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PREAMBLE           Advice was sought from this office recently about the
          liability to Australian income tax of income derived by support
          personnel engaged for a United States entertainer's Australian
          tour.  The entertainer and his support personnel were in
          Australia for about three weeks.  The support personnel, who are
          United States residents, were employed by a United States
          company for business, transport and associated matters.  The
          entertainer is one of the company's directors and is its sole
          shareholder.

          2.       The particular point of the enquiry was the operation
          of Article 15 of the Australia/United States double taxation
          convention.  Under the Article salaries and wages derived by a
          resident of the United States from an employment exercised in
          Australia may be taxed in Australia.  However, the remuneration
          may be taxed in the United States if :

                   (a)  the visit does not exceed 183 days in the year of
                        income;

                   (b)  the remuneration is paid by, or on behalf of, an
                        employer who is not a resident of Australia; and

                   (c)  the remuneration is not deductible in determining
                        taxable profits of a permanent establishment,
                        fixed base or a trade or business which the
                        employer or company has in Australia.

RULING    3.       The first two requirements for taxing in the United
          States are satisfied.  What was in issue was whether the United
          States company had a "permanent establishment" in Australia.  If
          it did, it would follow that the terms of requirement (c) would



          not be met, i.e. the remuneration would be deductible in
          determining taxable profits of the permanent establishment.  In
          the result the relevant income would be taxable in Australia.

          4.       Under the former Australia/United States double
          taxation convention the term "permanent establishment" was
          defined to include "a management".  In a number of cases where
          the principal performer was also a majority shareholder and
          director of a United States company, the approach had been taken
          that the company had a management, and therefore a permanent
          establishment, in Australia during the time that the entertainer
          was in Australia.

          5.       Under the terms of the revised convention, however,
          this approach is no longer open.  The opening words of Article
          5(1) state that a permanent establishment means "a fixed place
          of business through which the business of an enterprise is
          wholly or partly carried on".  Two things follow from this -
          firstly, the existence of a place of business is required, i.e.
          premises or other facilities and, secondly, the place of
          business must be fixed, i.e. have a degree of permanence.  This
          is reinforced by the examples in paragraph 2 of Article 5 of
          what are to be regarded as permanent establishments.  In
          contrast to the former convention, a place of management is
          specifically stated to constitute a permanent establishment.

          6.       In the circumstances it has been decided that the
          company did not have a permanent establishment in Australia.

          7.       In the result advice was given that the support
          personnel engaged for the entertainer's tour were not liable to
          tax in Australia.

                                     COMMISSIONER OF TAXATION
                                           18 June 1986
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