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Goods and Services Tax Advice 
Goods and services tax: Is a document offering to make a 
supply (for example, enrolment or membership of an organisation) a 
tax invoice issued by the supplier once the offer is accepted by the 
recipient making payment and completing the details on the 
document? 

 

Preamble 

This document is a ruling for the purposes of 
section 37 of the Taxation Administration Act 1953. 
It illustrates the principles contained in the 
Addendum to Goods and Services Tax Ruling 
GSTR 2000/17 on tax invoices. You can rely on 
the information presented in this document, which 
provides advice on the operation of the GST 
system. 

  
Answer 

Although an offer document is not an invoice for 
GST purposes, in some situations, the Tax Office 
will treat a renewal notice as a tax invoice. If this 
occurs the recipient will be able to use the 
document to claim input tax credits. 

 

Explanation 

The Tax Office view on the GST treatment of 
documents that are merely offers is explained in 
paragraphs 26A and 26B of Goods and Service Tax 
Ruling GSTR 2000/17 as follows: 

26A. In some situations, you may issue a 
document to a prospective recipient that is an 
offer to make a supply. Examples are 
subscriptions to trade magazines, access to 
online legal research, membership of 
professional associations and provision of 
training courses or seminars. You will not know 
whether there will be a supply when you issue 
the document. Where the prospective recipient 
is offered a choice of supplies or early payment 
options you will not know which, or how many, 
of the offered supplies will be accepted, nor will 
you know the final price for the supply or 
supplies accepted. Because a tax invoice is a 
document that relates to a taxable supply, the 

offer document cannot be a tax invoice when it 
is issued.  

26B. To save suppliers from having to issue 
another document if the offer is accepted, the 
Commissioner will treat an offer document as a 
tax invoice in the following circumstances. This 
discretion is exercised only in respect of offers 
made to multiple parties (for example, all the 
members of an association or a substantial 
number of members). It is not being exercised 
for an offer made by a supplier to a single 
recipient (for example, a 'quote' given by a 
professional or tradesperson). Subject to these 
limitations, the Commissioner exercises this 
discretion, where the following conditions are 
met  

• the offer must be accepted and payment 
made; and  

• the offer document, when issued by the 
supplier, meets the requirements of 
subsection 29-70(1) in respect of the total 
of all supplies being offered; and  

• the offer document is completed by the 
prospective recipient and, when completed, 
indicates the supplies accepted, the total 
amount payable and the GST included in 
that amount; and  

• the offer document includes the following or 
similar statement:  

'This document will be a tax invoice for 
GST when fully completed and you make 
a payment.'  

 
The topic of offer documents and attribution of GST is 
discussed in GSTA TPP 024. 
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Application of this GST Advice 

This Advice is based on GSTR 2000/17. It explains our view of 
the law as it applied from 1 July 2000. You can rely on this 
Advice on and from its date of issue for the purposes of section 
37 of the Taxation Administration Act 1953. Goods and Services 
Tax Ruling GSTR 1999/1 explains the GST rulings system and 
our view of when you can rely on our interpretation of the law in 
GST public and private rulings. 

If this Advice conflicts with a previous private ruling that you 
have obtained, this public ruling prevails. However, if you have 
relied on a private ruling, you are protected in respect of what 
you have done up to the date of issue of this public ruling. This 
means that if you have underpaid an amount of GST, you are 
not liable for the shortfall prior to the date of issue of this later 
ruling. Similarly, you are not liable to repay an amount overpaid 
by the Commissioner as a refund. 
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