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GSTA TPP 032  

Goods and Services Tax Advice 
Goods and services tax: Can a tax invoice show an amount 
representing combined GST and wine equalisation tax (together 
sometimes called WEG) instead of the amount of GST? 
 

Preamble 

This document is a ruling for the purposes of 
section 37 of the Taxation Administration Act 1953. 
It illustrates the principles contained in Goods and 
Services Tax Ruling GSTR 2000/17 on tax 
invoices. You can rely on the information 
presented in this document, which provides advice 
on the operation of the GST system. 

  
Answer 

No. A document that does not clearly show the 
amount of GST, or how to calculate it, is not a valid 
tax invoice. 

 

Explanation 

Generally, an entity must hold a tax invoice to claim 
an input tax credit for a creditable acquisition. The 
maximum amount of the input tax credit is generally 
the amount of GST payable on the supply (which 
amount does not include wine equalisation tax 
(WET)).  

A tax invoice is a document that sets out certain 
things required by the GST law. Among other 
things, it must show the total amount of GST 
payable on the supply to which the tax invoice 
relates. An exception to this general rule is if the tax 
invoice only shows taxable supplies and the GST 
payable on those supplies is exactly 1/11th of the 
total price. In this case a statement to the effect that 
the total amount payable includes GST may be 
shown instead of the GST amount.  

A document that shows the 'WEG' amount (a term 
used by some software programs meaning a 
combined amount of GST plus WET) in place of the 
GST amount does not meet the tax invoice 
requirements since the total amount of GST on the 
tax invoice is not shown. It may also mislead 
purchasers into inadvertently claiming an excessive 
input tax credit by implying an input tax credit is 
available for the WET, which is not the case..  

 

 

Application of this GST Advice 

This Advice is based on GSTR 2000/17. It explains our view of 
the law as it applied from 1 July 2000. You can rely on this 
Advice on and from its date of issue for the purposes of section 
37 of the Taxation Administration Act 1953. Goods and Services 
Tax Ruling GSTR 1999/1 explains the GST rulings system and 
our view of when you can rely on our interpretation of the law in 
GST public and private rulings. 

If this Advice conflicts with a previous private ruling that you 
have obtained, this public ruling prevails. However, if you have 
relied on a private ruling, you are protected in respect of what 
you have done up to the date of issue of this public ruling. This 
means that if you have underpaid an amount of GST, you are 
not liable for the shortfall prior to the date of issue of this later 
ruling. Similarly, you are not liable to repay an amount overpaid 
by the Commissioner as a refund. 
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