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Public advice and guidance compendium - LCR 2018/3 

Summary of issues raised and responses 

No: Issue raised in relation to draft Law Companion Ruling 
LCR 2017/D5 

ATO Response/Action taken in Law Companion Ruling 
LCR 2018/3 

1 If invoice is attached with the goods, then we would input the 
declared value for the customer at point of receipt of item in 
the USA warehouse. If the goods have a declared customs 
value greater than A$1,000, an invoice is required to 
complete the import declaration. If invoice is not attached, 
then customer would have to declare the good’s value and 
we have no visibility on whether that is the true value as we 
have not sighted the invoice. Clarification is required on how 
to treat goods coming in without adequate proof of value and 
whether we can rely on a customer’s declaration of value. 

Our biggest issue will continue to be the validation of invoices 
or other alternative evidence to establish the price paid for the 
items shipped. It will be a resource-intensive step in the 
process that is likely to make the service unviable. 

These issues of substantiation are best looked at on a case-
by-case basis - we are happy to engage with taxpayers to give 
assistance based on their facts and circumstances. 

2 Can the ATO confirm that: 

- if an item is low value <=A$1000, the 
redeliverer is liable for GST on value of US 
transaction (goods + US freight) + GST on 
freight services from US to AU 

- if item is high value >A$1000, we go through 
standard high value clearance - consumer 
pays GST+ Duty through customs broker on 
value of US transaction - would the redeliverer 
still charge GST on freight from US to AU? Our 
interpretation is that it is not subject to GST 

This is explained in LCR 2018/1 GST on low value imported 
goods. 

For redeliverers, if the goods are low value goods (that is, 
customs value of A$1,000 or less except for alcoholic 
beverages, tobacco and tobacco products), the GST will be: 

- 10% of the price of the goods (which would 
include amounts for shipping and 
insurance/foreign sales tax etcetera), plus 

- 1/11th of what the recipient pays for your 
services. 
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No: Issue raised in relation to draft Law Companion Ruling 

LCR 2017/D5 

ATO Response/Action taken in Law Companion Ruling 

LCR 2018/3 

and the normal GST free treatment of 
international freight applies. It is not a taxable 
supply as it is not a low value good. We can 
still treat it as GST free. We need another 
example in either D2 or D5 which deals with 
the calculation of customs value and the 
service charge. Confirmation is required on 
whether section 38-355 will still apply and the 
freight remains GST free in relation to high 
value items. 

However there is an exception, where using the business 
systems approach or reasonable steps approach, the 
redeliverer forms a reasonable belief that the goods will be 
consolidated and shipped in one consignment with a customs 
value over A$1,000. If so, the supply won’t be connected with 
Australia under the amendments. 

The amendment in section 38-355 to switch off the GST-free 
treatment is linked to whether the supply of the goods is 
taxable because it is an offshore supply of low value goods. 
International transport services from the place of export to 
Australia will remain GST-free where the supply is not a 
supply of low value goods. 

3 More examples are required on the calculation of taxable 
value and components of taxable value. Perhaps Example 3 
in D2 can be made more comprehensive with different 
elements and their treatment. There is not a good example of 
customs valuation dealing with a redeliverer scenario. Either 
put more in D2 or move some of the examples pertaining to 
redeliverers into D5 and make it a more comprehensive guide 
on issues with all the examples and calculations affecting 
redeliverers. 

This has been addressed by the addition of example 4, where 

a redeliverer is working out the customs value. 

The example shows: 

- that the customs value under the transaction 
value method will typically be the price paid by 
the recipient to the merchant overseas, 
converted into Australian dollars. 

- that amounts that the recipient has been 
charged for foreign inland freight or insurance, 
or for foreign taxes, do not need to be deducted 
from this price. 

- an example of currency conversion for both 
working out the customs value and the GST 
payable.  
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No: Issue raised in relation to draft Law Companion Ruling 

LCR 2017/D5 

ATO Response/Action taken in Law Companion Ruling 

LCR 2018/3 

4 Can more information be provided about the requirement to 
display a GST-inclusive price for redeliverers? 

The redeliverer is not able to calculate GST until it gets the 
information on the taxable value of the underlying goods and 
other components. This may not be available until after the 
goods have been processed at an overseas warehouse or 
until the customer provides the information needed. 

