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 What this Ruling is about 

1. This Ruling addresses the question of what is an asset for the 
purposes of the tax cost setting rules in Part 3-90 of the Income Tax 
Assessment Act 1997 (ITAA 1997). 

 

Date of effect 
2. It is proposed that when the final Ruling is issued, it will apply 
both before and after its date of issue. However, the final Ruling will 
not apply to taxpayers to the extent that it conflicts with the terms of 
settlement of a dispute agreed to before the date of issue of the final 
Ruling (see paragraphs 21 and 22 of Taxation Ruling TR 92/20). 

 

Ruling 
3. The meaning of an asset in Part 3-90 is not defined in the 
ITAA 1997. In contrast the meaning of a liability is defined in 
subsection 705-70(1). A liability is recognised and measured in 
accordance with the Australian Accounting Standards Board (“AASB”) 
accounting standards and statements of accounting concepts. The 
inclusion of a definition of a liability and the omission of a definition of 
an asset is consistent with the word ‘asset’ being given its ordinary 
commercial or business meaning. 

4.  The meaning of the word ‘asset’ is found within the 
commercial or business context that applies where a single entity 
joins an existing consolidated group (Subdivision 705-A of the ITAA 
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1997). Assets are recognised for the purposes of the consolidation 
tax cost setting rules on the basis that a head company of a 
consolidated group is acquiring a joining entity. All the assets of the 
joining entity therefore need to be recognised. The total costs (both 
direct and indirect) of acquiring the joining entity are allocated to the 
underlying assets of the joining entity. 

5. Accordingly, an asset for the purpose of the tax cost setting 
rules is anything recognised in commerce and business as having 
economic value to the joining entity at the joining time. 

6. The commercial or business meaning of an asset in Part 3-90 
is not limited to assets that would be recognised under accounting 
standards or statements of accounting concepts. There may be 
situations, however, where accounting principles and practice 
influence the commercial or business meaning. 

7. Internally generated assets would not normally be recognised 
in the financial statements of a joining entity prepared in accordance 
with generally accepted accounting principles. These assets are not 
recognised for accounting purposes when they do not possess a cost 
or other value that can be measured reliably. However, internally 
generated assets would be recognised under the wider criteria that 
apply for the consolidation tax cost setting rules.  

8. Assets recognised under the Income Tax Assessment Act 
1936 (‘ITAA 1936’) and the ITAA 1997 would come within the 
ordinary commercial or business meaning of an asset for Part 3-90 of 
the ITAA 1997. Assets within these categories would include items of 
trading stock, revenue assets, traditional and qualifying securities, 
depreciating assets and CGT assets. 

9. There are other assets that would be recognised under Part 3-
90 because they are things of economic value in commerce and 
business that are not recognised under other Parts of the ITAA 1936 
and ITAA 1997. An asset within this category could be know-how. 
Tax cost setting amounts also have to be worked out for these 
commercial or business assets. 

10. All assets of the joining entity are recognised at the joining 
time. The recognition of the assets is on the basis that the single 
entity rule does not apply to cause them to be assets of the head 
company at the joining time. 

11. All items of trading stock, revenue assets, traditional and 
qualifying securities, depreciating assets and CGT assets that are 
identified as a commercial or business asset of the joining entity at 
the joining time would have at least some economic value, and 
consequently are recognised as assets in Part 3-90 of the ITAA 1997.  

 

Explanation 
12. Subsection 705-35(1) of the ITAA 1997 provides: 
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‘For each asset of the joining entity (a reset cost base asset) that is 
not a *retained cost base asset or an asset (an excluded asset) 
covered by subsection (2) the asset’s *tax cost setting amount is 
worked out by: 

(a) first working out the joined groups *allocable cost 
amount for the joining entity in accordance with 
section 705-60; and 

(b) then reducing that amount by the total of the *tax 
cost setting amounts in accordance with section 
705-25 for each retained cost base asset (but not 
below zero); and 

(c) finally, allocating the result to each of the joining 
entity’s reset cost base assets (other than excluded 
assets) in proportion to their *market values.   

13. The meaning of the word ‘asset’ is not defined in subsection 
705-35(1) or elsewhere in the consolidation provisions. The 
Explanatory Memorandum to the New Business Tax System 
(Consolidation) Bill (No. 1) 2002 states at paragraph 5.19 that: 

‘An asset, for the purposes of the cost setting rules, is anything of 
economic value which is brought into a consolidated group by an 
entity that becomes a subsidiary member of the group. This includes 
those assets which subsequently cease to be recognised as a 
consequence of the single entity rule whilst the asset is within the 
consolidated group.’  

14. In contrast, the word liability is defined in subsection 705-70(1) 
of the ITAA 1997 as being the amount of each thing that: 

 ‘… in accordance with *accounting standards, or statements of 
accounting concepts made by the Australian Accounting Standards 
Board, is a liability of the joining entity at the joining time that can or 
must be recognised in the entity’s statement of financial position.’  

