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GSTA TPP 001  

Goods and Services Tax Advice 
Goods and services tax: Are investors (participants) in an 
agricultural managed investment scheme required to register for 
GST? 

 

Preamble 

This document is a ruling for the purposes of 
section 37 of the Taxation Administration Act 1953. 
It illustrates the principles contained in Goods and 
Services Tax Determination GSTD 2000/8 and 
Miscellaneous Taxation Ruling MT 2000/1 on the 
meaning of ‘enterprise’. You can rely on the 
information presented in this document, which 
provides advice on the operation of the GST 
system. 

  
Answer 

An individual investor (sometimes referred to as a 
‘grower’ or a ‘participant’) is required to be 
registered for GST if the investor meets the 
registration turnover threshold and is carrying on an 
enterprise. There is no capacity for the manager of 
an agricultural scheme to register for individual 
investors. 

Section 23-5 of the A New Tax System (Goods and 
Services Tax) Act 1999 (GST Act) states that an 
entity is required to be registered if it is carrying on 
an enterprise; and its annual turnover meets the 
registration turnover threshold. Subsection 23-15(1) 
of the GST Act provides that the registration 
turnover for an entity that is not a non-profit body is 
$50,000.  

Agricultural managed investment schemes are 
often structured so that investors carry on individual 
enterprises by engaging in business activities as 
primary producers. If an investor is carrying on an 
enterprise and they meet the registration turnover 
threshold, the investor is required to be registered 
for GST. These questions are determined on a 
case by case basis. 

 

 

Application of this GST Advice 

This Advice is based on GSTD 2000/8 and MT 2000/1. It 
explains our view of the law as it applied from 1 July 2000. You 
can rely on this Advice on and from its date of issue for the 
purposes of section 37 of the Taxation Administration Act 1953. 
Goods and Services Tax Ruling GSTR 1999/1 explains the GST 
rulings system and our view of when you can rely on our 
interpretation of the law in GST public and private rulings. 

If this Advice conflicts with a previous private ruling that you 
have obtained, this public ruling prevails. However, if you have 
relied on a private ruling, you are protected in respect of what 
you have done up to the date of issue of this public ruling. This 
means that if you have underpaid an amount of GST, you are 
not liable for the shortfall prior to the date of issue of this later 
ruling. Similarly, you are not liable to repay an amount overpaid 
by the Commissioner as a refund. 
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