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PREAMBLE           In memorandum of 27 September 1983 from Head Office, it
          was stated that no appeal would be lodged against a decision of
          Taxation Board of Review No.3, (26 CTBR(NS) Case 124; 83 ATC
          Case Q54) allowing a deduction for certain home office expenses.

FACTS     2.       The taxpayer in the case, was a clergyman who claimed a
          deduction for that portion of the rent on his house referable to
          a room used exclusively in connection with his pastoral duties.
          The Board found from the evidence that the taxpayer's position
          as pastor constituted an "office" and in the execution of the
          duties of that office, a discrete area for parishioner
          interviews was necessary.  The area was also used as an
          administration centre for the parish.  As such it was to be
          regarded as something more than a study and analogous to a
          doctor's surgery.  Accordingly it was a situation to which the
          decision of Mason J. in FC of T v Faichney (1972) 129 CLR 38
          applied.  The Board allowed a deduction for rent representing
          five-twelfths of the amount claimed as the evidence established
          that the taxpayer was in charge of the parish for only five
          months of the year in question.

RULING    3.       It is accepted that the decision reached was open to
          the Board on the evidence.  The decision serves to illustrate
          the necessity to draw a line between the use of part of a
          residence as a study as was the case in the Faichney decision,
          and the use of a discrete area in a residence for the purpose of
          conducting a business.  That the Board found in favour of the
          taxpayer can be supported on the basis that a clergyman's
          residence is also the base from which he carries out the duties
          of his ministry.

          4.       The decision of the Board is not to be taken as
          modifying in any way the principles set out in previous Taxation
          Rulings on this topic.  It is not, of course, the usual
          situation for a member of the clergy to make claims of this
          nature.  In the generality of cases it will be a question
          whether the provision of residential accommodation results in a
          benefit assessable in terms of paragraph 26(e).  The requirement
          to use part of the accommodation for the administration of the



          affairs of the parish would be a factor to be taken into account
          in calculating the benefit attaching to the provision of
          residential accommodation.

                                             COMMISSIONER OF TAXATION
                    18 October 1983
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