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Goods and Services Tax Advice 
Goods and services tax: What are the registration requirements 
for resident agents acting for non-residents? 
 

Preamble 

This document is a ruling for the purposes of 
section 37 of the Taxation Administration Act 1953. 
It illustrates the principles contained in Goods and 
Services Tax Ruling GSTR 2000/37 on agency. 
You can rely on the information presented in this 
document, which provides advice on the operation 
of the GST system. 

 
Answer 

In the situation where: 

• the annual turnover of a resident agent in 
its own right is less than $50,000, and  

• the annual turnover of a non-resident is 
less than $50,000 

neither the resident agent nor the non-resident is 
required to be registered for GST. If neither 
chooses to register, supplies and acquisitions they 
make are not taxable or creditable under the A New 
Tax System (Goods and Services Tax) Act 1999 
(GST Act).  

Where:  

• the annual turnover of a resident agent in 
their own right is $50, 000 or more, and  

• the annual turnover of a non-resident is 
less than $50,000 

the resident agent is required to be registered for 
GST in its own right under section 23-5 of the GST 
Act. Furthermore, the non-resident is not required 
to be registered under section 23-5 of the GST Act 
(although it may choose to register under section 
23-10 of the GST Act).  

In this situation, the resident agent registers in its 
own right and accounts for GST in relation to 
supplies, importations, and acquisitions that it alone 
makes. However, supplies and acquisitions made 
by the non-resident through the resident agent are 
not taxable or creditable under section 9-5 or 11-5 
of the GST Act, as the non-resident is not 
registered or required to be registered for GST.  

On the other hand, if the non-resident chooses to 
register under section 23-10 of the GST Act, then 
the resident agent is liable for taxable supplies and 
taxable importations the non-resident makes 
through the resident agent. Similarly, the resident 
agent is entitled to input tax credits on creditable 
acquisitions and creditable importations the non-
resident makes through the resident agent. 

Where: 

• the annual turnover of a resident agent in 
its own right is more than $50,000, and  

• the annual turnover of a non-resident 
reaches $50,000 (excluding Division 83 
supplies) 

the non-resident is required to be registered under 
section 23-5 of the GST Act, and the resident agent 
is required to be registered under both section 23-5 
and 57-20 of the GST Act  

In this situation, the resident agent is liable for GST 
and entitled to input tax credits for taxable supplies, 
taxable importations, creditable acquisitions and 
creditable importations respectively that it makes in 
its own right. Further, the resident agent is liable for 
GST and entitled to input tax credits for taxable 
supplies and taxable importations, and creditable 
acquisitions and creditable importations the non-
resident makes through the resident agent (in the 
resident's capacity as resident agent). 

Where: 
• the annual turnover of the resident agent in 

its own right is less than $50,000, and 
• the annual turnover of a non-resident 

reaches $50,000 (excluding Div 83 
supplies) 

 
the non-resident is required to be registered for 
GST under section 23-5 of the GST Act, and the 
resident agent is required to be registered for GST 
under section 57-20 of the GST Act. 
 
In this situation, the resident agent is liable for GST 
and entitled to input tax credits for taxable supplies, 
taxable importations, creditable acquisitions and 
creditable importations respectively that it makes in 
its own right. 
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  may be released 

Further, the resident agent is liable for GST on 
taxable supplies and taxable importations and is 
entitled to input tax credits,for creditable 
acquisitions and creditable importations that the 
non-resident makes through the resident agent (in 
the resident's capacity as resident agent). 
 

The appendix below contains a table summarising 
these registration requirements.  

Background 

A resident agent acts for a non-resident. Both the 
resident agent and the non-resident are carrying on 
an enterprise. 

 

Application of this GST Advice 

This Advice is based on GSTR2000/37. It explains our view of 
the law as it applied from 1 July 2000. You can rely on this 
Advice on and from its date of issue for the purposes of section 
37 of the Taxation Administration Act 1953. Goods and Services 
Tax Ruling GSTR 1999/1 explains the GST rulings system and 
our view of when you can rely on our interpretation of the law in 
GST public and private rulings. 

If this Advice conflicts with a previous private ruling that you 
have obtained, this public ruling prevails. However, if you have 
relied on a private ruling, you are protected in respect of what 
you have done up to the date of issue of this public ruling. This 
means that if you have underpaid an amount of GST, you are 
not liable for the shortfall prior to the date of issue of this later 
ruling. Similarly, you are not liable to repay an amount overpaid 
by the Commissioner as a refund. 

 

Commissioner of Taxation 
Date 
 
Related Rulings/Determinations/GST Advice: 
GSTR 2003/15 
 
Subject references:  
resident agent 
acquisitions by agents 
importations by agents 
supplies by agents 
input tax credits 
creditable acquisitions  
creditable importations 
taxable supplies  
taxable importations 
registration 

required to be registered 
 
Legislative references: 
ANTS(GST)A 1999 9-5 
ANTS(GST)A 1999 11-5 
ANTS(GST)A 1999 15-5  
ANTS(GST)A 1999 23-5 
ANTS(GST)A 1999 23-10 
ANTS(GST)A 1999 57-20 
TAA 1953 37 
 
 
 
ATO references 
NO: 05/3095 
ISSN: 1833-0053 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 

 



 
 
Page status:  legally binding Page 3 of 3 

 

GSTA TPP 010  

 
Appendix  

 
   Resident entity Non-resident Principal* GST implications 
1) Turnover in own right (GST-free 

and taxable) $50, 000 plus 

Required to be registered (section 
23-5 of the GST Act) 

Turnover (GST-free and taxable) 

Less than $50 000 (after excluding 
supplies subject to Division 83) 

Not required to be registered 
(section 23-5 of the GST Act)  

May choose to be registered 
(section 23-10 of the GST Act) 

Resident must register and account 
only on the supplies that it makes. 

Resident agent not entitled to input 
tax credits (ITCs) for acquisitions 
made on behalf of the principal 
(subsection 11-15(1) of the GST Act) 

If non-resident chooses to register, 
resident agent must register and 
account for GST on all supplies. 
(section 57-20 of the GST Act)  

2) Turnover in own right less than 
$50 000 

Not required to be registered 
(section 23-5 of the GST Act) 

May choose to be registered  
(section 23-10 of the GST Act) 

Turnover less than $50 000 (after 
excluding supplies subject to 
Division 83) 

Not required to be registered 
(section 23-5 of the GST Act) 

No registration required (section 23-5 
of the GST Act). 

No GST to be accounted for. 

No entitlement to ITC's. 

If resident chooses to register, 
resident agent must account for GST 
only on supplies it makes. 

3) Once the turnover of the non-
resident principal meets or 
exceeds the turnover threshold, 
the resident entity is required to be 
registered. The resident entity's 
turnover is irrelevant. 

Resident agent required to be 
registered (section 57-20 of the 
GST Act) 

Turnover $50 000 plus (after 
excluding supplies subject to 
Division 83) 

Required to be registered (section 
23-5 of the GST Act) 

Resident agent must register (section 
57-20 of the GST Act) and account for 
GST on all supplies.  
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