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                             TAXATION RULING NO. IT 2177

                    INCOME TAX :  EDUCATIONAL ALLOWANCES PAID BY EMPLOYERS
                   (OR ASSOCIATED ENTITIES) IN RESPECT OF THE CHILDREN OF
                   EMPLOYEES

          F.O.I. EMBARGO: May be released
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          F.O.I. INDEX DETAIL

          REFERENCE NO:     SUBJECT REFS:            LEGISLAT. REFS:

          I 1193284         EDUCATIONAL ALLOWANCES       26
                            EMPLOYEE BENEFITS
                            SCHOLARSHIPS

          OTHER RULINGS ON TOPIC  CITCM 766

PREAMBLE           The payment of educational allowances to employees, or
          persons other than employees, in respect of employees' children
          represents a benefit in terms of paragraph 26(e) and its value
          is assessable income in the hands of the employees, irrespective
          of the method of payment.  The "benefit" to the employee is the
          relief from payment of education expenses in respect of the
          child for which the employee would otherwise be solely or
          jointly liable.  Case L54 79 ATC 399, Case 61 23 CTBR (NS) 537
          refers.

RULING    2.       Two situations have come to the attention of this
          office, however, where it has been accepted that paragraph 26(e)
          does not operate to make particular educational allowances paid
          by employers liable to tax.

          3.       The first of the situations involves the creation by an
          employer of a scholarship scheme for the benefit of children of
          all employees.  The scheme does not involve the payment of
          educational allowances to all children of employees but only to
          those children who are successful in fulfilling the conditions
          under which a scholarship may be awarded.

          4.       Where a payment is in the nature of a bona fide
          scholarship or bursary and the conditions for awarding the
          scholarship or bursary depend on criteria other than the
          employment of the parent of the child to whom the award is made,
          e.g. the scholastic ability of the child, the personal
          attributes of the child, etc., the payment will fall outside the
          operation of paragraph 26(e).

          5.       The advice in the preceding paragraph will apply only
          where the scholarship scheme has the same features as the scheme



          described.  It is not unusual for a scholarship scheme to be
          operated by an employer for a small select group of employees,
          e.g. the executive staff.  In practice the scheme may involve
          the payment of educational allowances for all children of the
          executive staff.  In this event, the educational allowances are
          not scholarships of the type referred in the preceding paragraph
          - the value of the scholarships would be assessable income in
          terms of paragraph 26(e) to the employees concerned.

          6.       The second situation arises in the specific situation
          where a payment, however made, is designed to compensate an
          employee for additional expenditure incurred by reason of
          transfer to a remote locality in the course of employment.  Such
          a payment will not represent a benefit in terms of paragraph
          26(e) where it is clear that it is made to alleviate necessary
          additional expenses of education caused by the relocation of
          employment and the remoteness of the locality from acceptable
          educational facilities.  Mere relocation of the employee from
          one city to another and a decision by the employee to continue
          the child's education at the first location would not deny the
          operation of paragraph 26(e) in respect of an educational
          allowance paid by an employer, or associated entity, in these
          circumstances.

          7.       This ruling modifies the guidelines in CITCM 766.

                                             COMMISSIONER OF TAXATION
                                                   23 July 1985
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