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                            TAXATION RULING NO. IT 2533

                    INCOME TAX: FILM AND VIDEO TAPE ROYALTIES - WHETHER
                    LICENSOR'S LIABILITY TO TAX IS CALCULATED ON GROSS OR
                    NET RECEIPTS

          F.O.I. EMBARGO:  May be released

REF       N.O. REF: 87/9288-7                  DATE OF EFFECT: Immediate

          B.O. REF:                    DATE ORIG. MEMO ISSUED:

          F.O.I. INDEX DETAIL

          REFERENCE NO:    SUBJECT REFS:            LEGISLAT. REFS:

          I 1011234        FILM AND VIDEO TAPE      DIVISION 13A
                            ROYALTIES
                           LIABILITY TO TAX AT      136A(2)
                            SOURCE

PREAMBLE      The income tax liability of parties under film and video
          licence agreements involving non-resident licensors was recently
          considered in this Office. A variety of licence agreements were
          examined which provided for an allocation of receipts from
          distribution between the non-resident licensor of a film or
          video and the Australian resident licensee.

          2.  In some cases, for example, the licensee was entitled to
          deduct from the gross distribution receipts, prior to
          calculating the agreed percentage amount of receipts payable to
          the licensor, certain listed expenses incurred in obtaining and
          distributing the film or video.

          3.  Section 136A, in conjunction with the Income Tax (Film
          Royalties) Act 1977, imposes liability to income tax at the rate
          of 10% upon income derived by a non-resident as consideration
          for the use of, or the right to use films and video tapes,
          deemed to have been derived from a source in Australia.  This
          Ruling considers whether the gross distribution receipts - or
          some lesser amount - should be treated as royalties derived by
          the non-resident licensor for purposes of section 136A.

RULING    4.  Because of the variety of rights, obligations and terms of
          payment which can exist between film licensor and licensee a
          licensor cannot be assumed to be beneficially entitled to 100%
          of the gross distribution of receipts in every case.
          The amount of income derived by way of consideration, and
          therefore the relevant amount for the purposes of section 136A
          will depend on the terms of the licence agreement in each case.

          Licensor entitled to 100%

          5.  Where under the terms of a licence agreement the gross
          receipts of distribution are clearly derived as consideration by
          the licensor, the whole of the receipts should be treated as
          royalties for the purposes of section 136A.  This will be the



          case where the agreement either specifically states the
          licensor's entitlement to the gross receipts or, alternatively,
          where the agreement states that the licensee contracts with
          exhibitors and others on behalf of the licensor.  In both
          cases, the licensor's liability under section 136A would be
          calculated as 10% of the gross film or video receipts without
          deduction of any expenses.

          Licensor not entitled to 100%

          6.  Where, however, no agency relationship is created between
          the licensor and the licensee under the licence agreement, and
          the facts do not otherwise indicate the existence of such a
          relationship, the licensor cannot be said to be entitled to the
          total amount of receipts generated under the agreements entered
          into by the licensee with exhibitors.

          7.  In such cases, where the licensor is entitled to a certain
          percentage of the receipts rather than the total receipts, only
          the percentage to which the licensor is entitled, plus an amount
          equal to the sum of any expenses paid by the licensee on behalf
          of the licensor, will constitute royalties for the purposes of
          section 136A.

          8.  Where the licence agreement requires the licensee to incur
          specific expenses on behalf of the licensor out of gross
          receipts prior to calculation of the licensor's share of
          receipts - i.e., turnover tax or other taxes payable by the
          licensor, legal expenses to protect copyright, and any other
          expenses for which one would ordinarily expect the licensor to
          be personally liable - the amount of such expenses would
          constitute royalties for the purposes of section 136A.  Regard
          should also be had to Taxation Ruling No. IT 2283 which covers
          the treatment of the costs of prints paid to non-residents where
          a relatively small fee is paid for the use of, or the right to
          use, a film.

          9.  Except where the agreement provides that the licensee
          contracts with exhibitors and others on behalf of the licensor,
          expenses incurred by a licensee which relate to the distribution
          or exhibition of the film would not be regarded as being
          incurred on behalf of the licensor and would therefore not be
          considered to be royalty payments under section 136A.

          10. In cases where the licensor is not entitled to 100% of gross
          receipts, the appropriate calculation of tax under section 136A
          is therefore 10% of the licensor's entitlement under the licence
          agreement plus 10% of all expenses incurred by a licensee on
          behalf of the licensor.

          11. Calculations of tax payable on royalties derived after the
          date of this Ruling should be made in accordance with this
          Ruling.

          COMMISSIONER OF TAXATION
          25 May 1989
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