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PREAMBLE           In a recent decision of a Taxation Board of Review,
          reported as Case No. S75, 85 ATC 544 : 28 CTBR(NS) Case 81, the
          Board had to determine the individual interests of two taxpayers
          in the net income of a partnership in circumstances where one of
          the partners was paid a salary.

          2.       The partners were husband and wife and, although there
          was no written partnership agreement, it was their wish and
          understanding that the business profits would be shared equally
          after payment of a salary to the wife who was the main operative
          in the partnership business.  There was no agreement on the
          amount of salary to be paid to the wife.  The evidence before
          the Board suggested that the salary in each of the years under
          review was paid in a lump sum immediately prior to the end of
          the year.

          3.       The net income of the partnership in each year, i.e.
          the net income prior to taking into account the salary paid to
          the wife, was not sufficient to pay the wife's salary.  In the
          result, the Board of Review concluded that the wife was
          assessable on the net income of the partnership.  In the
          terminology of section 92 of the Income Tax Assessment Act, the
          individual interest of the wife in the net income of the
          partnership was an amount equal to the net income while the
          individual interest of the husband was nil.

RULING    4.       The decision of the Board is not to be taken as
          altering the long established practice of this office in
          relation to partners' salaries.  Although a salary paid to a
          partner does not represent salary or wages for the purposes of
          the tax instalment deduction provisions in Division 2 of Part VI
          of the Act and is not in itself a loss or outgoing within the
          meaning of sub-section 51(1), nevertheless it may well
          constitute a legitimate distribution of the profits of a partnership
          which should be taken into account in determining a
          partners' individual interest in the net income of a partnership.

          5.       In genuine cases involving the payment of a salary to a



          partner, i.e. where the payment of the salary is bona fide and
          is not only reasonable in amount but has its origin in the terms
          of the partnership agreement, it has been the practice of this
          office to take the salary into account in determining the
          individual interest of each partner in the net income or loss of
          the partnership.  This practice will continue.

          6.       Situations may arise, however, where it becomes
          apparent that the salary paid to a partner is excessive in the
          light of the duties and responsibilities of the particular
          partner.  In many of these situations it will emerge that there
          is a disparity between the incomes of the partners and a salary
          is paid to one partner for the purposes of minimising overall
          tax liability.  In other situations the agreement to pay a
          salary to one partner may not be entered into until or after the
          end of the year of income - it is well settled that an agreement
          of this nature would not have retrospective effect.  In
          situations to which this paragraph applies distribution of
          partnership net income taking into account the payment of salary
          should not be accepted.  The net income of the partnership
          should be distributed according to the basic agreement between
          the partners for the sharing of profits and losses.

                                             COMMISSIONER OF TAXATION
                                                 14 November 1985
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