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Taxation Determination  TD 1999/58

Taxation Determination
Income tax:  capital gains:  if section 126-15 of the Income Tax
Assessment Act 1997 applies to a CGT event that has happened
involving a company or a trustee, can expenses incurred by the
spouse to the marriage breakdown who is not the transferee
form part of the cost base of a CGT asset?

Preamble
This Taxation Determination is a ‘public ruling’ for the purposes of Part IVAAA of the Taxation
Administration Act 1953 and is legally binding on the Commissioner.  Taxation Rulings TR 92/1 and
TR 97/16 together explain when a Determination is a public ruling and how it is legally binding on the
Commissioner.

Date of effect
This Determination applies to years commencing both before and after its date of issue.  However, this
Determination does not apply to taxpayers to the extent that it conflicts with the terms of settlement of a
dispute agreed to before the date of the Determination (see paragraphs 21 and 22 of Taxation Ruling
TR 92/20).

1. No.  Only expenses satisfying the cost base rules in Division 110 of the Income Tax
Assessment Act 1997 (ITAA 1997) incurred by the transferor - that is, the company or trustee - and
the transferee - that is, the spouse to whom the CGT asset is transferred - form part of the cost base
of the asset.

2. The cost base rules in Division 110 of the ITAA 1997 require ‘you’, the asset owner, to
incur the costs or expenditure that form part of the cost base.  In applying the cost base rules on a
transfer of a CGT asset from a company or trustee on a marriage breakdown, there is no scope to
include costs or expenditure of any person other than the transferor and transferee.  The spouse of
the transferee at no time owned the CGT asset and their costs or expenditure do not form part of its
cost base.

Note
3. If CGT event A1 (about disposals of CGT assets) or CGT event B1 (about use and
enjoyment of a CGT asset before title passes) happens because of a court order under the Family
Law Act 1975 and involves a company or a trustee (the transferor) and a spouse (the transferee), the
consequences in section 126-5 apply, including the cost base adjustment in subsection 126-5(5) of
the ITAA 1997:  see subsection 126-15(1).  By subsection 126-5(5), the asset’s cost base in the
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hands of the transferor at the time the transferee acquires the asset becomes the first element of its
cost base in the hands of the transferee.

Commissioner of Taxation
3 November 1999
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