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Taxation Determination  TD 1999/72

Taxation Determination
Income tax:  capital gains:  does the cost base modification in
subsection 128-15(4) Item 1 of the Income Tax Assessment Act
1997 apply if a main residence acquired on or after 20
September 1985 is owned by joint tenants and one of them dies?

Preamble
This Taxation Determination is a ‘public ruling’ for the purposes of Part IVAAA of the Taxation
Administration Act 1953 and is legally binding on the Commissioner.  Taxation Rulings TR 92/1 and
TR 97/16 together explain when a Determination is a public ruling and how it is legally binding on the
Commissioner.

Date of effect
This determination applies to years commencing both before and after its date of issue.  However, this
Determination does not apply to taxpayers to the extent that it conflicts with the terms of settlement of a
dispute agreed to before the date of the Determination (see paragraphs 21 and 22 of Taxation Ruling
TR 92/20).

1. No.  Section 128-50 rather than subsection 128-15(4) Item 1 of the Income Tax Assessment
Act 1997 applies.

2. Section 128-50 applies specifically if a CGT asset is owned by joint tenants and one of
them dies.  Subsection 128-15(4) provides a general rule which modifies the cost base (or reduced
cost base, if applicable) of certain kinds of CGT assets in the hands of a legal personal
representative or beneficiary, including an interest in a dwelling that was the main residence of an
individual just before they died.

3. Section 128-50, being a specific provision, applies here rather than subsection 128-15(4)
Item 1 which is more generally expressed.

4. In any event, section 128-15 only applies if a CGT asset owned by the deceased:
(a) devolves to their legal personal representative; or
(b) passes to a beneficiary in their estate (subsection 128-15(1)).

5. If joint tenants own a main residence and one of them dies, the surviving joint tenants are
taken by subsection 128-50(2) to have acquired the deceased’s interest in the main residence.  So
the interest in the main residence does not:



TD 1999/72
Page 2 of 2 FOI status:  may be released

(a) devolve to the deceased’s legal personal representative; or
(b) pass to a beneficiary in the deceased’s estate.

6. The effect of section 128-50 applying is that the first element of the cost base (indexed if
applicable) or reduced cost base of the interest of each surviving joint tenant is a proportion of the
cost base of the deceased joint tenant’s interest in the main residence (as calculated in subsection
128-50(3)).
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