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Draft Taxation Determination

Income tax: what is the correct income tax treatment in an
individual tax return for an amount paid by a partnership as a
salary to an individual partner?

1. A partnership is not a legal entity with a separate identity distinct from its partners; rather,
it is a contractual arrangement between parties. Accordingly, a partnership is not capable of
employing a partner as an employee of the partnership. The Income Tax Assessment Act 1936 (the
Act) does not make specific provision for payment of salaries to partners.

2. If a partner is entitled to a 'salary' under the terms of the partnership agreement, that 'salary’
is, in fact, an allocation of partnership profit prior to the general division among the partners.
Income Tax Ruling IT 2218, para 4, states the Commissioner's view that a salary paid to a partner
does not represent salary or wages for the purposes of the tax instalment deduction provisions in
Division 2 of Part VI of the Act.

3. Section 161 requires persons to furnish a return to the Commissioner in the prescribed
manner. Income Tax Regulation 21(2) requires that the return shall state income derived
respectively from the partnership and from other sources.

4. Partners who receive a 'salary' as part of their partnership distribution are required to state
this income as a partnership distribution in their individual returns. They should not state the
amount as salary or wage income. If voluntary tax instalment deductions are made, then they
alone may be entered in the salary and wage section of the return. The corresponding salary or
wage should be shown as zero.

Commissioner of Taxation
26/5/94
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