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Goods and Services Tax Advice 
Goods and services tax: Is a partnership entitled to an input tax 
credit for an acquisition if the relevant tax invoice contains the name 
of only one partner, and that partner is reimbursed by the partnership 
for the cost of the acquisition? 

 

Preamble 

This document is a ruling for the purposes of 
section 37 of the Taxation Administration Act 1953. 
It illustrates the principles contained in Goods and 
Services Tax Ruling GSTR 2003/13 on general 
law partnerships and Goods and Services Tax 
Ruling GSTR 2004/6 on tax law partnerships. 
You can rely on the information presented in this 
document, which provides advice on the operation 
of the GST system. 

 

Answer 

Yes, a partnership is entitled to an input tax credit 
for an acquisition if the relevant tax invoice contains 
the name of only one partner, and that partner is 
reimbursed by the partnership for the cost of the 
acquisition.  

 

Background 

A partner makes an acquisition of goods on behalf 
of the partnership in his capacity as a partner and 
provides the consideration for the acquisition. The 
supplier of the goods issues a tax invoice that 
states the name of the partner who acquired the 
goods, but not the name of the partnership. The 
partner is reimbursed for the cost of the acquisition 
by the partnership.  

 

Explanation 

If a partner makes an acquisition in a capacity 
other than in his or her capacity as partner of 
the partnership, but which is for an expense that is 
directly related to his or her activities as partner of 
the partnership, section 184-5 of the A New Tax 
System (Goods and Services Tax) Act 1999 (GST 
Act) does not apply. However, if the partnership 
subsequently reimburses the partner, the 
partnership may become entitled to an input tax 

credit in respect of that acquisition under Division 
111.  

GSTR 2003/13 on general law partnerships states:  

110. A partner making an acquisition in relation to the 
enterprise of the partnership ordinarily makes it in the 
capacity as partner. However, partners may incur 
expenses that are directly related to their activities as 
partners of the partnership, but not actually incurred in 
their capacities as partners. An example is a partner 
making calls from a private telephone to partnership 
clients.  

111. When the partnership reimburses the partner for 
the expense, Division 111 treats the reimbursement as 
consideration for an acquisition that the partnership 
makes from the partner. This Division allows registered 
entities to claim input tax credits on certain acquisitions 
made by their employees, agents, officers or partners 
where such expenses are reimbursed. A registered 
partnership is entitled to an input tax credit if the 
requirements of Division 111 are satisfied.  

112. One of the requirements of this Division is that the 
supply to the partner must be taxable. The partner 
needs to provide the partnership with the tax invoice 
(except where the value is $50 or less) it obtained for 
this supply, as the partnership may claim an input tax 
credit if it holds this tax invoice.  

113. Where a partner makes an acquisition and is 
acting in the capacity as a partner of the partnership, 
the acquisition is taken to be by the partnership. The 
question of reimbursements in this instance will not 
arise (see subsection 111-5(3A)).  

If the partnership holds a tax invoice in the name of 
one partner only, the partnership may be entitled to 
an input tax credit under Division 111, provided that 
all the other requirements of Division 111 are met. 
GSTR 2000/17 on tax invoices notes that invoices 
that are in the name of the officer who is 
reimbursed are acceptable for this purpose. It 
states:  

73. Division 111 has special rules covering the 
situation where you reimburse an employee, an officer 
of a company or a partner for an expense they incur for 
an acquisition directly related to that position.  

74. Providing the requirements of the Division are met, 
the reimbursement is treated as consideration for an 
acquisition you make from that person. You may claim 
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the input tax credit for a creditable acquisition if you 
hold the tax invoice that was issued to the person you 
reimbursed. The tax invoice may identify that person 
and not you as the recipient of the taxable supply. 

In GSTR 2004/6 on tax law partnerships, the same 
information appears at paragraphs 169 to 172. 

Application of this GST Advice 

This Advice is based on GSTR 2003/13 and GSTR 2004/6. It 
explains our view of the law as it applied from 1 July 2000. You 
can rely on this Advice on and from its date of issue for the 
purposes of section 37 of the Taxation Administration Act 1953. 
Goods and Services Tax Ruling GSTR 1999/1 explains the GST 
rulings system and our view of when you can rely on our 
interpretation of the law in GST public and private rulings. 

If this Advice conflicts with a previous private ruling that you 
have obtained, this public ruling prevails. However, if you have 
relied on a private ruling, you are protected in respect of what 
you have done up to the date of issue of this public ruling. This 
means that if you have underpaid an amount of GST, you are 
not liable for the shortfall prior to the date of issue of this later 
ruling. Similarly, you are not liable to repay an amount overpaid 
by the Commissioner as a refund. 
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