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Draft Addendum 
Goods and Services Tax Ruling 
Goods and services tax:  when is a 
‘supply of a going concern’ GST-free? 
 

This draft Addendum, when finalised, will amend Goods and Services 
Tax Ruling GSTR 2002/5 to clarify the Tax Office view on when an 
enterprise of leasing commercial property is operating and able to be 
supplied as a GST-free ‘supply of a going concern’. It clarifies that the 
activity of leasing commences and is operating on and from the day 
that at least one tenant enters into an actual lease, or occupies the 
building under a periodic tenancy arrangement. 

This draft Addendum also amends GSTR 2002/5 to reflect the 
withdrawal and replacement of Miscellaneous Taxation Ruling 
MT 2000/1 and Goods and Services Tax Determination GSTD 2000/8 
with Miscellaneous Taxation Ruling MT 2006/1 and Goods and 
Services Tax Determination GSTD 2006/6, respectively. 

Note that the legislative citations in this Draft Addendum refer to the A 
New Tax System (Goods and Services Tax) Act 1999. 

 

GSTR 2002/5 is amended as follows: 
1. Footnote 3 
Omit the text; substitute: 

Refer to Goods and Services Tax Determination GSTD 2006/6 
and Taxation Ruling MT 2006/1 for a discussion on the 
meaning of the term ‘enterprise’. 

 

2. Paragraph 151 
Omit the paragraph; substitute: 

151. The activity of leasing a building which has previously 
been leased to a tenant remains an ‘enterprise’ of leasing 
under paragraph 9-20(1)(c) during a period of temporary 
vacancy while the building owner is actively seeking a new 
tenant. However, where a building has not previously been 
leased to a tenant, but is being actively marketed, an 
‘enterprise’ of leasing under paragraph 9-20(1)(c) is not 
operating until the activity of leasing actually commences. The 
activity of leasing commences and operates on and from the 
day that at least one tenant enters into an actual lease, or 
occupies the building under a periodic tenancy arrangement. 
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151A. During the development and construction of 
commercial premises, negotiations may be undertaken with 
prospective tenants and one or more agreements for lease 
entered into. At the stage when these activities are being 
undertaken, as explained in paragraph 151 of this Ruling, an 
activity of leasing has not commenced, and an enterprise of 
leasing under paragraph 9-20(1)(c) is not operating. 

151B. Although an enterprise of leasing under 
paragraph 9-20(1)(c) is not operating, depending upon the 
relevant facts and circumstances, an enterprise may 
nevertheless be operating during a period when commercial 
premises that are to be leased are under development. 

151C. For example, the development activities and 
negotiations with future tenants may be activities undertaken 
as part of a business18A of developing for sale, the commercial 
premises that are to be leased. This being the case, an 
enterprise under paragraph 9-20(1)(a) will have commenced 
operating from the time the activities began, and the 
incomplete premises will be one of the things necessary for 
the continued operation of that enterprise. 

 

3. Related Rulings/Determinations 
(a) Omit ‘MT 2000/1’; substitute ‘MT 2006/1’. 

(b) Omit ‘GSTD 2000/8’; substitute ‘GSTD 2006/6’. 

 

Your comments 
You are invited to comment on this draft Addendum. Please forward 
your comments to the contact officer by the due date. 

A compendium of comments is also prepared for the consideration of 
the relevant Rulings Panel or relevant tax officers. An edited version 
(names and identifying information removed) of the compendium of 
comments will also be prepared to: 

• provide responses to persons providing comments; and 

• publish on the Tax Office website at www.ato.gov.au  

Please advise if you do not want your comments included in the edited 
version of the compendium. 

 

 
                                                 
18A Determining whether an entity’s activities are being undertaken in the form of a 

business requires an examination of the relevant facts and circumstances in each 
individual case. Refer to paragraphs 177 to 179 of MT 2006/1 for further 
information about the factors relevant to determining whether or not an activity or 
series of activities, amounts to a business. 
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Due date: 25 September 2009 
Contact officer: Cheryl D’Amico 
Email address: Cheryl.D’Amico@ato.gov.au 
Telephone: (07) 3213 8158 
Facsimile: (07) 3213 8588 
Address: PO Box 9977 
 Chermside, QLD, 4032 
 

It is proposed that when finalised, the Addendum will amend 
GSTR 2002/5 with effect from the date of issue of the finalised 
Addendum. 

This draft Addendum when finalised will explain the Commissioner’s 
view of the law as it applies from the date of issue of the final 
Addendum. You will be able to rely upon the final Addendum on and 
from its date of issue for the purpose of section 105-60 of Schedule 1 
to the Taxation Administration Act 1953. If the final Addendum 
conflicts with a previous private ruling that you have obtained or a 
previous public ruling, the final Addendum prevails. However, if you 
have relied on a previous ruling (including the public ruling that the 
final Addendum amends), you are protected in respect of what you 
have done up to the date of issue of the final Addendum or, if there is 
a change to the legislation, you are protected in respect of what you 
have done up to the date the legislative change takes effect. This 
means that if you have relied on the earlier ruling and have underpaid 
an amount of GST, you are not liable for the shortfall prior to either 
the issue date of the final Addendum or the date the legislative 
change takes effect, as appropriate. Similarly, if you have relied on 
the earlier ruling you are not liable to repay an amount overpaid by 
the Commissioner as a refund. 

 

 

Commissioner of Taxation 
12 August 2009 
 
ATO references 
NO: 2006/20258 
ISSN: 1443-5160 
ATOlaw topic: Goods and Services Tax ~~ Going concern 
 


	pdf/f52e034a-dca6-4999-8175-6541dfab782d_A.pdf
	Content
	page 2
	page 3


