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FACTS              In two decisions in the Supreme Court of New South
          Wales, FC of T v Smith 78 ATC 4157; 8 ATR 518 and FC of T v
          Lacelles-Smith 78 ATC 4162; 8 ATR 524, Waddell J. accepted that
          expenditure incurred by two assessors in the Australian Taxation
          Office in pursuing courses of study undertaken by them as a
          prerequisite to entry into the assessing branch qualified for
          deduction under section 51.  In one case, the claim for
          deduction was limited to the excess of the expenditure incurred
          over $400, which amount had been allowed as a deduction under
          section 82JAA as it then existed.  The other case involved the
          cost of travelling necessary in the pursuit of the particular
          course of study.

          2.       As it has been decided not to seek leave to appeal to
          the Federal Court, the purpose of this ruling is to explain the
          implications of the decisions.

RULING    3.       The circumstances in which expenditure on
          self-education incurred by employee taxpayers would qualify for
          deduction under section 51 were first outlined in CITCM 813
          which issued in 1962.  Generally, that circular memorandum,
          which had as its genesis the decision of the High Court in FC of
          T v Finn (1961) 106 CLR 60, limited the deduction for
          self-education expenses to persons already qualified or skilled
          in a particular profession.  It was stated that, because it is
          an implied condition in the employment of a person engaged in a
          skilled occupation that he shall maintain his professional
          knowledge and skill, any expenditure so incurred by that person
          is prima facie deductible under section 51.

          4.       At the same time the CITCM went on to state that there
          was nothing in the decision in Finn's case which required
          modification of the administrative view that the cost of
          acquiring higher professional qualifications, for example, an
          academic degree, represented an outgoing of a capital or private
          nature expressly precluded from deduction by the very terms of



          section 51.  Indeed, paragraph 12 of the CITCM gave as an
          illustration of non-deductible education expenses:-

                   "Educational courses undertaken to obtain a higher
                   status in the profession or occupation, e.g. an
                   academic degree, diploma or trade certificate, or to
                   obtain knowledge or status as a qualification for
                   advancement, e.g. a typist undertaking a course in
                   shorthand to qualify for advancement to stenographer."

          5.       As a result of subsequent Taxation Board of Review
          decisions, the rulings in the CITCM required certain
          modifications.  From the Board decisions there had emerged a
          principle that, if the facts establish that a course of study is
          undertaken for the purpose of maintaining or increasing a
          taxpayer's knowledge, or ability in his existing occupation or
          employment, expenditure incurred in connection therewith is
          deductible under section 51 on the authority of Finn's case
          irrespective of whether the course is a short refresher course
          or whether the attainment of higher academic qualifications such
          as a degree or diploma may be the result of the course of study.

          6.       Further Board of Review decisions amplified the above
          treatment of self-education expenses.  As a result deductions
          under section 51 were not to be allowed for expenditure on
          self-education where the course of study would be likely to open
          up a new field of employment.  Deductions were to be denied not
          only in cases where the studies would lead to a formal right to
          practise in a particular field, for example, law, accountancy,
          surveying, valuing, but also in any case where a first
          university degree or other tertiary qualification was likely to
          be obtained in due course.  As a practical measure it was to be
          assumed that the obtaining of a first degree would inevitably
          open up new fields of employment.

          7.       On the other hand, it was recognised that the cost of
          study for a second degree or post-graduate studies leading to a
          higher degree would not necessarily be debarred from deduction.
          Provided that the course was undertaken for the purpose of
          maintaining or improving ability in an existing occupation,
          deductions might be allowed if, upon examination of the facts,
          it could be accepted that the course had not been undertaken to
          enable the taxpayer to enter into any new income earning
          occupation.

          8.       In practice this meant that it could be accepted that a
          post-graduate course had been undertaken for the purpose of
          promoting a taxpayer's efficiency in his employment if the
          course was directly relevant to his duties.  Deductions would be
          allowable under section 51 so long as the course was not one
          that was likely, in the ordinary course of events, to open up a
          new field of earning activity either in the present employment
          or some new employment.

          9.       By way of illustration expenses incurred by public
          servants who attended part-time courses in automatic data
          processing would qualify for deduction under section 51.  So



          also would the expenses incurred by chartered accountants who
          undertook a management course which would lead ultimately to the
          degree of Master of Business Administration.  Another example is
          the expenditure incurred by the graduate employee who does his
          masters degree.  By way of contrast a doctor in general practice
          would not be entitled to a deduction under section 51 for
          expenditure incurred on a course of study which would enable him
          to practice in some particular field as a specialist.

