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PREAMBLE           The following request by a life assurance company has
          been considered in relation to the question of school fees paid
          in advance.

FACTS                   "We are concerned with the problem of taxpayers
                   who are required to make payments of school fees which
                   increase as the child gets older.

                        It is our object to lessen the burden of this by
                   respreading these payments over the same period so that
                   excess payments, made in the early years, can be funded
                   and applied to payment of fees in the later years.

                        To do this, it is intended to set up a trust fund
                   into which these excess payments can be made, the
                   taxpayer making these payments nominating the school to
                   which it is intended to apply them, and the child to
                   which they relate.  Upon the request of the taxpayer,
                   payments will be released from the fund and will be
                   paid direct to the school.

                        Before we proceed further with this matter, we
                   should be obliged if you could advise us whether you
                   are prepared to accept these excess payments as an
                   allowable deduction for income tax purposes as an
                   educational expense."

RULING    2.       In the circumstances described, no assurance can be
          given that the payments to a trust fund will be accepted as
          allowable deductions under section 82J of the Income Tax
          Assessment Act.

          3.       To be deductible in terms of section 82J, the payment



          is required to be in respect of an education expense which has
          been incurred.  In other words, the section refers to expenses
          in respect of which, at the time the payment is made, a definite
          liability exists and which has arisen for or in connection with
          the full-time education of the taxpayer's child or other
          dependant covered by that section.

          4.       On the basis of the information furnished, it is
          considered that a payment to a trust fund of the type proposed
          would amount to no more than a payment to a reserve fund to meet
          future education expenses which are, at the time of payment, no
          more than contingent and which may never have to be met.
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