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FACTS              In an oral decision, Taxation Board of Review No.2 has
          upheld the disallowance of a deduction claimed by a taxpayer
          under section 82J for expenditure said to have been "necessarily
          incurred" in connection with the full-time education of his
          children.

          2.       The taxpayer had claimed a deduction under section 82J
          of the cost of private swimming lessons for his children.  He
          gave evidence during the hearing to the effect that swimming was
          a compulsory activity at the primary school which the children
          attended unless exemption was sought by the parents.

RULING    3.       In rejecting the taxpayer's claim, the Chairman said:-

                   "Whether or not a parent decides to have a child taught
                   swimming is a matter of personal choice.  The fact that
                   the child can swim, can take part in swimming
                   activities at school does not establish a clear enough
                   or close enough nexus between the swimming lessons and
                   the school activity to describe the expenses as
                   'necessarily incurred for or in connection with the
                   full-time education of the child'."

          4.       The Chairman had expressed some doubt on more than one
          occasion during the hearing as to the correctness of the
          allowance of deductions under section 82J for the cost of music
          lessons and an educational tour to Cairns.  He said he found it
          "somewhat difficult to see a clear line of distinction between
          the expenditure on the swimming lessons which were disallowed
          and expenditure on the music lessons which were allowed".

          5.       So far as the cost of music lessons is concerned, the
          Chairman's views are not supported.  There should be no
          departure from the official view as expressed in the Addendum to
          CITCM 698, attached to CITCM 820.  In the Addendum it is made
          clear that, as music and art are subjects generally recognised
          as part of school curricula and as examination subjects, claims
          for fees paid for tuition in these subjects outside the school
          or college at which the child is receiving full-time education



          are allowable, whether or not these subjects have been selected
          by the student for his examination.

          6.       Claims for fees paid on behalf of a student in respect
          of tuition undertaken outside the school or college in subjects
          not generally recognised as part of a normal educational
          curriculum, for example, swimming and those other subjects
          specifically mentioned in paragraph 5 of the Addendum, should
          continue to be disallowed.  The criterion, of course, is that
          music is an academic and examination subject;  swimming is not.

          7.       The basis for this distinction is the recognition that
          section 82J does not require that expenditure be incurred on the
          full-time education of the child - it is sufficient if it is "in
          connection with" it.  It must also be kept in mind that the
          words "necessarily incurred" do not imply that only inescapable
          expenditure may be deducted - it is sufficient if it is the kind
          of expenditure which a prudent parent would consider it
          reasonable to incur in connection with the child's schooling.

          8.       Questions of degree are therefore involved.  It is
          accepted that section 82J applies not only to direct school
          expenses but also to private tuition undertaken to assist a
          child in his academic studies at the school at which he is
          receiving full-time education.  It is also accepted that the
          section extends to reasonably necessary expenditure on the
          equipment needed for official school sporting activities.
          However, when a child is given private tuition to assist him in
          performing better in school sports, this has reached a second
          stage of remoteness from the full-time education and it is not
          accepted as being necessarily incurred within the meaning of
          section 82J.

          9.       There is, of course, a further reason for denying a
          deduction for swimming lessons.  In practice, the taxpayer
          cannot readily demonstrate that the purpose of the expenditure
          was to assist the children in their full-time education rather
          than to enable them to pursue their private recreation more
          effectively.

          10.      With regard to educational tours, however, great care
          should be taken before claims in this regard are allowed in
          future.  The official view remains the same as set out in
          paragraph 6 of the abovementioned Addendum, where it is stated:-

                   "Similar considerations apply in respect of the costs
                   associated with pupils undertaking conducted tours of
                   national projects and other places of general
                   educational interest.  Unless it is shown to be part of
                   the student's course that such tours be undertaken, for
                   example, for practical or field work in botany,
                   geology, etc, the relevant expenses should be
                   disallowed."
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