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GSTA TPP 033  

Goods and Services Tax Advice 
Goods and services tax: If a supply involves some combination 
of GST-free, input taxed and taxable supplies, can a tax invoice 
simply state that GST is included in the total without stating the 
amount of GST?  
 

Preamble 

This document is a ruling for the purposes of 
section 37 of the Taxation Administration Act 1953. 
It illustrates the principles contained in Goods and 
Services Tax Ruling GSTR 2000/17 on tax 
invoices. You can rely on the information 
presented in this document, which provides advice 
on the operation of the GST system. 

 
Answer 

No, the tax invoice must clearly state the amount of 
GST or indicate how to calculate it. 

 

Explanation 

A tax invoice is a document that sets out certain 
things required by the GST law. If some of the 
supplies on a tax invoice are GST-free or input 
taxed, the tax invoice must clearly identify each 
taxable supply; it must state the total amount of 
GST payable and show the total amount payable.  

While paragraph 29-70.01(4) of the A New Tax 
System (Goods and Services Tax) Regulations 
1999 requires a statement to the effect that the total 
amount payable includes GST for the supply or 
supplies, mere inclusion of this statement would not 
meet the tax invoice requirements if not all the 
things supplied bear 1/11 GST in the price, or if the 
tax invoice relates to a combination of GST-free, 
input taxed and taxable supplies.  

The tax invoice is also potentially misleading to 
purchasers unless it is made unambiguously clear 
that there is no GST on particular supplies. Ideally, 
the words 'tax invoice' or 'tax' (if the document is 
actually an invoice), should be deleted or crossed 
out if the transaction does not include any taxable 
supplies.  

It would be sufficient if the document that is solely 
for a GST-free supply includes a statement to the 
effect that there is no GST for the supply.  

 

 

Application of this GST Advice 

This Advice is based on GSTR 2000/17. It explains our view of 
the law as it applied from 1 July 2000. You can rely on this 
Advice on and from its date of issue for the purposes of section 
37 of the Taxation Administration Act 1953. Goods and Services 
Tax Ruling GSTR 1999/1 explains the GST rulings system and 
our view of when you can rely on our interpretation of the law in 
GST public and private rulings. 

If this Advice conflicts with a previous private ruling that you 
have obtained, this public ruling prevails. However, if you have 
relied on a private ruling, you are protected in respect of what 
you have done up to the date of issue of this public ruling. This 
means that if you have underpaid an amount of GST, you are 
not liable for the shortfall prior to the date of issue of this later 
ruling. Similarly, you are not liable to repay an amount overpaid 
by the Commissioner as a refund. 
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