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OTHER RULINGS ON THIS TOPIC: IT 2660

TITLE: INCOME TAX: COLLECTION OF TAX ON ROYALTIES AND NATURAL
RESOURCE PAYMENTS PAYABLE TO NON-RESIDENTS

NOTE: . Income Tax Rulings do not have the force of law.

. Each decision made by the Australian Taxation Office
is made on the merits of each individual case having
regard to any relevant Ruling.

PREAMBLE

The purpose of this Ruling is to state the Commissioner's views
on:

(a) the provisions of the Income Tax Assessment Act 1936
(the Act) concerning the obligations of a person making
payments of Australian-sourced royalties to a non-
resident (including obligations to deduct tax from the
payments and to remit the tax to the Commissioner); and

(b) when the royalty payments are derived by the non-
resident for Australian income tax purposes.

2. The provisions of Division 3B of Part VI of the Act impose an
obligation on a person who is liable to make Australian-sourced
royalty payments (including royalties deemed to have an Australian
source under section 6C) to a non-resident to notify the
Commissioner of the amount of the royalties before payment of them
(subsection 221YHZB(1)), to deduct tax from each payment (section
221YHZC) and to remit the tax deducted to the Commissioner
(section 221YHZD).  The collection provisions of Division 3B also
apply to natural resource payments and the views expressed in this
Ruling will apply equally to such payments.
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3. It has come to the notice of this Office that some royalty
payers are not notifying the Commissioner of the amount of the
royalties until such time as the royalties are about to be sent
overseas, in some cases as much as two years after they have
become due and payable.  It appears that the payers of the
royalties are taking the view that there is no payment until that
time.  A similar problem has been encountered with the deduction
of tax under section 221YHZC and remittance under section 221YHZD
of the tax deducted.

4. This Ruling looks at when a "payment" may be said to have
occurred for purposes of Division 3B, and seeks to clarify when
the obligations under that Division arise in relation to royalties
which are not paid over to the non-resident, but are retained in
Australia by the payer of the royalties.  The Commissioner's views
on the time of derivation of royalties and the tax obligations of
the non-resident recipient are also set out.

SUMMARY

5. The time of payment of a royalty is critical to the operation
of the provisions of Division 3B.  A payment of a royalty, for
purposes of Division 3B, will occur at the time when the debt owed
for the royalties is satisfied or discharged or otherwise deemed
to have been paid.  Payment may occur in a variety of ways e.g. by
actual payment in cash or by bill of exchange, by an agreed set-
off, by a transfer in kind or by an agreement between the parties
which acknowledges that the amount of the royalties is to be lent
by the non-resident in accordance with the terms of that
agreement.  By subsection 221YHZA(2), payment is deemed to have
been made where, broadly speaking, money is dealt with on behalf
of a non-resident or as the non-resident directs.

6. It is the general practice of this Office to regard royalty
income as being derived at the point in time when a non-resident
receives the royalties.  Taxpayers for whom a cash basis of tax
accounting is appropriate will bring royalty income to account as
being derived on a cash basis.  Taxpayers for whom an accruals
basis of tax accounting is appropriate will also bring royalty
income to account on a cash basis except, however, where the
taxpayer's business, or one of its businesses, is a business of
deriving royalties, in which case an accruals basis will generally
appropriate.

RULING

Obligations of Royalty Payers

7. Subsection 221YHZB(1) provides that a person who is liable to
make a royalty payment to a non-resident may not make that payment
to the non-resident unless he has first notified the Commissioner
of the amount of the royalty payment and been advised in writing
by the Commissioner of the amount of tax to deduct.
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8. The word "liable" is not defined in the Act and bears its
ordinary meaning.  According to the Macquarie Dictionary, the word
"liable" is defined, as presently relevant, to mean "under legal
obligation; responsible or answerable".  In its context in
subsection 221YHZB(1), a person is "liable" to make a royalty
payment to a non-resident where the person is under a legal
obligation to make the payment to the non-resident or the person
is responsible or answerable to the non-resident for the payment.

9. Because a person who is liable to make a royalty payment to a
non-resident may not do so without having first notified the
Commissioner of its amount and been advised by the Commissioner of
the tax to deduct, it is desirable from that person's point of
view and from the Commissioner's point of view that notification
be made to the Commissioner as soon as practicable after the
person becomes liable to make the royalty payment.  A person will
be legally obliged to make a royalty payment, or will be
responsible or answerable to a non-resident for the payment, as
soon as the person accepts and acknowledges the liability to make
the royalty payment.  It is unnecessary to wait until the royalty
payment is immediately due and payable and legally enforceable
before notifying the Commissioner.  It is sufficient for purposes
of subsection 221YHZB(1) if the person acknowledges that the
royalty payment is payable at a future time.

