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          I 1070382              TELEPHONE LINE               70
                                 VHF RADIO-TELEPHONE
                                 PRIMARY PRODUCER

FACTS     1.       The question has been raised whether capital
          expenditure incurred by primary producers for the connection by
          Telecom Australia of a VHF radio-telephone exchange service is
          deductible over a ten year period as provided in section 70 of
          the Income Tax Assessment Act 1936.

          2.       Telecom Australia has advised that VHF radio-telephone
          exchange services are provided in remote areas where it is not
          practical, either because of physical or economic reasons, to
          use a conventional land-line.  The service in question involves
          the installation of a radio-telephone in the subscriber's
          premises and the allocation of a narrow band radio frequency
          which connects the subscriber to the appropriate exchange.  The
          once only contribution required by Telecom for the service is
          $160 per 1/2km or part thereof beyond 16km for an automatic
          exchange or beyond 8km for a manual exchange.  A subscriber is
          permitted to pay the contribution in one sum or by instalments
          over three years.  In the latter event interest is charged at
          the Telecom loan rate.  Alternatively, the subscriber may pay a
          special rental of $500 per annum in which case no contribution
          or connection fee is necessary.

RULING    3.       So far as section 70 is concerned the sole question for
          decision is whether the expression "telephone line" appearing
          therein refers solely to a conventional land-line or whether it
          is wide enough to embrace a VHF radio-telephone exchange
          service.  There is nothing in the history of the legislation to
          suggest that the expression is to be restricted to a
          conventional land-line.  CITCM 835, page 3, states, for example,
          that deductions are to be allowed in equal instalments over 10
          years for the cost of extending telephone services to land used
          in a business of primary production.  Encyclopaedia Britannica,
          in its reference to telephone lines, states that telephone
          circuits are furnished principally by wire lines although radio
          is used to a considerable extent.

          4.       In the circumstances, it is accepted that expenditure
          of a capital nature incurred in extending a VHF radio system to
          land upon which a business of primary production is being
          carried on would, to the extent that the expenditure is not



          otherwise deductible, be deductible over a 10 year period in
          accordance with section 70.

          5.       Where a subscriber elects to pay the contribution fee
          by way of instalments, the total capital amount to be paid would
          be accepted as having been incurred when the subscriber
          contracted to pay for the service.  The deduction allowable
          under section 70 would, therefore, be one-tenth of the cost in
          the year incurred and the remainder would be deductible in equal
          instalments in each of the following nine years.  Where interest
          is charged on the unpaid balance, the interest payment would, of
          course, qualify for deduction under section 51(1) in the year
          incurred.
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