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Addendum 
Product Ruling 
Income tax:  Gunns Plantations Woodlot 
Project 2005 ‘2006 Growers’ 
 

This Addendum amends Product Ruling PR 2005/11 to reflect 
changes to simplified tax system legislation from 2005-06 onwards. 

 

PR 2005/11 is amended as follows: 
1. Paragraph 58 
Replace the paragraph with: 

58. To be an ‘STS taxpayer’ a Grower must be eligible to 
be an ‘STS taxpayer’ and must have elected to be an ‘STS 
taxpayer’. Changes to the STS rules apply from 1 July 2005. 
From that date, STS taxpayers may use the accruals 
accounting method. For a Grower participating in the Project, 
the recognition of income and the timing of tax deductions 
under the STS where the Grower uses the cash accounting 
method is different. 

 

2. Paragraph 61 
Replace the paragraph with: 

61. Other than Growers referred to in paragraph 62, a 
Grower is assessable on ordinary income from carrying on 
their business of afforestation in the income year in which that 
income is derived. 

 

3. Paragraph 62 
Replace the paragraph with: 

62. A Grower who is an ‘STS taxpayer’ using the cash 
accounting method is assessable on ordinary income from 
carrying on their business of afforestation at the time the 
income is received. 
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4. Paragraph 64 
(a) Replace the paragraph with: 

64. However, if for any reason, an amount shown or 
referred to in the Table below is not fully paid in the year in 
which it is incurred by a Grower who is an ‘STS taxpayer’ 
using the cash accounting method then the amount is only 
deductible to the extent to which it has been paid. For 
Growers who are ‘STS Taxpayers’ using the cash accounting 
method, any amount or part of an amount shown in the Table 
below which is not paid in the year in which it is incurred will 
be deductible in the year in which it is actually paid. 

(b) Replace the table with: 

Fee Type Year ended  
30 June 2006 

Year ended 
30 June 2007 

Year ended 
 30 June 2008 

‘Establishment 
Fee’ 

$6,820 
See Notes 

(i) & (ii) 

  

Interest on 
loans with 
Gunns Finance 

As incurred 
(Non-STS 

taxpayers or 
STS 

taxpayers 
using 

accruals 
accounting) 
Or as paid 

(STS 
taxpayers 

using cash 
accounting) 
See Notes 
(iii) & (iv) 

As incurred 
(Non-STS 

taxpayers or 
STS 

taxpayers 
using 

accruals 
accounting) 
Or as paid 

(STS 
taxpayers 

using cash 
accounting) 
See Notes 
(iii) & (iv) 

As incurred 
(Non-STS 

taxpayers or 
STS 

taxpayers 
using 

accruals 
accounting) 
Or as paid 

(STS 
taxpayers 
using cash 
accounting) 
See Notes 
(iii) & (iv) 

 

(c) Replace Note (ii) with: 

(ii) Under section 82KMG the ‘Establishment Fee’ is 
expenditure for ‘seasonally dependent agronomic 
activities’ (see paragraph 90 to 93) and is deductible in 
the income year in which it is incurred (where the 
Grower is not an ‘STS taxpayer’ or an ‘STS taxpayer’ 
using accruals accounting method) or the year in which 
it is paid (where the Grower is an ‘STS taxpayer’ or an 
‘STS taxpayer’ using cash accounting method). 
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5. Paragraph 92 
Insert after ‘A Grower who is not an ‘STS taxpayer’’: 

or an ‘STS taxpayer’ using accruals accounting method 

 

6. Paragraph 93 
Replace the paragraph with: 

93. A Grower who is an ‘STS taxpayer’ using cash 
accounting method can claim an immediate deduction for this 
expenditure in the income year in which the amount is paid. 
Where the ‘Establishment Fee’ of a Grower who is an 
‘STS taxpayer’ using cash accounting method is not wholly 
paid in the year in which it is incurred it is only deductible in 
that year to the extent to which it is paid by. 

 

This Addendum applies on and from 1 July 2005. 

 

 

Commissioner of Taxation 
16 November 2005 
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