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GSTA TPP 056  

Goods and Services Tax Advice 
Goods and services tax: Where an employee novates a lease to 
his or her employer, can an invoice to the employee be treated as 
being received by the employer through its agent (the employee)? 
 

Preamble 

This document is a ruling for the purposes of 
section 37 of the Taxation Administration Act 1953. 
It illustrates the principles contained in Goods and 
Services Tax Ruling GSTR 2000/17 on tax 
invoices. You can rely on the information 
presented in this document, which provides advice 
on the operation of the GST system. 

 
Answer 

The treatment of tax invoices depends on the type 
of novated lease arrangement in place. 

Background 

An employee leases a motor vehicle and novates 
that lease to the employer. The novation is a full 
novation. The employee makes an acquisition of 
the car. The finance company provides the invoice 
to the employee. 

Explanation 
Where the novation in question is a full novation, all 
rights and obligations under an agreement are 
transferred from the employee to the employer. 
This is commonly done through a tripartite 
agreement involving the lessor, lessee (employee) 
and employer. In this case, the employee is not 
considered to be acting in the capacity of an agent 
of the employer. Where there is a new agreement 
to effect the novation, the tax invoice will need to be 
issued to the employer (and specifically state the 
recipient's name) for the invoice to be a valid tax 
invoice.  

Subsection 29-70(1) of the GST Act allows the 
Commissioner to treat a fully novated lease 
agreement (in the form of a tripartite agreement) as 
a tax invoice provided it satisfies the other 
information requirements for tax invoices. The 
subsection also allows the Commissioner to 
exercise discretion to treat a tax invoice held by the 
employer but issued to the employee as a tax 
invoice issued to the recipient of the supply. The 
Commissioner will ordinarily do so where he 

believes there would be large compliance costs on 
entities to reissue such documents to employers. 

Where the arrangement does not involve the legal 
assumption of the employee's obligations under the 
lease and is merely a reimbursement or payment 
by the employer on behalf of the employee, Division 
111 of the GST Act may apply. Where Division 111 
requirements are met, the reimbursement is treated 
as consideration for an acquisition that the 
employer has made from the employee and the 
employer may claim input tax credits even where it 
holds a tax invoice issued to the employee. 
Application of this GST Advice 

This GST Advice is based on GSTR 2000/17. It explains our 
view of the law as it applied from 1 July 2000. You can rely upon 
this GST Advice on and from its date of issue for the purposes of 
section 37 of the Taxation Administration Act 1953. Goods and 
Services Tax Ruling GSTR 1999/1 explains the GST rulings 
system and our view of when you can rely on our interpretation 
of the law in GST public and private rulings. 

If this GST Advice conflicts with a previous private ruling that you 
have obtained, this public ruling prevails. However, if you have 
relied on a private ruling, you are protected in respect of what 
you have done up to the date of issue of this public ruling. This 
means that if you have underpaid an amount of GST, you are 
not liable for the shortfall prior to the date of issue of this later 
ruling. Similarly, you are not liable to repay an amount overpaid 
by the Commissioner as a refund. 
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