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          I 1194339        REPLACEMENT CATHODE      SALES TAX ASSESSMENT
                           RAY TUBES                ACT (NO.1);  SECTION 3

FACTS              The regunning of cathode ray tubes, whether monochrome
          (black and white) or colour, involves the removal and
          replacement or repair of the electron gun(s) and revacuuming the
          tube.

          2.       The rebuilding of cathode ray tubes involves removal of
          the electron gun(s) and completely stripping the tube of all
          coatings so that all that remains is the glass shell.  After
          cleaning and polishing, the shell is indistinguishable from new
          glass and it is used to rebuild a cathode ray tube in exactly
          the same way a new tube is manufactured.

RULING    3.       While the regunning of picture tubes involves
          considerable skill and expertise, it results in the replacement
          of only the electron gun(s).  The other major components -
          funnel, shadow-mask and screen - are not replaced.  The tube
          does not lose its identity as a tube.  It is considered that the
          regunning operations are of a repair nature rather than
          operations of manufacture.

          4.       Persons engaged in the regunning of cathode ray tubes,
          whether monochrome or colour, will satisfy their sales tax
          liability by the payment of tax at the time of purchase of raw
          materials and equipment used to carry out the regunning
          operations.

          5.       The operations of rebuilding cathode ray tubes,
          however, are identical to the manufacture of new tubes and it
          has been concluded that the rebuilding operations constitute
          manufacture.

          6.       Where the stock of "replacement" tubes held by a
          manufacturer comprises any or all of -

                   (a)  new tubes manufactured by it from new imported
                        glass envelopes;
                   (b)  new tubes imported in a fully manufactured
                        condition; and

                   (c)  "re-manufactured" (rebuilt) tubes made from
                        suitable traded-in tubes,



          they are all regarded as "goods" for the purposes of the
          definition of "goods" in sub-section 3(1) of Sales Tax
          Assessment Act (No.1).  The rebuilt tubes are not
          distinguishable from the new tubes and are treated as new tubes.

          7.       Being manufacturers, persons engaged in the rebuilding
          of cathode ray tubes will be entitled to purchase raw materials
          and parts for use in the rebuilding processes free of sales tax
          under quotation of certificate.  They will also be entitled to
          purchase equipment for use as aids to manufacture as defined in
          the sales tax law free of sales tax.

          8.       Cathode ray tubes are taxable at the rate of 30% under
          item 5l in the Second Schedule to the Sales Tax (Exemptions and
          Classifications) Act.  Where a person sells a rebuilt cathode
          ray tube by wholesale and the purchaser does not quote a
          certificate sales tax is payable on the wholesale selling price
          of the tube.  Tax will also be payable on the wholesale value of
          the tube where the rebuilder sells the rebuilt tube by retail.
          In some cases a tube is rebuilt for a customer.  Where this
          occurs the rebuilder is a manufacturer for sales tax purposes
          and tax is payable on the price charged to the customer for the
          rebuilt tube.

                                     COMMISSIONER OF TAXATION
                                         5 December 1985
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