15. The presence of a legislative definition of a liability and the 
absence of such a definition for an asset, shows that the identification 
and recognition of an asset for tax cost setting rules is not simply to 
be found by reference to definitions in accounting standards and 
statements of accounting concepts. 

16. Divisions 701 and 705 of Part 3-90 of the ITAA 1997 provide 
rules for setting the tax cost of the assets of entities that become 
members of a consolidated group (subject to transitional 
arrangements in the Income Tax (Transitional Provisions) Act 1997). 
These rules are based on an asset-based model which aligns the 
cost of the assets of a joining entity with the cost to the group of 
acquiring membership interests in the joining entity. 

17. The basic case under the asset-based model is where a 
single entity joins a consolidated group and the assets of the 
subsidiary member become assets of the head company. Subsection 
701-10(3) of the ITAA 1997 provides that the object of Division 705  
‘…is to recognise the cost to the *head company of such assets as an 
amount reflecting the group’s cost of acquiring the entity.’ 
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18. Further detail is provided in the Objects clauses to Subdivision 
705-A of the ITAA 1997 in section 705-10 which state: 

‘705-10(2)  The object of this Subdivision is to recognise the *head 
company’s cost of becoming the holder of the joining entity’s assets 
as an amount reflecting the group’s cost of acquiring the entity. That 
amount consists of the cost of the group’s *membership interests in 
the joining entity, increased by the joining entity’s liabilities and 
adjusted to take account of the joining entity’s retained profits, 
distributions of profits, deductions and losses. 

705-10(3)  The reason for recognising the *head company’s cost in 
this way is to align the costs of assets with the costs of *membership 
interests, and to allow for the preservation of this alignment until the 
entity ceases to be a *subsidiary member …’  

19. Paragraph 2.49 of the Explanatory Memorandum to the New 
Business Tax System (Consolidation) Bill (No 1) 2002 states that: 

‘The assets of subsidiary members, which are treated during 
consolidation as being assets of the head company, have their cost 
for tax purposes set at the joining time. The cost is set under rules that 
treat the head company’s cost of acquiring the entity as its cost of 
acquiring the entity’s assets, including its businesses.’ 

20. Paragraph 5.18 of the Explanatory Memorandum to the New 
Business Tax System (Consolidation) Bill (No 1) 2002 confirms that: 

‘A joined group’s cost of acquiring a joining entity is treated as the 
head company’s cost of acquiring the assets of the joining entity.’ 

21. A joined group’s allocable cost amount that is calculated in 
respect of a head company acquiring a joining entity is treated as 
being the cost of the assets of the joining entity. This applies not only 
for the basic case in Subdivision 705-A, but also for Subdivisions 705-
B, 705-C and 705-D of the ITAA 1997 which are modifications of the 
basic case. 

22. The financial statements of a joining entity would not usually 
record assets such as goodwill, mining information, patents, licences, 
and copyrights which have been generated internally. These assets 
are not recognised when they do not have a cost or other value that 
can be measured reliably. However this presumption is reversed 
when an entity or business is acquired. 

23. The value of internally generated assets will be reflected in the 
cost to the group of acquiring the membership interests in the joining 
entity. In addition these assets are of economic value to the joining 
entity. When an entity is acquired (which is the model on which the 
cost setting provisions are based) it is irrelevant whether the assets 
being recognised were originally acquired by the joining entity or were 
generated internally. Consequently, in the case of internally 
generated assets, the definition of an asset for the tax cost setting 
rules varies from the definition that would apply under accounting 
principles.   
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24. The Macquarie Dictionary (revised 3rd ed) defines assets in 
the following terms: 

‘1. Commerce resources available to a business or an individual for 
future economic benefits or service potential, and consisting of such 
items as real property, machinery, inventory, cash and securities, etc 
(tangible assets), and of patents, trademarks and goodwill 
(intangible assets). 2. property or effects (opposed to liabilities). 3. 
Accounting the detailed listing of property owned by a firm and money 
owing to it. 4. Law a. property in the hands of an executor or 
administrator sufficient to pay the debts or legacies of the testator or 
intestate. b. any property available for paying debts, etc.’ 

25. In Commissioner of Taxes (SA) v Executor Trustee and 
Agency Co. of Australia Ltd (Carden's case) (1938) 63 CLR 108, at 
pp 152-3, Dixon J stated that: 

‘The courts have always regarded the ascertainment of income as 
governed by the principles recognized or followed in business and 
commerce, unless the legislature has itself made some specific 
provision affecting a particular matter or question. Familiar but striking 
examples of this necessary reliance upon commercial principles and 
general business understanding may be found in the case law dealing 
with expenditure laid out for the purpose of trade, with outgoings on 
account of capital, with capital profits, and with the question whether 
items should be taken into consideration for any given accounting 
period rather than for that which follows or perhaps for that which 
preceded.…’ 

The reasoning of Dixon J equally applies to the identification of the 
assets that are to be subject to the tax cost setting rules. Inherent in 
this approach is that business and commercial conventions in 
classifying assets are also observed so that, for example, each asset 
that is ordinarily recognised as a discrete asset is separately 
identified. Goodwill is recognised as a residual asset. 