          10.      The above principles have been and should continue to
          be applied in determining whether deductions under section 51
          are allowable for second degrees or qualifications or
          post-graduate studies.  Once the relevance of the further
          studies has been established, the only other question is whether
          the particular course was undertaken to enable the taxpayer to
          enter into a new income earning activity or occupation.  It is
          not sufficient to say that the further studies might open up new
          income earning activities - that could be said of most, if not
          all, further studies.  The question is whether the further
          studies were undertaken for that purpose and, in the final
          analysis, the answer to this question will depend upon an
          examination of all the circumstances including the taxpayer's
          motives in undertaking the further study.

          11.      Since July 1967 most of the disputes concerning
          self-education expenses have revolved around expenditure
          incurred in pursuing initial courses of study or in gaining
          initial qualifications.  Since the decision of Menzies J. in FC
          of T v Hatchett; (1971) 125 CLR 494 it has not been open to
          argue that this sort of expenditure is of a capital nature.

          12.      Deduction for expenditure on initial courses of study
          has been denied on the ground that the particular expenditure
          was not incurred in gaining or producing the assessable income
          in the relevant sense.  Generally speaking it has been argued
          for the Commissioner that self-education expenses have not been
          part and parcel of the particular duties of employment nor have
          they arisen as an inevitable incident of the employment.  In the
          generality of cases, the expenditure was incurred as a
          pre-requisite to gaining the employment or in order to acquire a
          position from which greater income may be derived.  On the
          authority of the decisions of the High Court in John Fairfax &
          Sons Pty Ltd v FC of T (1959) 101 CLR 30 and Lodge v F C of T
          (1972) 128 CLR 171, expenditure of this type does not qualify
          for deduction under section 51 because it does not have the
          necessary connection with the actual derivation of the
          assessable income.  It is at a stage too remote from the earning
          of the income because the need for expenditure arose out of
          undertakings or decisions made in order to obtain the
          opportunity to derive the income.

          13.      In essence these were the arguments addressed to the
          Court in the assessors' cases.  It is not necessary to recite in
          detail the facts of the two cases.  The judgments delivered in
          those cases set out both the requirements for officers to be
          pursuing appropriate courses of study in order to be eligible
          for entry into the assessing area and the provisions in the



          Public Service Act prohibiting advancement beyond certain levels
          in the absence of suitable qualifications.

          14.      Having satisfied himself of the relevance of the
          studies to the duties of the employment, Waddell J. found a real
          connection between the expenditure and the earning of the
          assessable income.  To take the case of Smith, for example, his
          Honour found that the commencement of the course was reasonably
          calculated to lead to an increase in the assessable income in
          future years, that it had in fact led to the confirmation of his
          salary range by his appointment as Assessor, Grade 2, that his
          continuation with the course had, during the year of income, led
          to an increase in his salary because of his appointment as
          Acting Assessor, Grade 3, and that it was reasonably calculated
          to lead to future increases in assessable income.

          15.      The acceptance of the decisions amounts to a
          recognition of the fact that the arguments put forward for the
          Commissioner do not have any validity where the circumstances
          are comparable to those which existed in the two cases.
          Accordingly, his Honour's reasoning should be applied to other
          taxpayers who have undertaken courses of study because the
          particular employment requires it. Some examples of other
          taxpayers to whom the decisions should be applied are other
          assessors in the Australian Taxation Office, articled clerks in
          law firms, employees of accountancy firms who are required to
          undertake studies in accountancy, apprentices who are required
          to attend educational institutions as part of their training and
          Australian Government cadets.

          16.      Where the duties or conditions of the particular
          employment do not require the pursuit of study and the taxpayer
          voluntarily undertakes a course of study to improve his
          efficiency, to increase his chances of promotion or, even, to
          seek other income earning opportunities, claims for deduction
          for education expenses should continue to be disallowed.

          17.      It will be appreciated that, by virtue of the operation
          of section 82A, claims for deduction under section 51 will be
          limited to amounts in excess of $250.  Where the facts support
          the allowance of a deduction for the cost of a course of study
          the cost will include, in addition to any fees paid, other
          relevant expenditure incidental to the course, for example, the
          cost of travelling to and from the college or university, text
          books, stationery, instruments and equipment.
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