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Addendum 
Goods and Services Tax Ruling 
Goods and services tax:  what is a joint 
venture for GST purposes? 
 

This Addendum amends Goods and Services Tax Ruling 
GSTR 2004/2 to reflect changes in the law as a result of the Tax 
Laws Amendment (2010 GST Administration Measures No. 2) Act 
2010. These changes apply to tax periods starting on or after 
1 July 2010. 

The addendum also makes further minor amendments to 
GSTR 2004/2 to correct other minor non-technical errors. 

 

GSTR 2004/2 is amended as follows: 
1. Paragraph 3 
Omit ‘approval’; substitute ‘the formation’. 

 

2. Paragraph 7 
Omit the fourth sentence; substitute: 

Entities engaged in a joint venture may become participants in 
a GST joint venture under Division 51 of the GST Act if the 
participation requirements are satisfied. 

 

3. Paragraph 8 
Omit the paragraph; substitute: 

8. Two or more entities may become the participants in a 
GST joint venture if they meet the requirements of 
Subdivision 51-A. A joint venture that meets the requirements 
under section 51-5 is a GST joint venture. The requirements 
set out in section 51-5 are: 

• the joint venture is for the exploration or 
exploitation of mineral deposits as defined, or 
for a purpose specified in the regulations;2 

• the joint venture is not a partnership (as 
defined); 

                                                 
2 Subregulation 51-5.01(1) of the A New Tax System (Goods and Services Tax) 

Regulations 1999 sets out specified purposes for paragraph 51-5(1)(a) of the 
GST Act. 
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• each entity satisfies the participation 
requirements in section 51-10; 

• each of the entities agrees in writing to the 
formation of the joint venture as a GST joint 
venture; 

• the agreement nominates one of the participants 
or another entity to be the joint venture operator 
of the joint venture; 

• the nominated joint venture operator notifies the 
Commissioner, in the approved form, of the 
formation of the joint venture as a GST joint 
venture; and 

• where the joint venture operator is not a party to 
the joint venture agreement, the joint venture 
operator must nevertheless be registered for 
GST purposes and account for GST on the same 
basis as the participants in the joint venture. 

 

4. Paragraph 10 
(a) Omit ‘being approved as’; substitute ‘becoming’. 

(b) Omit ’the approval of’. 

 

5. Paragraph 11 
Omit ‘the Commissioner to be satisfied that a joint venture exists’; 
substitute ‘a joint venture to exist’. 

 

6. Footnote 4 
Omit ‘approval as’; substitute ‘forming’. 

 

7. Paragraph 14 
(a) Omit ‘paragraph (b) of section 51-5’; substitute 
‘paragraph 51-5(1)(b)’. 

(b) Omit ‘approved as’. 

 

8. Footnote 15 
Omit the footnote. 

 

9. Paragraph 27 
Omit ‘be approved as’; substitute ‘become’. 
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10. Paragraph 36 
Omit the paragraph; substitute: 

36. The question arises whether the joint venture 
agreement must be in writing. Paragraph 51-10(b) does not 
specifically refer to a ‘written agreement’. An entity satisfies 
the participation requirements for a GST joint venture if it is a 
‘party to a joint venture agreement’ with all of the other entities 
participating in, or intending to participate in, the joint venture. 
Although the entities are not expressly required to enter into a 
written joint venture agreement, it is expected that they will be 
able to provide some form of written evidence that the features 
of the joint venture exist.19A 

 

11. Footnote 20 
Omit the text; substitute: 

Participants in a joint venture may have joint and several liability in 
some limited circumstances, such as under project financing 
arrangements, usually on a limited recourse basis. See also 
subsection 444-80(1) of Schedule 1 to the TAA 1953 which provides 
that the participants in a GST joint venture are jointly and severally 
liable to pay any amount that is payable under an indirect tax law by 
the joint venture operator to the extent that the amount relates to the 
joint venture (unless subsection 444-80(1A) of Schedule 1 to the 
TAA 1953 applies, which deals with indirect tax sharing 
agreements). 

 

12. Legislative references 
Omit: 

- TAA 1953  51 
- ANTS (GST)A99  51-5(b) 

Insert: 
- TAA 1953  Sch 1 444-80(1) 
- TAA 1953  Sch 1 444-80(1A) 
- ANTS (GST)A99  51-5(1)(e) 
- ANTS (GST)A99  51-70(1)(a) 

 

 

                                                 
19A Although it is not necessary for the joint venture agreement itself to be in writing, 

for tax periods starting on or after 1 July 2010 paragraph 51-5(1)(e) requires that 
the entities must agree in writing to the formation of the joint venture as a GST 
joint venture. Similarly, under paragraph 51-70(1)(a) the joint venture operator 
may add an entity to the joint venture with the entity's written agreement if it 
satisfies the participation requirements of a GST joint venture. 
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This Addendum applies on and from 1 July 2010. 

 

 

Commissioner of Taxation 
4 August 2010 
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