 
Each asset of the joining entity 

26. The use of the expression 'each asset of the joining entity'  in 
subsection 705-35(1) of the ITAA 1997 and the explanation in the 
explanatory memorandum that an asset is 'anything of economic 
value' show that an asset for cost setting purposes is anything of 
economic value to the joining entity. That the asset must be of 
economic value to the joining entity within the terms of subsection 
705-35(1) of the ITAA 1997 is reinforced by subsection 705-35(3) of 
the ITAA 1997. That subsection recognises that a component of 
goodwill that makes up part of the value of the membership interests 
of the joining entity but is not of economic value to the joining entity 
itself is not within the meaning of asset in subsection 705-35(1) of the 
ITAA 1997. In this case the goodwill asset is deemed to be an asset 
of the joining entity.  
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When assets are recognised 

27. Assets are recognised at the joining time for tax cost setting 
purposes as if the single entity rule was not in effect at that time to 
cause the assets of the joining entity to become the assets of the 
head company. This is made clear by subsection 701-10(2) which 
provides: 

'Assets to which section applies 

This section applies in relation to each asset that would be an asset of 
the entity at the time it becomes a *subsidiary member of the group, 
assuming that subsection 701-1(1) (the single entity rule) did not 
apply.’ 

[Subsection 701-10(2) of the ITAA 1997 was amended by Tax Laws 
Amendment (2004 Measures No. 2) Act 2004 which received Royal 
Assent on 25 June 2004.] 

It is irrelevant to the identification of assets for cost setting purposes 
that, under accounting rules, some assets may only be recognised in 
consolidated accounts when an entity is acquired. 

28. The Explanatory Memorandum to Tax Laws Amendment 
(2004 Measures No 2) Bill 2004 emphasises that all the assets of the 
joining entity are recognised: 

'2.58 The amendment ensures that assets of the joining entity, at the 
time it becomes a subsidiary member of the group, have their tax cost 
set – assuming that the single entity rule did not apply. The exclusion 
of the operation of the single entity rule ensures that intra-group 
assets and other assets that would be ignored as a consequence of 
the single entity rule have their tax cost reset.' 

 

Assets that the head company holds 

29. Assets of the joining entity that are recognised for income tax 
purposes will have their tax cost setting amounts recognised when 
working out the income tax liability of the head company. Such assets 
include trading stock, revenue assets, traditional and qualifying 
securities, depreciating assets, and CGT assets. The mechanism 
provided in the legislation is that things of economic value that would 
be recognised in commerce and business as assets of the joining 
entity have their tax cost set under section 701-10. The income tax 
effect of setting the costs of assets is set out in section 701-55 of the 
ITAA 1997. The costs will be taken into account in working out the 
income tax liability of the head company where the assets come 
within the head company core purposes in subsection 701-1(2) of the 
ITAA 1997. 
 



  Draft Taxation Ruling 

  TR 2004/D9 
FOI status:  draft only – for comment  Page 7 of 8 

Assets that the head company does not hold 

30. Not all the assets of a joining entity will be assets that are 
otherwise recognised for income tax purposes. Some things of 
economic value that would be recognised as assets in commerce and 
business are not recognised for income tax purposes (outside of 
Part 3-90 of the ITAA 1997). They nevertheless have their tax cost 
set under section 701-10. Section 701-55 of the ITAA 1997, which 
sets out the income tax effects of having the tax cost of an asset set, 
does not apply to such assets. Because they are not recognised as 
assets under income tax laws they do not come within the head 
company core purposes (subsection 701-1(2) of the ITAA 1997). Any 
cost set for such assets will not be taken into account in determining 
the head company's liability for income tax. Know-how held by the 
joining entity could be such an asset. 

31. Where a reference is made to a consolidated group in this 
ruling it includes a MEC (multiple entry consolidated) group. 
 

Your comments 
32. We invite you to comment on this draft Taxation Ruling. 
Please forward your comments to the contact officer by the due date. 

Due date:  6 August 2004 
Contact officer: Andrew Lindsay 
E-mail address: Andrew.Lindsay@ato.gov.au 
Telephone: (02) 62161969 
Facsimile: (02) 62161509 
Address: Consolidation Centre of Expertise 
 Office of the Chief Tax Counsel 
 1st floor, East Tower 
 2 Constitution Avenue 
 Canberra ACT 2601 
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