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Addendum 
Goods and Services Tax Ruling 
Goods and services tax:  arrangements of 
the kind described in Taxpayer Alert 
TA 2004/2 – Avoidance of GST on the 
sale of new residential premises 
 

This Addendum amends Goods and Services Tax Ruling 
GSTR 2004/3 to reflect changes in the law as a result of the Tax 
Laws Amendment (2010 GST Administration Measures No. 2) Act 
2010. These changes apply to tax periods starting on or after 
1 July 2010. 

The addendum also makes further minor amendments to 
GSTR 2004/3 to correct other minor non-technical errors. 

 

GSTR 2004/3 is amended as follows: 
1. Paragraph 9 
At the end of subparagraph 9(c); insert the footnote: 

3A For tax periods starting on or after 1 July 2010, the approval of the 
Commissioner is no longer required for two or more entities to 
become participants in a GST joint venture. However, the 
nominated joint venture operator is required to notify the 
Commissioner, in the approved form, of the formation of the joint 
venture as a GST joint venture – see section 51-5. 

 

2. Paragraph 10 
At the end of the paragraph; insert the footnote: 

5A For tax periods starting on or after 1 July 2010, entities are no 
longer required to apply for the approval of the Commissioner to 
become participants in a GST joint venture.  Paragraph 51-5(1)(e) 
provides that from that date, two or more entities need only agree 
to the formation of a GST joint venture in writing, and 
paragraph 51-5(1)(ea) requires that one of those entities, or 
another entity, be nominated in the agreement to be the joint 
venture operator of the joint venture. Paragraph 51-5(1)(eb) 
requires the nominated joint venture operator to notify the 
Commissioner, in the approved form, of the formation of the joint 
venture as a GST joint venture. 
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3. Paragraph 19 
At the end of the paragraph; insert the footnote: 

8A For tax periods starting on or after 1 July 2010, the approval of the 
Commissioner is no longer required for two or more entities to 
become participants in a GST joint venture. However, the 
nominated joint venture operator is required to notify the 
Commissioner, in the approved form, of the formation of the joint 
venture as a GST joint venture – see section 51-5. 

 

4. Paragraph 20 
After the words ‘a GST joint venture’; insert the footnote: 

8B For tax periods starting on or after 1 July 2010, the approval of the 
Commissioner is no longer required for two or more entities to 
become participants in a GST joint venture. However, the 
nominated joint venture operator is required to notify the 
Commissioner, in the approved form, of the formation of the joint 
venture as a GST joint venture – see section 51-5. 

 

5. Paragraph 22 
At the end of the first sentence; insert the footnote: 

9A For tax periods starting on or after 1 July 2010, the approval of the 
Commissioner is no longer required for two or more entities to 
become participants in a GST joint venture. However, the 
nominated joint venture operator is required to notify the 
Commissioner, in the approved form, of the formation of the joint 
venture as a GST joint venture – see section 51-5. 

 

6. Paragraph 24 
At the end of the paragraph; insert the footnote: 

9B For tax periods starting on or after 1 July 2010, the approval of the 
Commissioner is no longer required for two or more entities to 
become participants in a GST joint venture. However, the 
nominated joint venture operator is required to notify the 
Commissioner, in the approved form, of the formation of the joint 
venture as a GST joint venture – see section 51-5. 

 

7. Paragraph 53 
After the heading; insert the footnote: 

13 For tax periods starting on or after 1 July 2010, the approval of the 
Commissioner is no longer required for two or more entities to 
become participants in a GST joint venture. However, the 
nominated joint venture operator is required to notify the 
Commissioner, in the approved form, of the formation of the joint 
venture as a GST joint venture – see section 51-5. 
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8. Paragraph 54 
Omit ‘paragraph 165(1)(b)’ where occurring; substitute 
‘paragraph 165-5(1)(b)’. 

 

9. Legislative references 
Omit 

- ANTS (GST) A99  165(1)(b) 

Insert: 
- ANTS (GST) A99  51-5(1)(ea) 
- ANTS (GST) A99  51-5(1)(eb) 
- ANTS (GST) A99  165-5(1)(b) 

 

 

This Addendum applies on and from 1 July 2010. 

 

 

Commissioner of Taxation 
4 August 2010 
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