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PREAMBLE           The income tax position of a farmer who produces more
          wheat than he is entitled to deliver to the Australian Wheat
          Board during the coming harvest has been considered.

RULING    2.       Growers have been allotted a quota which they may
          deliver to the Board for selling under the normal marketing
          arrangements.  In law, the property in the wheat vests in the
          Board when it leaves the grower's property.  Accordingly, this
          wheat is not trading stock (cf. Farnsworth v FCT (1949), 78 CLR
          504) and does not have to be brought to account for income tax
          purposes even though the grower will eventually receive a series
          of progress payments from the Board.

          3.       The result is the same if the Board is prepared to
          accept delivery of over-quota wheat.  If storage capacity is
          available later, growers may be advised to deliver some of their
          excess.  If they do this, it will be deducted from the following
          year's quota and they will not receive payment.  However, it
          will cease to be trading stock and so will not have to be
          brought to account for income tax purposes.

          4.       Any wheat retained on the property for use as feed or
          seed will also fall outside the definition of trading stock and
          may be ignored for income tax purposes.

          5.       Surplus wheat held for resale at the end of the year of
          income constitutes trading stock and is required to be brought
          to account for assessment purposes.  If cost is the basis of
          valuation, cost could be quite low as only cash outlays need be
          taken into account.  On the other hand, the trading stock could
          be brought to account at market selling value but it is
          difficult to envisage any reasonable hypothesis for assuming
          that this basis would give a lower figure than cost.

          6.       In this connection, it is doubtful whether the
          discretionary provisions of section 31(2) could be invoked.
          However, irrespective of whether section 31(1) or section 31(2)
          is applied in determining the value of such wheat on hand, it is
          the value at the end of the year of income - 30 June 1970 - that



          has to be determined and such a value cannot be determined at
          this stage.  All available wheat may be sold or accepted by the
          Board, in which case there will be no problem; alternatively,
          the value of wheat at 30 June 1970 may have a value which
          renders any value other than cost wholly unacceptable to the
          taxpayer.

          7.       It has been decided by the Commissioner that enquirers
          should be reassured that wheat does not have to be brought to
          account as trading stock if -

              (a)  it is delivered to the Wheat Board; or

              (b)  it is retained for the farmer's own use as feed or seed.

          8.       As to surplus wheat held for re-sale, enquirers should
          merely be advised that the law requires it to be brought to
          account as trading stock but it can be returned at cost (which
          could be quite low as only cash outlays need be taken into
          account), at market selling value or at the price at which it
          can be replaced.  A market selling value less than cost will be
          accepted if the taxpayer can show that, as at the last day of
          the year of income, market selling value was less than cost.

                                             COMMISSIONER OF TAXATION
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