paragraph 22 in relation 
to the operation of Approved Fund No 1. 

16. No benefit is payable to an apprentice who does not complete 
their training agreement and work in the industry for a further 12 months 
(or lesser period determined by the trustee) except where: 

• the training agreement is cancelled because of a work 
shortage where an entitlement to a percentage of the 
redundancy benefit accrues; or 

• a training agreement is terminated for any other reason 
where the trustee has a discretion to pay a benefit if a 
claim is made by an apprentice because of extenuating 
circumstances. 

17. At the end of 12 months (or lesser period) and after an 
apprentice becomes an employee, benefits or entitlements notionally 
accumulated during the apprenticeship period are credited to an 
account in the name of that apprentice (now an employee). 

 

Approved Fund No. 1 
18. Approved Fund No. 1 was also established for the purpose of 
making redundancy payments to workers (employees) and 
apprentices in the building and construction industry. It is an 
approved worker entitlement fund within the meaning of section 58PB 
of the FBTAA and was prescribed by regulation and gazetted on 
26 February 2004. 

19. It is intended that members (employers) of Existing Fund No. 
1 will become members (employers) of Approved Fund No. 1 and the 
two funds will co-exist. 

20. The trust deed of the fund requires each employer to 
contribute a CPI adjusted amount per week in respect of each 
employee. 

21. Unlike Existing Fund No. 1, there is no obligation on 
employers under this trust deed, to make any payment in respect of 
apprentices (whether directly or by way of industrial levy) and no part 
of employer payments is to be applied to or for apprentices by the 
Approved Fund No. 1. 
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22. When an employer pays an amount in accordance with the 
trust deed of Approved Fund No. 1, their obligation to contribute to 
Existing Fund No. 1 (refer paragraph 12) will be reduced to that 
extent. The outstanding payment obligation to be made to Existing 
Fund No. 1 (currently 50 cents per employee per week) will be 
applied towards the apprentice levy in accordance with the Existing 
Fund No. 1 trust deed and credited to a nominated account holding 
pooled funds for the benefit of apprentices (as outlined in paragraph 
14). 

 

Existing Fund No. 2 
23. Existing Fund No. 2 was established pursuant to an industry 
agreement for the purpose of making redundancy payments to 
workers (employees) in the metal and engineering construction 
industries and the metal and engineering contracting industries. The 
trust deed of Existing Fund No. 2 replicates the provisions of Existing 
Fund No. 1 except for the industry that it covers.  Funds to achieve 
the above purpose are provided by employer members (employers).  

24. The details as described in paragraphs 11 to 17 of the 
Arrangement also apply to Existing Fund No. 2. 

 

Approved Fund No. 2 
25. Approved Fund No. 2 was also established for the purpose of 
making redundancy payments to workers (employees) and 
apprentices in the metal and engineering construction industries and 
the metal and engineering contracting industries. It is an approved 
worker entitlement fund within the meaning of section 58PB of the 
FBTAA and was prescribed by regulation and gazetted on 
26 February 2004. 

26. The details as described in paragraphs 19 to 22 of the 
Arrangement also apply to Approved Fund No. 2. 

 

Ruling 
27. A payment by an employer to Existing Fund No. 1 or Existing 
Fund No. 2, in the form of an apprentice levy as described in the 
Arrangement, will not be a fringe benefit as defined in subsection 
136(1) of the FBTAA. 
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Explanation 
28. The definition of a fringe benefit in subsection 136(1) of the 
FBTAA provides that a benefit will be a fringe benefit when that 
benefit is provided to an employee or an associate of the employee in 
respect of the employment of the employee by an employer (or its 
associate) or under an arrangement between the employer and a 
third party, unless the benefit is specifically excluded from being a 
fringe benefit. 

29. As described in the Arrangement, payments for the benefit of 
apprentices will be made by an employer to Existing Fund No. 1 or 
Existing Fund No. 2, which in accordance with Taxation Ruling 
TR 1999/5 may give rise to a property benefit. 

30. TR 1999/5 provides that a payment of money by an employer: 

• in appropriate circumstances to the trustee of a trust; 

• in respect of the employment of an employee; and 

• which does not constitute salary or wages or is 
otherwise exempt by virtue of subsection 136(1), 

is a property benefit pursuant to section 40 of the FBTAA. To be a 
fringe benefit such payment must be provided to an associate of an 
employee in respect of the employment of the employee.  

31. A trustee may be considered to be an associate of an 
employee for the purposes of the definition of a fringe benefit. 
TR 1999/5 considers the circumstances in which a trustee of a trust 
which has been set up to provide benefits to employees, is an 
associate of the employee for the purposes of the FBTAA. 

