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          OTHER RULINGS ON TOPIC       CITCM 720

PREAMBLE           In CITCM 720, a direction was given that, where the
          terms of the contract or the conditions of employment of a
          theatrical artist make it necessary for him to live away from
          his permanent headquarters, hotel and accommodation expenses
          would qualify for deduction under section 51(1), irrespective of
          whether the artist was carrying on a business or was in receipt
          of a salary.

          2.       It was indicated in paragraph 4 of the CITCM that the
          permanent headquarters of an overseas artist would be outside
          Australia.  However, subsequent developments have revealed that
          this will not invariably be so.  In a series of cases now
          reported as 13 TBRD Cases N13, N16, N19 and N20; 10 CTBR(NS)
          Cases 98 and 99, Cases N19 and N20 not reported but mentioned at
          10 CTBR(NS) p.XV, the Boards of Review upheld the disallowance
          of deductions claimed in respect of costs of accommodation and
          meals by overseas artists engaged in long-run theatrical
          productions.

          3.       In each of these cases, the taxpayer concerned had been
          in Australia for a period in excess of two years and the Board
          of Review found as a fact that the taxpayer had not maintained a
          permanent headquarters from which he was temporarily absent.  In
          effect, it was held in each case that the taxpayer had his
          headquarters at the place at which he was currently employed and
          that the expenses in respect of which deductions were claimed
          were not travelling expenses but private living expenses, and
          therefore non-deductible.  The earlier cases, in which
          theatrical artists had been allowed deductions for hotel
          expenses 1 TBRD Case 81; 1CTBR(NS) Case 53 and 5 TBRD Case E34;
          4 CTBR(NS) Case 99, were expressly distinguished on the ground
          that, in each of those cases, the taxpayer concerned maintainedd
          a domestic establishment in a particular place while on tour
          elsewhere.



          4.       It was subsequently advised that CITCM No.720 should
          not be regarded as requiring the allowance of deductions for the
          cost of accommodation and meals in cases such as those now
          reported in Volume 13, and that the test to be applied in
          determining claims for deductions in respect of meals and
          accommodation was not whether the taxpayer was a 'non-resident'
          but whether 'extra expense' was involved, in the sense that
          continuing costs would be incurred by the artist in maintaining
          at the same time, his usual place of residence or headquarters
          elsewhere.

RULING    5.       In later negotiations with an agent for overseas
          theatrical artists in relation to the deductions to be allowed
          in certain cases, it was found that this ruling still left areas
          of uncertainty.  In order to overcome the claims, advice was
          given to the agent concerned in the following terms -

                   "It might be explained at the outset that, where an
                   entertainer visiting Australia has a permanent
                   headquarters abroad, there is no change in the
                   administrative ruling that the full cost of his
                   accommodation and meals while in Australia is allowable
                   as a deduction.  In such a case the cost of
                   accommodation and meals is accepted as being "extra
                   expense" in the sense used by the Board of Review.  The
                   distinction, broadly, is between those costs which,
                   having regard to the entertainer's normal mode of
                   living, may properly be described as travelling
                   expenses and those which are more correctly described
                   as living expenses.  As a general rule, the test of
                   permanent headquarters is satisfied if the entertainer
                   maintains a bona fide domestic establishment abroad.

          After conceding that the application of this principle could
          involve difficulties in borderline cases the advice continued -

                   "As a practical expedient, I have decided to limit the
                   area of uncertainty by adopting the following rules:-

                    (a)  Where the entertainer is in Australia for six
                         months or less, it will be accepted as a prima
                         facie assumption that the full cost of his
                         accommodation and meals represents travelling
                         expenses and, accordingly, wholly deductible.  It
                         may be stressed that only demonstrable expenses
                         (e.g. hotel bills) will be allowable as a
                         deduction under this rule.  Where an entertainer
                         sets up a temporary domestic establishment in
                         Australia, the deduction to be allowed
                         will not, without the clearest evidence
                         in support of a higher allowance, exceed the rent
                         actually attributable to his own accommodation
                         (as distinct from that of other members of his
                         family) plus meals at /10 per week.

                    (b)  Where an entertainer is in Australia for two
                         years or more the full cost of his accommodation



                         and meals will, as a general rule, be regarded as
                         private or domestic expenditure and, accordingly,
                         wholly non-deductible.  A departure from this
                         general rule will be considered to be justified
                         only on production of the clearest evidence that
                         the amounts claimed may properly be regarded as
                         travelling expenses - e.g. that the taxpayer
                         maintains elsewhere a bona fide domestic
                         establishment from which he is temporarily absent.

