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Ruling Compendium – TD 2008/31  

This is a compendium of responses to the issues raised by external parties to draft TD 2008/D11 – Income tax:  consolidation:  capital gains:  for 
the purposes of Part 3-90 of the Income Tax Assessment Act 1997, is the CGT asset that an entity has contracted to sell to another taxpayer an 
asset of the entity at a time it joins or leaves a consolidated group, if the contract is not completed at that time? 

This compendium of comments has been edited to maintain the anonymity of entities that commented on the draft ruling. 

Summary of issues raised and responses 
 

Issue 
No. 

Entity/ies 
commenting 

Issue raised Tax Office Response/Action taken 

1 1 Recognising assets under the contract 
A separate asset, being a right under a contractual 
agreement, should also be recognised. 
In Example 1 of the draft Determination, if a separate 
asset is not recognised (being a right under the 
contractual arrangement) then it is likely that the 
shares in B Co will have little or limited value at the 
time of entry. The vendor may have no or limited 
rights over the shares in B Co as they are subject to 
the rights of the purchaser. If the shares in B Co have 
no or limited value, then upon allocation of X Co’s 
ACA, other assets may have greater ACA 
inappropriately allocated – on the basis that ACA is 
allocated to reset cost base assets proportionately 
based on market value. 
Recognition of a separate asset would also mitigate 
the potential double tax issues in an exit-sell case. 

Paragraphs 2 and 21 of the final Determination have been changed 
to clarify the circumstances in which an asset arising under the 
contractual arrangement can be recognised as an asset of the 
joining or leaving entity, in addition to the CGT asset that is the 
subject of the contract. 
Where such an asset is recognised as an asset of the joining entity 
in an entry-sell case, the group’s ACA for that entity will be 
allocated to the asset according to its market value relative to that 
of other reset cost base assets.  
The market value of an asset is a question of fact. However, the 
Tax Office does not consider the market value of the shares in B Co 
to be impeded in the circumstances described. The task of 
establishing the market value of an asset for consolidation 
purposes is to be approached according to the typical definition 
adopted by business valuers: 

The price that would be negotiated in an open and unrestricted market 
between a knowledgeable, willing but not anxious buyer and a 
knowledgeable, willing but not anxious seller acting at arm’s length. 

Further guidance on determining the market value of an asset for 
tax cost setting purposes is available in Part C4-1 of the 
Consolidation Reference Manual. 
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2 2 Entry-sell: market value changes of the CGT 
asset 
The entry-sell scenario causes uncertainty where the 
market value of the CGT asset at the time the joining 
entity entered into the contract differs from the market 
value of the asset when the subsidiary joined the 
consolidated group.  
The tax cost calculated for each reset cost base 
asset will be distorted in these cases because the 
head company will only receive the consideration 
agreed under the contract. For example, if the CGT 
asset’s market value had increased between the 
contract time and the joining time, more ACA would 
be allocated to the CGT asset, away from other reset 
cost base assets. 
A solution to this would be to allow the head 
company to adopt the market value of the asset at 
the time of entry into the contract as its market value 
for tax cost setting purposes. 

In the case where the market value of the CGT asset being sold 
under the straddle contract is greater at the contract time than at 
the entity’s joining or leaving time, paragraph 21 of the 
Determination has been changed to include this as an example of 
when it may be possible to recognise an asset arising under the 
contractual arrangement as an asset of the entity.  
In an entry-sell case, this will mean ACA is allocated more 
appropriately across the joining entity’s assets. 
However, accounting standards may not permit the recognition of a 
liability for cost setting purposes in circumstances where the value 
of the CGT asset that is the subject of the contract has increased in 
value as at the joining or leaving time. These situations will need to 
be considered on a case by case basis. 
The Tax Office does not consider that the suggested solution is 
available under the law.  

3 3 Tax effect accounting and ACA 
Has the Tax Office considered the implications of tax 
effect accounting on the joining or exit ACA 
calculations? 
Assuming accounting principles recognise the timing 
of the asset’s sale at the change of beneficial 
ownership: 
• The entity selling the CGT asset is likely to 

recognise a current tax liability to reflect that a 
capital gain will arise at the contract time. In an 
exit-sell case, this liability might be reflected as an 
inter-company liability under a tax funding 
agreement (and a ‘clear-exit’ payment 
extinguishing the liability might be made prior to 
exit under a tax sharing agreement). 

The Determination does not address tax effect accounting and so 
does not attempt to map the various scenarios this issue raises. 
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• The entity selling the asset would book a deferred 

tax asset to reflect that the current tax liability is a 
temporary difference that will reverse when the 
sale is recognised for accounting purposes. 

4  Further exclusion from the TD’s scope 
 

Paragraph 3 of TD 2008/31 clarifies that the acquisition or disposal 
of assets through the use of finance leases are not within the scope 
of the Determinations. Such situations raise a different set of issues 
to those addressed in the Determinations. The Tax Office will give 
further consideration to the way the law operates in these cases. 

5 4 The Tax Office’s view on the interaction of the 
consolidation provisions and straddle contracts are in 
3 draft Determinations, a Discussion Paper and 
section C2-1-070 of the Consolidation Reference 
Manual which makes it difficult for taxpayers to form 
a comprehensive view of the income tax 
consequences for straddle contracts. We ask that the 
Tax Office give some consideration to how these 
documents interact and provide textual linkages 
between the documents. 

The Tax Office acknowledges the comment. 
To further assist taxpayers, worked examples setting out the 
income tax consequences for straddle contacts will be included in 
the Consolidation Reference Manual. 
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