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                            TAXATION RULING NO. IT 2467

                    INCOME TAX : ADOPTION OF CUT OFF DATE EARLIER THAN END
                    OF FINANCIAL YEAR OR OF SUBSTITUTED ACCOUNTING PERIOD.

          F.O.I. EMBARGO: May be released

REF       N.O. REF: 87/8971-1                  DATE OF EFFECT:

          B.O. REF:                    DATE ORIG. MEMO ISSUED:

          F.O.I. INDEX DETAIL

          REFERENCE NO:    SUBJECT REFS:            LEGISLAT. REFS:

          I 1010602        YEAR OF INCOME           6
                           FINANCIAL YEAR           18
                           SUBSTITUTED ACCOUNTING   161
                             PERIOD

PREAMBLE      Section 161 of the Income Tax Assessment Act imposes, on
          persons required to do so by notice published in the Gazette,
          the obligation to furnish to the Commissioner of Taxation a
          return setting out a full and complete statement of, among other
          things, the total income derived during the year of income.
          Section 6 defines "year of income" to mean,
          in relation to a company, the financial year next preceding the
          financial year for which income tax is levied or the accounting
          period adopted in lieu of that financial year and, in relation
          to any other person, the financial year for which income tax is
          levied (again with provision for the possibility of a
          substituted accounting period).  Section 18 provides that a
          person may with the leave of the Commissioner adopt an
          accounting period being the 12 months ending on some date other
          than 30 June.

          2.  This Ruling considers the position of a company that
          included in its return all income derived up to a date some days
          earlier than the end of the substituted accounting period for
          which leave had been granted under section 18.  The company
          actually closed its books of account on the the last Tuesday of
          the last month of its substituted accounting period.  This
          resulted in some assessable income derived by the company not
          being included in its return of income for the relevant
          financial year; rather, it was deferred for inclusion in the
          following year.

          3.  Taxpayers are given sufficient time between the end of the
          year of income and the date for lodgment of an income tax return
          for that year to calculate the assessable income for the entire
          period.  Furthermore, proper accounting practice requires
          financial statements to be drawn up in respect of the period up
          to and including an end of financial year balance date.

          4.  Accordingly, taxpayers must include in returns all income
          derived in the 12 months up to and including the last day of the
          financial year or approved substituted accounting period.



          Similarly, returns should include any deductions for the same
          period.

          5.  There is no discretion in the law that enables any departure
          from its express requirement that a return sets out a full and
          complete statement of the total income derived during the year
          of income.

          COMMISSIONER OF TAXATION
          3 March 1988
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