10. Alternatively, regular or frequent payers of royalties, or
any person who is aware that he will have a liability to pay
royalties to a non-resident in the future, may apply for a
certificate under subsection 221YHZB(4) exempting the holder from
notification under subsection 221YHZB(1) in respect of a specified
payment, or payments included in a specified class (e.g. payments
of a similar nature to one or more residents of a single country).
The certificate is issued subject to certain conditions, including
a condition that tax ascertained in accordance with the
certificate be deducted before payment of the royalty.

11. Except where an applicable certificate under subsection
221YHZB(4) is held, notification is required in respect of each
and every royalty payment.  Where it is feasible for an Australian
payer to notify the Commissioner of amounts of royalty payments
due to non-resident(s) as classes of payments, this Office will
notify that person wherever practicable of the amounts of tax to
be deducted from those classes of payments.  Failure to make the
necessary notification will leave the payer of the royalties open
to prosecution under subsection 221YHZB(1) where a royalty payment
is made, or deemed to have been made, to a non-resident without
the notification and, on conviction, to an order under subsection
221YHZB(3).

12. Section 221YHZC imposes a further duty on a person who is
liable to make a royalty payment to a non-resident, and who has
ascertained the amount of tax to be deducted, to deduct the
required amount of tax from the royalty payment at the time of
making the payment.  Under subsection 221YHZD(1), the tax so
deducted must be remitted to the Commissioner, together with
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notification of the date on which the amount was deducted, within
14 days after the end of the month in which the person makes the
payment to the non-resident.  The Act imposes heavy penalties for
failure to meet these obligations.

13. In all of these provisions it is the time of payment of the
royalty which is critical to the operation of the section.
Notification must be made before payment, tax must be deducted at
the time of payment, and the tax so deducted must be remitted
within a certain time of making the payment.  It is therefore
necessary to determine what constitutes payment, or the making of
a payment, of a royalty.

Meaning of Payment

(i) Actual Payment

14. "Payment" in the ordinary sense of the word, is the act of
discharging a debt, obligation, etc. as by giving or doing
something, or it is the act of satisfying the claims of a person
as by giving money due: the Macquarie Dictionary.  In the context
of Division 3B, payment is, in essence, the satisfaction of a debt
owed for royalties.  The most common way in which payment is made
is actual payment, i.e., a sum of money or a bill of exchange is
handed over directly to a non-resident to extinguish a debt for
royalties.  However, payment may be made in other ways such as:

(a) by an agreed set-off where cross-liabilities exist (see
Spargo's case; Re Harmony and Montague Tin and Copper
Mining Co. (1873) 8 Ch. App. 407 and F. C. of T. v.
Steeves Agnew & Co. (Vic.) Pty Ltd (1951) 82 CLR 408 at
420-1);

(b) by a transfer of property other than money or a bill of
exchange, i.e., by a transfer in kind;

(c) by an agreement which acknowledges that the amount of
the royalties is to be lent by the non-resident to the
Australian payer and is to be repaid to the non-resident
in accordance with the terms of that agreement.

(ii) Deemed Payment

15. Subsection 221YHZA(2) makes it clear that, for purposes of
Division 3B, payment is not limited to actual payment.  Under this
subsection, money which is reinvested, accumulated, capitalised or
otherwise dealt with on behalf of, or at the direction of, the
person to whom royalties are payable, is deemed to have been paid
at the time that it is so dealt with.  It follows that the sending
overseas of funds owed in respect of royalties is not
determinative of when "payment" occurs for purposes of Division 3B
since there may have been a deemed payment at some earlier point
in time.
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16. A mere book entry showing an amount as due and payable is not
of itself a payment:  Aktiebolaget Volvo v. F.C. of T. 78 ATC
4317; (1978) 8 ATR 747.  However, a crediting by a debtor (or
payer) in his books of account which by express or implied
agreement with the creditor (or payee) brings about a change in
legal relations between the debtor and creditor, or evidences an
agreement between the parties to replace the debt for royalties
with a financing arrangement, constitutes, in the view of this
Office, a deemed payment in terms of subsection 221YHZA(2).
Where, for example, an amount in respect of royalties is credited
to the non-resident in such a way that he obtains the benefit of
the money, even though it is not actually paid over to him, there
will be a payment or a deemed payment.  Similarly, where royalties
are credited to an inter-company loan account in the name of the
payee, and the funds are retained in Australia for use by the
payer, the Commissioner does not accept there is no payment until
the funds are remitted to the non-resident.  In these
circumstances it is considered that there has been a deemed
payment because the royalties have been accumulated or otherwise
dealt with on the non-resident's behalf for purposes of the
Division: cf Case T21 86 ATC 214; 29 CTBR (NS) Case 24  where it
was held that interest which the taxpayer had an enforceable right
to receive and which was credited to a loan account in her name in
the books of the payer company, must be regarded as derived under
section 19 because it was dealt with on her behalf,
notwithstanding that she had no immediate control over the funds.

