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          F.O.I. INDEX DETAIL
          REFERENCE NO:        SUBJECT REFS:           LEGISLAT. REFS:

          I 1104281            CO-OPERATIVE COMPANIES  DIVISION 9 -
                               PERMANENT BUILDING        PART III
                                 SOCIETIES

RULING             Sections 117 and 118 of Division 9 - Part III of the
          Income Tax Assessment Act 1936 lay down tests for determining
          whether a company qualifies as a co-operative company for income
          tax purposes.  In July 1967 the then Commissioner issued a
          statement setting out the principles which the Taxation Office
          would apply in determining whether permanent building societies
          were to be regarded as co-operative companies for the purposes
          of Division 9.

          2.       As a general proposition the statement proceeds on the
          basis that all investments by a building society, other than
          investments made to fulfil liquidity requirements, are to be
          treated as loans for the purpose of ascertaining whether the 90%
          test in section 118 is met.

          3.       The need for building societies to keep some moneys
          available at call or on short term deposits, i.e. to meet
          liquidity requirements, was recognised in the 1967 statement.
          Thus it was accepted that bank deposits, Commonwealth bonds,
          investments in "public securities" as defined in section 6 of
          the Assessment Act and deposits at call with the official short
          term money market would not be loans to non members to be taken
          into account in determining whether the 90% test in section 118
          would be satisfied where the moneys were invested to satisfy
          liquidity requirements.

          4.       Building societies are permitted by the laws of the
          States under which they operate to maintain liquid funds in
          authorised bills of exchange, being bills endorsed or accepted
          by a bank and maturing within 200 days of acquisition.  In the
          circumstances this office will accept that building societies
          may invest moneys in authorised bills of exchange as an
          alternative form of investment for liquidity purposes.

                                             COMMISSIONER OF TAXATION
                                                   10 May 1983
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