                   There remain the cases of entertainers whose stay in
                   Australia is between six months and two years.  In
                   order to determine whether the taxpayer falls within
                   category (a) or (b) above, it will be necessary for the
                   Taxation Office to decide on the facts of each
                   individual case whether he is incurring travelling
                   expenses or living expenses - in short, whether or not
                   he maintains a bona fide domestic establishment as his
                   permanent headquarters.  In each of these cases,
                   therefore, it will be necessary to furnish to the
                   Deputy Commissioner at least the following information:-

                    (a)  the address and nature of the premises at which
                         the taxpayer's usual domestic establishment is
                         located;

                    (b)  the length of time that those premises have been
                         used as his usual domestic establishment;

                    (c)  the use to which the premises are put during his
                         absence - e.g. whether leased, vacant, in charge
                         of caretaker, etc.;

                    (d)  the nature and amount of rent or other
                         consideration received by him for the use of the
                         premises during his absence; and

                    (e)  the place where his wife and family (if any)
                         reside while he is on tour."

          6.       As indicated in the above quotations, the essential
          distinction is between travelling expenses (the whole of which
          constitutes 'extra expense' and is deductible) and living
          expenses.  Where the cost of accommodation is conceded to be
          allowable, the full cost of meals also should be allowed, and
          not only that part of the cost representing the excess over the
          cost of meals at home.

          7.       To facilitate the handling of these cases, it has been
          decided that the following procedures should be adopted -

              (a)  Where the artist has been in Australia for six months
                   or less and it is not expected that his total stay in
                   Australia will exceed six months, the full cost of
                   accommodation and meals may be allowed as a deduction.

              (b)  Where, at the time of assessing, it is known that the



                   artist has been or will be in Australia for a total
                   period of two years of more, all claims for the cost of
                   accommodation and meals may be disallowed, leaving him
                   the onus of establishing - before a Board of Review, if
                   necessary - that he has a permanent headquarters abroad.

          8.       Cases falling within the intermediate category - i.e.,
          artists whose stay in Australia is between six months and two
          years - will require the exercise of judgment on the part of
          assessing officers.  The particulars set out in paragraph 6 that
          artists or their agents should furnish will assist in
          determining whether or not a taxpayer maintains a permanent
          domestic establishment abroad.  Generally speaking, where the
          taxpayer has let his overseas residence, he should not be
          regarded as maintaining a domestic establishment there, although
          special consideration may be necessary where the rental is
          merely nominal.  A domestic establishment claimed to have been
          set up on the eve of departure for Australia would not normally
          be accepted as entitling the taxpayer to a deduction of
          travelling expenses.  In all cases the onus of establishing the
          existence of a permanent headquarters should be placed on the
          taxpayer and statements by or on behalf of artists in this
          connection are not necessarily to be accepted without query.

          9.       Although it has thus been conceded that, in a case
          where the expenditure represents travelling expenses, the full
          cost of meals and accommodation should be allowed without any
          reduction on account of the costs that the taxpayer would have
          incurred if he had stayed at home, it is not intended that
          amounts claimed should be accepted without scrutiny.  Unless
          there is satisfactory evidence as to quantum (e.g., in the form
          of hotel accounts) a reduction in the amount claimed for meals
          to an arbitrary amount which is reasonable in the circumstances
          would be warranted.  (Editors note : In 1963 this was suggested
          to be /10 per week).

          10.      It will be appreciated that the above rulings in
          respect of theatrical artists who stay in Australia for a period
          exceeding six months envisage that the taxpayers are stationed
          in one particular place or in relatively few places.  If such an
          artist makes a brief trip to another part of Australia from his
          temporary headquarters in Australia, he may be allowed
          travelling expenses in respect of that trip on the basis laid
          down for local artists in CITCM 720.

          11.      It is not intended that there should be any change in
          the establishment practices with regard to overseas artists
          whose occupations are of an itinerant character, and who spend
          no more than a few days in any one place.  If reasonable in
          amount, deductions claimed for expenditure on meals and
          accommodation while travelling in this way should be allowed
          irrespective of the length of the taxpayer's stay in Australia.

          12.      These principles should be applied in all future
          assessments of theatrical artists.

                                      COMMISSIONER OF TAXATION
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