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          F.O.I. INDEX DETAIL
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          I 1102164              PROPERTY SOLD WITHIN    26AAA(1)(f)
                                   12 MONTHS
                                 DECEASED ESTATE
                                 MATRIMONIAL HOME
                                 SALE BY EXECUTOR
                                 RECEIPT BY BENEFICIARY

          OTHER RULING ON TOPIC        IT 122

PREAMBLE           Representations were received from a firm of solicitors
          seeking clarification of the application of section 26AAA where
          the matrimonial home is sold within 12 months of the death of
          the husband.

RULING    2.       The first situation concerns a sale of the matrimonial
          home by a widow within 12 months of the death of her husband,
          with whom she had jointly owned the home.  In this situation,
          section 26AAA(1)(f) does not extend to deem an interest in
          jointly owned property that passes to the surviving co-owner to
          have been sold by the deceased or purchased by the survivor.

          3.       Section 26AAA does not apply in relation to property
          owned by a taxpayer at the time of his death which becomes
          vested in the executor or administrator of his estate (e.g. on
          the grant of probate).  Accordingly, where such property is
          realised by the deceased's executor or administrator in the
          course of administering the estate, section 26AAA itself would
          have no application to any profit arising on the sale.  Whether
          any amount would be assessable under other and more general
          provisions of the law would, of course, depend upon the
          circumstances of the particular case.

          4.       The section also has no application where a person
          receives property or an interest in property as a beneficiary
          under a will or intestacy even though the beneficiary disposes
          of that property or interest within 12 months of receiving it.
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