
IT 2548 - Income tax : capital gains : ascertainment of
the cost base of an asset as at 30 June 1988 owned
by the trustee of a complying approved deposit fund,
a complying superannuation fund or a pooled
superannuation trust

This cover sheet is provided for information only. It does not form part of IT 2548 - Income tax :
capital gains : ascertainment of the cost base of an asset as at 30 June 1988 owned by the
trustee of a complying approved deposit fund, a complying superannuation fund or a pooled
superannuation trust



                            TAXATION RULING NO. IT 2548

                    INCOME TAX : CAPITAL GAINS : ASCERTAINMENT OF THE COST
                    BASE OF AN ASSET AS AT 30 JUNE 1988 OWNED BY THE
                    TRUSTEE OF A COMPLYING APPROVED DEPOSIT FUND, A
                    COMPLYING SUPERANNUATION FUND OR A POOLED
                    SUPERANNUATION TRUST

          F.O.I. EMBARGO: May  be released

REF       N.O. REF: L89/3376-6                 DATE OF EFFECT: Immediate

          B.O. REF:                    DATE ORIG. MEMO ISSUED:

          F.O.I. INDEX DETAIL

          REFERENCE NO:    SUBJECT REFS:            LEGISLAT. REFS:

          I 1011418        CAPITAL GAINS                  306
                           CAPITAL LOSSES                 308
                           COMPLYING APPROVED             310
                              DEPOSIT FUND                311
                           COMPLYING SUPERANNUATION       312
                              FUND                        313
                           COST BASE                      314
                           POOLED SUPERANNUATION
                              TRUST

PREAMBLE      Division 10 of Part IX of the Income Tax Assessment Act 1936
          ("the Act") was inserted by Taxation Laws Amendment
          (Superannuation) Act 1989.  The Division modifies the
          application of the Act to disposals of assets by the trustee of
          a complying superannuation fund, a complying approved deposit
          fund or a pooled superannuation trust.

          2.  Subsection 306(1) of Division 10 deems assets owned by one
          of these taxpayers at the end of 30 June 1988 to have been
          acquired on 30 June 1988 for the purposes of Part IIIA - Capital
          Gains and Capital Losses - of the Act.  For such assets there
          are further provisions (sections 308 and 310 to 314) which
          specify their acquisition cost for the purpose of ascertaining
          capital gains and capital losses.  Broadly, either the market
          value of the asset as at the end of 30 June 1988 or the cost
          base of the asset as at 30 June 1988 is used, whichever produces
          the smaller gain or loss.  Difficulties may arise where a
          taxpayer subject to Division 10 has only kept details of the
          average cost of an asset which is part of a group of identical
          assets and not the actual cost of each asset in the group.

          3.  This ruling provides guidelines for determining the cost
          base of an asset which is part of a group of identical assets
          owned by a taxpayer subject to Division 10 whose income was
          exempt from tax before 1 July 1988.  The ruling also applies in
          the case of a pooled superannuation trust, where the
          beneficiaries of the trust are and have always been presently
          entitled to all the income of the trust and the income of all
          the beneficiaries was exempt from tax before 1 July 1988.



RULING    4.  For the purposes of Part IIIA such an entity will be able to
          use the average cost of a group of identical assets owned at the
          end of 30 June 1988 as a substitute for actual cost where,
          having regard to the recording and reporting system in operation
          prior to 1 July 1988, the entity would have found it impossible
          or an unreasonable administrative burden to ascertain the actual
          cost of a particular asset in the group.  Where the actual cost
          of an asset has been used in determining the average cost of a
          group of identical assets and average cost is to be used for any
          asset in that group, average cost must be used for all assets in
          that group.

          5.  In determining whether a capital gain has accrued on the
          disposal of an asset under Part IIIA, the asset's cost base is
          subject to indexation if the asset has been owned for at least
          12 months before the disposal.  Where, as a result of
          paragraph 4, average cost is used for the cost base of an asset,
          it will still be necessary for the taxpayer to establish for
          indexation purposes whether the asset disposed of after 30 June
          1988 had been held for more than 12 months at the date of
          disposal. It is expected that this requirement should be able to
          be met by identifying the actual acquisition date of any asset
          sold.  A first in/first out basis will be acceptable for this
          purpose.  However, in the unlikely event that no records exist
          to support an acquisition date, the asset is to be assumed to
          have been acquired on 30 June 1988.

          6.  This ruling only applies to assets owned at the end of
          30 June 1988.  For assets acquired after that date sufficient
          records should be kept to enable the actual cost and date of
          acquisition of each asset to be ascertained.

          COMMISSIONER OF TAXATION
          27 July 1989
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