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GSTA TPP 049  

Goods and Services Tax Advice 
Goods and services tax: Is a trustee's in-specie distribution to a 
beneficiary a taxable supply? 
 

Preamble 

This document is a ruling for the purposes of 
section 37 of the Taxation Administration Act 1953. 
You can rely on the information presented in this 
document, which provides advice on the operation 
of the GST system. 

 
Answer 

A distribution made by a trust to a beneficiary does 
not involve consideration in the form of the 
surrender to the trust of any rights held by the 
beneficiary. Therefore, there is no supply for 
consideration and the supply is not a taxable supply 
under section 9-5 of the GST Act.  

However, the supply of something in specie from a 
trust to a beneficiary is a supply between 
associated entities. As the supply from a trust to a 
beneficiary is made to an associate for no 
consideration, Subdivision 72-A should be 
considered. When a beneficiary is not registered or 
required to be registered for GST, or is receiving 
the in specie distribution other than for a creditable 
purpose, subdivision 72A will apply. The in specie 
distribution will be a taxable supply. The value of 
the supply is the GST-exclusive market value of the 
supply.  

Note: The disposal, by way of redemption, of units 
held by a beneficiary in a unit trust for consideration 
consisting of an in specie distribution from the trust, 
involves both the trust and the beneficiary making a 
supply for consideration. 

 

 

 

 

Application of this GST Advice 

This Advice explains our view of the law as it applied from 1 July 
2000. You can rely on this Advice on and from its date of issue 
for the purposes of section 37 of the Taxation Administration Act 
1953. Goods and Services Tax Ruling GSTR 1999/1 explains 
the GST rulings system and our view of when you can rely on 
our interpretation of the law in GST public and private rulings. 

If this Advice conflicts with a previous private ruling that you 
have obtained, this public ruling prevails. However, if you have 
relied on a private ruling, you are protected in respect of what 
you have done up to the date of issue of this public ruling. This 
means that if you have underpaid an amount of GST, you are 
not liable for the shortfall prior to the date of issue of this later 
ruling. Similarly, you are not liable to repay an amount overpaid 
by the Commissioner as a refund. 
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