17. It has been argued that, having regard to dicta of Gibbs J in
Brent v. F.C. of T. 71 ATC 4195; (1971) 2 ATR 563 concerning
section 19, royalties which have been retained in Australia for
use by the payer should not be treated as having been dealt with
on behalf of the non-resident.  There are, however, clear
distinctions between Brent's case and situations where an amount
in respect of royalties payable has been credited to the non-
resident's loan account.  In Brent's case, notwithstanding the
delay in the payment of fees for services rendered, the legal
relations between the company and the taxpayer remained exactly
the same, i.e., the company remained under an obligation to pay
her those fees.  However, where an amount for royalties is
credited to an inter-company loan account, the legal relations
between the payer and the payee do not remain the same: the debt
for royalties has been replaced by a loan arrangement.  In these
circumstances, the royalties are considered to have been
accumulated or dealt with on the non-resident's behalf.  A payment
will be deemed to have been made for all purposes of Division 3B.

18. Where the books of account do not show a crediting of the
royalties to the non-resident, but the reality of the situation is
that the delay in the sending overseas of royalties is a de facto
financing arrangement, then a payment may also be deemed to have
been made.  A pattern of delayed payment which has not been
challenged by the non-resident payee may, in the absence of
evidence to the contrary, give rise to a presumption that the
retention of the funds by the payer represents a financing
arrangement between the two parties.  In these circumstances, the
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royalties will be treated as having been accumulated on the last
day for payment provided under the contract.

19. Except in the situation outlined in paragraph 18, a delay in
payment, or an accumulation of debts owed in respect of royalties,
even where the non-resident agrees to the delay, will not give
rise to a deemed payment under subsection 221YHZA(2).  For
example, where a non-resident, on a one-off basis and for sound
business reasons, extends credit to the payer for a short term,
payment will not occur until the debt is satisfied.

Obligations of Non-Resident Recipient of Royalties

(i) Time of Derivation of Royalty Income

20. The combined effect of the definition of "royalty" in
subsection 6(1) and the provisions of paragraph 26(f) is that
royalties within the ordinary meaning of that term, and receipts
that are royalties only by reason of the definition in subsection
6(1) and which also have the character of income, are included as
assessable income under paragraph 26(f).

21. The provisions of subsection 25(1) and paragraph 26(f) are
not mutually exclusive, and royalties of an income nature, whether
royalties within the ordinary meaning or only by reason of the
definition, may also be assessable income under subsection 25(1).
Royalties which form part of the taxpayer's assessable income,
irrespective of which provision applies, are assessable when they
are derived by the taxpayer. The term "received" in paragraph
26(f) is not used in a narrow or technical sense and has a similar
meaning to "derived" : Case V122 88 ATC 764; AAT Case 4519, 19 ATR
3750 at 3752.

22. The normal rules for determining the time of derivation of
income apply in respect of royalties paid to non-residents.  The
actual point in time at which a royalty is derived will depend on
the circumstances in which the taxpayer derives the royalty. In
the case of a non-resident individual who is not carrying on a
business, for example, a taxpayer in receipt of royalties from the
sale of a book, it may well be that the appropriate basis of tax
accounting for the royalty income would be a receipts basis.  In
such a case, subject to the provisions of section 19, the royalty
income will be derived when it is actually received: see CITCM
862, paragraph 69.

23. Taxpayers carrying on business for whom an accruals or
earnings basis of tax accounting is appropriate, C. of T. (S.A.)
v. Executor Trustee and Agency Co. of S.A. Ltd (Carden's case)
(1938) 63 CLR 108, may also derive royalty income, subject to the
provisions of section 19, when it is actually received.  However,
where the taxpayer's business, or one of its businesses, is a
business of deriving royalties, i.e., a business in which
royalties are regularly derived in the ordinary course of the
business and their derivation forms an essential part of the
business, the accruals method will generally be the most
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appropriate method for accounting for the royalties for tax
purposes. In these circumstances, the royalty income is derived
when the royalty is due (though not necessarily presently
receivable) under the terms of the contract.  It is not necessary
that there be an actual receipt of the royalty.

24. In cases where the quantum of the royalties is not
ascertainable by the non-resident payee until receipt, the
royalties may be returned on a receipts basis, notwithstanding
that the taxpayer carries on a business of deriving royalty
income.

(ii) Lodgment of Returns

25. Notwithstanding the provisions of Division 3B concerning the
collection of tax by a person making royalty payments to a non-
resident, royalty payments derived by non-residents are assessed
by normal assessment procedures.  A non-resident taxpayer should
lodge an Australian income tax return in which the royalty
payments are included as assessable income in the year in which
they are derived.  Where an agent in Australia holds or has the
control, receipt or disposal of an amount in respect of royalties
belonging to a non-resident, the agent is required to lodge
returns in respect of those royalties (subsection 254(1)).

26. Tax which has been collected in respect of a royalty payment
under Division 3B will be credited towards the tax payable by the
non-resident.

COMMISSIONER OF TAXATION
20 February 1992
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