32. The definition of associate in the FBTAA has the same 
meaning as that contained in section 26AAB of the ITAA 1936. In 
reference to a trustee, subparagraph 26AAB(14)(1)(iv) of the 
ITAA 1936 provides that a trustee will be an associate of a person if 
that person, or an associate of that person, '… is capable (whether by 
the exercise of a power of appointment or otherwise) of benefiting 
under the trust, either directly or through any interposed companies, 
partnerships or trusts…'. 

33. Paragraph 5 of TR 1999/5 says that the trustee of a trust that 
is constituted to provide benefits to employees can be an associate of 
an employee of the employer whose employees will benefit under the 
trust, notwithstanding that the employee is not a beneficiary of the 
trust at the time the benefit (the payment) is provided. 

34. Paragraph 14 of TR 1999/5 provides guidelines that indicate 
when a particular employee is capable of benefiting under a trust. The 
first indicia is that the potential beneficiaries, in respect of which the 
contribution has been made to the trustee, are employees and have 
sufficient connection with the income producing activities of the 
business to give rise to a deduction to the employer.  



 Class Ruling 

 CR 2004/97 
FOI status:  may be released  Page 7 of 9 

35. The payments made by employers to Existing Fund No. 1 or 
Existing Fund No. 2 that are for the benefit of apprentices, is an 
industrial levy intended to benefit all apprentices of all employers in 
the relevant industry. The amount of the levy that an employer pays is 
not calculated by reference to the number of apprentices engaged by 
that employer and is payable regardless of whether that employer has 
any apprentices. The levy is held in a pool of funds for the benefit of 
all apprentices of all employers in the relevant industries who become 
eligible in the future. 

36. It is possible that an apprentice of a particular employer may 
ultimately receive some benefit from funds contributed by their 
employer when they become eligible (as an employee), but at the 
time that payments are made by the employer, such an apprentice is 
not a beneficiary of those funds and may never become a beneficiary. 

37. However, whether or not an employee of an employer who 
makes a payment to Existing Fund No. 1 or Existing Fund No. 2 is 
capable of benefiting under a trust (Existing Fund No. 1 or Existing 
Fund No. 2) or through any interposed companies, partnerships or 
trusts, is only material in deciding if a fringe benefit arises, if that 
payment is made in respect of the employment by the employer of 
that employee. 

38. In order to find that a benefit is provided in respect of 
employment of an employee, there needs to be a sufficient or 
material, rather than a causal connection or relationship to 
employment (J & G Knowles & Associates Pty Ltd v. Federal 
Commissioner of Taxation (2000) 96 FCR 402; 2000 ATC 4151; 
(2000) 44 ATR 22). 

39. An employer makes a payment for the benefit of apprentices 
to Existing Fund No. 1 or Existing Fund No. 2 because it has an 
obligation under an industrial instrument which arises from the 
employer’s participation in that industry. Any particular payment of 
that type to a fund by an employer has no specific connection with 
apprentices (if there are any) of that employer other than that such 
apprentices are part of a class of persons in the industry that may 
ultimately benefit (if they become eligible) from the pool of funds held 
by the fund. That pool of funds being provided by all members 
(employers) of the fund. 

40. The meaning of the term workers (employees) for the 
purposes of each particular fund specifically excludes apprentices, so 
the amount of the employer payment is not calculated by reference to 
the number (if any) of apprentices engaged by the employer at that 
time. 

41. An apprentice may ultimately become a recipient or 
beneficiary of some funds (or a portion thereof) that were contributed 
by a fund member that is their employer or becomes their employer. 
However, the reason for the contribution at the time of payment to the 
fund is not connected with the employment of that apprentice by that 
employer at that time or in the future. 
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42. If there is a connection between the payment of an apprentice 
levy by an employer and the employment of an apprentice, that 
connection is with future employment in the industry rather than 
having any connection with employment by the employer making the 
payment. 

43. It is therefore considered that in these circumstances, the 
benefit provided by an employer in the form of a payment to Existing 
Fund No. 1 or Existing Fund No. 2 does not possess a sufficient or 
material connection to the employment of an employee of that 
employer. Accordingly the benefit provided is not in respect of the 
employment of an employee of that employer. 

44. As a payment made by an employer to Existing Fund No. 1 or 
Existing Fund No. 2 in the form of an apprentice levy, is not a benefit 
provided in respect of the employment of an employee of the 
employer, it is not a fringe benefit as defined in subsection 136(1) of 
the FBTAA and no fringe benefits tax will be payable in respect of the 
payment. 
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Commissioner of Taxation 
15 September 2004 
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