This has been addressed by working with the ACCC to 
provide additional advice in the LCR about how the GST-
inclusive pricing requirements apply to redeliverers. 

5 Regarding the nature of items coming in, it would hard to 
determine which of them will be GST free items, and the 
default position that may need to be adopted is to treat all of 
them as subject to GST, unless the customer claims GST 
free status, for example, medical aids, food etc., resulting in 
corrections to GST treatment. 

Agreed. Taking the default position that GST applies to low 
value goods is a sound approach. A redeliverer can set up a 
process through which recipients identify when goods are 
GST-free (including providing links to information on the ATO’s 
website). However the redeliverer should be satisfied that the 
goods qualify as GST-free before treating them this way. 

6 If an Australian exporter is using the service of an entity that 
is a redeliverer to process returns from customers overseas, 
are these returns subject to GST under the amendments?  

This has been addressed in the LCR. 

Returns sent back to an Australian exporter via an entity that 
is also a redeliverer will not be connected with Australia under 
the low value goods rules. GST should not be charged by the 
redeliverer in relation to these goods.  

7 With returns sent back to an Australian exporter via the 
redeliverer, can we rely on the declaration of ABN as 
sufficient proof of the customer not being an Australian 
consumer, or should we verify their GST registration status as 
well. It would place another step in the process that would be 
resource-intensive. 

There is no specific information that is needed from a GST 
perspective to identify these transactions. An ABN or 
information that the exporter is GST-registered is not needed 
because this is different to a supply that the redeliverer is 
making to a recipient who is not a consumer. Instead this 
represents the supply by the Australian exporter being 
cancelled. 

8 If a customer returns goods directly to the overseas 
merchant, are they eligible to claim a GST refund from the 

Further information about returned goods is provided in LCR 
2018/1. 

https://www.ato.gov.au/Business/GST/When-to-charge-GST-(and-when-not-to)/GST-free-sales/
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No: Issue raised in relation to draft Law Companion Ruling 

LCR 2017/D5 

ATO Response/Action taken in Law Companion Ruling 

LCR 2018/3 

redeliverer? 

What kind of proof can the redeliverer rely on to establish that 
the return had actually occurred to agree to give the refund? 

With returns made by Australian consumers direct to their 
overseas vendor, as we are only an inbound service, we do 
not have visibility of evidence. As you said in relation to 
taxable importations where there is no process to refund 
GST, can you also clarify that we will not need to refund GST 
on such items returned by customers to the overseas vendor. 

The redeliverer would need to be satisfied that the recipient 
had received a refund for goods from the merchant in order to 
determine that GST is not payable on the supply. 

The ATO does not prescribe the information that the 
redeliverer must obtain to determine that GST does not apply 
because the goods have been returned. An example of what 
could be obtained would be an email from the merchant to 
confirm the recipient had been refunded. 

The redeliverer can make an adjustment if they have paid 
GST to the ATO and goods are returned to the merchant, 
provided that you have reimbursed the recipient for the GST.  

9 What happens in a situation where the redeliverer charges 
GST on a supply of multiple low value goods, but the 
customer only pays for 1 item, as the items are sold with the 
expectation that they will return 2 items because only one will 
fit them? 

When the recipient returns the goods, the situation does not 
result in an adjustment of the amount of GST payable on the 
supply, because the consideration has not changed. 

10 Will the services provided by a redeliverer be GST-free when 
goods are destroyed at their warehouse overseas (for 
example if they are abandoned by the customer) or they are 
returned to the merchant without ever being sent to Australia? 

The redeliverer’s services will be GST-free in this situation, as 
the supply of the goods will not be taxable if they are not 
brought to Australia. 

11 Paragraph 6 - Should an example be provided as to when a 
redeliverer need not account for GST, that is, when the 
supply is not connected with Australia or is GST-free? 

Examples of how the connection rules apply and of GST-free 
supplies of imported goods are provided in LCR 2018/2, which 
applies equally to redeliverers. 
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