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Goods and Services Tax Advice 
Goods and services tax: Can an agent issue a tax invoice on 
behalf of a principal?   
 

Preamble 

This document is a ruling for the purposes of 
section 37 of the Taxation Administration Act 1953. 
It illustrates the principles contained in Goods and 
Services Tax Ruling GSTR 2000/37 on agency. 
You can rely on the information presented in this 
document, which provides advice on the operation 
of the GST system. 

 
Answer 

Yes, an agent can issue a tax invoice on behalf of a 
principal.  
 

Explanation 

GSTR 2000/37 discusses the requirements of 
agents and tax invoices: 
 

61. Paragraph 29-70(1)(a) requires that the principal 
(as the supplier) must issue a tax invoice for a 
taxable supply. However, if a principal makes a 
taxable supply through an agent, section 153-15 
allows either a principal or an agent, but not both, to 
issue the tax invoice. A principal may be liable to a 
penalty, under the Taxation Administration Act 1953, 
if the principal and agent both issue separate tax 
invoices for the same taxable supply.  

 
62. Subsection 29-70(2) requires that if the principal 
(as the supplier) has not issued a tax invoice and the 
recipient of the supply requests one, it must be 
issued within 28 days of that request. In agency 
relationships, this obligation arises when the 
recipient makes a request to either the principal or 
the agent, and is complied with if either the principal 
or the agent gives the recipient a tax invoice within 
28 days after the request.  
 
63. Section 29-70 requires that a tax invoice:  

 
• must set out the ABN of the entity that issues 

it which can either be that of the principal or 
the agent (paragraph 29-70(1)(b)); and  

• must set out the price of the supply 
(paragraph 29-70(1)(c)); and  

• must contain such other information as 
regulation 29-70.01 of A New Tax System 
(Goods and Services Tax) Regulations 1999 

(the GST regulations) specifies (paragraph 
29-70(1)(d)); and  

• must be in the approved form 
(paragraph 29-70(1)(e)).  

 
64. There is an argument that subsection 153-15(1) 
only varies the requirements of subsection 29-70(2) 
about who can issue the tax invoice. However, the 
Commissioner considers that the better view is that 
subsection 153-15(1) also varies the requirements 
set out in paragraphs 29-70(1)(b) about the issuer's 
ABN and 29-70(1)(d) about information required 
under the regulations.  
 
65. Regulation 29-70.01 of the GST regulations 
states, inter alia, that the tax invoice must contain the 
name of the supplier. However, where an agent 
issues the tax invoice, that document is a tax invoice 
and it meets the requirements of subsection 29-70(1) 
if it sets out:  
 

• the principal's name and ABN without the 
agent's name and ABN as the supplier and 
issuer of the tax invoice; or  

• the agent's name and ABN as the supplier 
and issuer, instead of the principal's name 
and ABN as the supplier.  

 
66. You may act as an agent for more than one 
principal in a single dealing with a customer. In 
addition to supplies you make as an agent on behalf 
of your principals, you may also make a separate 
supply on your own account. In these situations, you 
may issue the one tax invoice that shows details for 
all of the supplies that you make.   

 

Application of this GST Advice 

This Advice is based on GSTR 2000/37. It explains our view of 
the law as it applied from 1 July 2000. You can rely on this 
Advice on and from its date of issue for the purposes of section 
37 of the Taxation Administration Act 1953. Goods and Services 
Tax Ruling GSTR 1999/1 explains the GST rulings system and 
our view of when you can rely on our interpretation of the law in 
GST public and private rulings. 

If this Advice conflicts with a previous private ruling that you 
have obtained, this public ruling prevails. However, if you have 
relied on a private ruling, you are protected in respect of what 
you have done up to the date of issue of this public ruling. This 
means that if you have underpaid an amount of GST, you are 
not liable for the shortfall prior to the date of issue of this later 
ruling. Similarly, you are not liable to repay an amount overpaid 
by the Commissioner as a refund. 
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