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          OTHER RULINGS ON TOPIC  IT 285, IT 312

PREAMBLE      In Taxation Ruling No. IT 312 it is stated that the
          reasoning adopted by the courts in giving meaning to the
          expression "incurred in gaining or producing assessable income"
          as that expression applies to deductions for fares to and from
          work does not apply to the ascertainment of the costs of
          self-education.  The Ruling goes on to say that the cost of
          travel to and from a place of education is as much a part of the
          cost of education as the cost of travel to and from a convention
          or seminar is part of the cost of attending the convention or
          seminar.

          2.  A situation dealt with in the Ruling is that where a
          taxpayer travels directly from his home to the place of
          education and then to his place of employment or business.  The
          Ruling states the cost of travel to the place of education is
          part of the cost of self-education and, where the expenses of
          self-education are allowable as an income tax deduction, the
          cost of travel will also be allowable.  The Ruling goes on to
          say the cost of travel from the place of education to the place
          of employment or business should be regarded as of the same
          nature as the cost of fares to and from work and not deductible.

          3.  This situation was the subject of consideration in a
          decision of the Administrative Appeals Tribunal reported as Case
          U45, 87 ATC 320.

          4.  The Tribunal expressed the view that, where a taxpayer is
          entitled to a deduction under sub-section 51(1) for the costs of
          self-education, the place of education is considered to be a
          place of work.  On this basis income tax deductions are not
          allowable for the costs incurred in travelling between the
          taxpayer's home to the place of education.  On the other hand
          income tax deductions are allowable for expenses incurred in
          travelling from the place of education to his work.

RULING    5.  Although the approach adopted by the Tribunal differs from
          that outlined in Taxation Ruling No. IT 312 the insignificance



          of the additional amounts allowed by the Tribunal did not
          warrant pursuing the matter any further.  In many cases there
          may not be any significant difference between the income tax
          deductions allowed on the basis of the two approaches.

          6.  The decision not to pursue the matter any further should not
          be taken as acceptance of the view that income tax deductions
          for the costs of travel associated with self-education are only
          allowable because the place of education is considered to be a
          place of work.  In the majority of cases it is considered that a
          place of education could not be construed as a place of work.
          Employees may attend lectures, seminars, field trips, etc.
          during or outside working hours and in some cases may be
          entitled to paid leave for absences during working hours.  This
          does not mean that an employee derives any part of his income or
          performs any part of his duties for which he is paid while at
          the place of education.  Attendance at a place of education is
          ancillary and in addition to attendance to duties at a place of
          work.

          7.  The position is not altered where employees are granted paid
          study leave to attend a place of education.  This is because
          they are not actually being paid to attend the place of
          education but rather the employer makes a concession to allow
          employees to be absent during working hours without any loss of
          pay.

          8.  Before an income tax deduction will be allowed for any cost
          of self-education there must be a real and direct connection
          between the course of self-education and the activities by which
          the assessable income is gained or produced.  Once the real and
          direct connection between the course of self-education and the
          activities by which the assessable income is gained or produced
          is established it becomes a question of what expenses may be
          said to be the expenses of self-education.  For the reasons
          given in Taxation Ruling No. IT 312 the cost of travel is
          regarded as part of the cost of self-education.

          9.  In paragraph 6 above it is stated that in the majority of
          cases a place of education could not be construed as a place of
          work.  The statement recognises that situations do arise where a
          place of education is regarded as a place of work.  Trainee
          teachers are an example.  They are required to attend at
          teacher's colleges during their traineeship.  The colleges are
          regarded as their places of work and the cost of travel between
          home and the colleges is not an allowable deduction.  Reference
          should also be made to the consideration of this matter in
          Taxation Ruling No. IT 2412.

          10. In the circumstances Taxation Ruling No. IT 312 should
          continue to be followed in determining the extent to which
          income tax deductions are allowable for costs incurred on
          travelling for self-education purposes.

                                             COMMISSIONER OF TAXATION
                                                   16 July 1987
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