
IT 271 - Expenditure on self education

This cover sheet is provided for information only. It does not form part of IT 271 - Expenditure
on self education

This document has been Withdrawn.
There is a Withdrawal notice for this document.

https://www.ato.gov.au/law/view/document?LocID=%22ITR%2FIT271W%2FNAT%2FATO%2F00001%22&PiT=20150602000001


                             TAXATION RULING NO. IT 271

                           EXPENDITURE ON SELF EDUCATION

          F.O.I. EMBARGO: May be released

REF       H.O. REF: J35/1051 P1 F180           DATE OF EFFECT:

          B.O. REF:                    DATE ORIG. MEMO ISSUED: 07.07.67

          F.O.I. INDEX DETAIL
          REFERENCE NO:        SUBJECT REFS:             LEGISLAT. REFS:

          I 1102374            SELF EDUCATION EXPENSES       51(1)
                               FC OF T V FINN 106 CLR 60     82JAA
                                                             159U

          OTHER RULINGS ON TOPIC:      IT 285, IT 312

PREAMBLE           Principles originally laid down in Head Office
          memorandum of 10 July 1964 to assist in determining whether
          deductions are allowable under section 51 for expenditure
          incurred on a university or other training course were explained.

RULING    2.       The starting point in this area is, of course, the
          decision of the High Court in FC of T v Finn (1961) 106 CLR 60.
          In that case, the taxpayer was an architect employed by the
          State public service in Western Australia.  While on long
          service leave, he made an overseas tour, partly at his own
          expense, to study developments in architecture.  It was not
          seriously contested that the additional knowledge thus obtained
          would be likely to increase the taxpayer's efficiency and his
          prospects of future promotion.  However, the Court did not
          regard this as sufficient to give the expenditure a capital
          nature and it was held that the cost of the travelling was
          deductible under section 51.

          3.       The essence of the Finn decision seems to lie in a
          recognition that knowledge is continually developing and that a
          taxpayer in a skilled occupation may need to be continually
          adding to his store of knowledge if he is to maintain his
          status.  The fact that this process may increase the taxpayer's
          efficiency in his employment or help him to win promotion is not
          regarded by the Court as sufficient justification for denying
          deductions under section 51.

          4.       The position was taken a stage further by the decision
          of the Board of Review in 11 CTBR(NS) Case 51, 14 TBRD Case P15,
          in which the Board of Review No.3 held that an accountant who
          had undertaken a university course in public administration was
          entitled to deduct the fees paid.  The case was, however, an
          unusual one because the taxpayer was a public accountant and
          valuer of some 25 years' standing.   He had abandoned the course
          before the hearing and there could be no serious contention that
          the course undertaken was likely to lead him to a new field of
          employment.  Not all of the views expressed by the Board members
          in that case can be accepted as having general application but,



          given the finding that the taxpayer had undertaken the course to
          promote his efficiency in his current employment rather than to
          obtain a university qualification, the decision was not
          necessarily inconsistent with the decision in Finn's case, and
          it was accepted by the Commissioner.

          5.       The Head Office memorandum of 10 July 1964 was based on
          these decisions.  It was directed that deductions should not be
          allowed in any case where a course of studies would be likely to
          open up a new field of employment to a taxpayer.  Deductions
          were to be denied not only in cases where the studies would lead
          to a formal right to practice in a particular field (e.g. law,
          accountancy, surveying, valuing) but also in any case where a
          first university degree was likely to be obtained in due
          course.   As a practical rule, it was to be assumed that the
          obtaining of a first university degree in any faculty, by giving
          the taxpayer the status of a graduate, would inevitably open up
          new fields of employment to him.

          6.       On the other hand, the memorandum envisaged that the
          cost of studies for a second degree or post-graduate studies
          leading to a higher degree would not necessarily be debarred
          from deduction.  Provided that the course was undertaken for the
          purpose of maintaining or improving ability in an existing
          occupation, deductions might be allowed if, upon examination of
          the facts, it could be accepted that the course had not been
          undertaken to enable the taxpayer to enter into any new income
          earning occupation.

          7.       In practice, this means that it can be accepted that a
          post-graduate course has been undertaken for the purpose of
          promoting the taxpayer's efficiency in his employment if the
          course was directly relevant to his duties.  Deductions would be
          allowable under section 51 so long as the course was not one
          that was likely, in the ordinary course of events, to open up a
          new field of earning activity, whether in his present employment
          or in some new employment.

          8.       The application of these principles can be illustrated
          by two subsequent decisions given from Head Office.

          9.       On 16 August 1966 advice was given (Head Office
          reference J.35/1051) of a decision to accept that public
          servants who attended, at their own expense, a one-year
          part-time course in the general principles of automatic data
          processing might deduct the cost under section 51.  The view was
          taken that a minor course of this nature would merely enable the
          participants to keep abreast of new developments that they might
          encounter in the ordinary course of their present duties.  On
          the other hand, it was indicated that a different view might
          have to be taken where a taxpayer undertook a major course in
          A.D.P. extending over a much longer period because this might
          qualify him to take on a wholly different type of job.

          10.      Recently, a chartered accountant who was already a
          university graduate in Commerce undertook a management course
          which would lead ultimately to the degree of Master of Business



          Administration.  Theoretically, the higher degree might have
          enabled the taxpayer to obtain a university posting which would
          not otherwise have been available to him.  However, this seemed
          a remote possibility in his particular case and it was accepted
          as a fact that the taxpayer's dominant purpose in undertaking
          the course was to enable him to carry out more effectively his
          existing duties as a chartered accountant.  Accordingly, it was
          accepted that the cost of the course was deductible under
          section 51.

          11.      On the other hand, it would not be accepted that the
          cost of a post-graduate course is deductible if its nature is
          such that it would be a reasonable assumption that it had been
          undertaken to enable the taxpayer to enter a new field.  For
          example, a doctor in general practice would be able to deduct
          the cost of a refresher course designed to bring his general
          medical knowledge up to date, but he would not be entitled to
          deduct the cost of a course which would enable him to practice
          in some particular field as a specialist.

          12.      The Board of Review case referred to in paragraph 4
          should be regarded as an exceptional case as it concerned
          studies for a first university qualification.  It should not be
          followed, without prior reference to Head Office, except where
          the course is relevant to the taxpayer's duties and there is
          convincing evidence that the course was not the first step
          towards a university degree.  Deductions should not be allowed
          merely because the taxpayer contends that he does not expect or
          intend to complete the full course of which his subjects form
          part.

                                             COMMISSIONER OF TAXATION
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