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Taxation Determination

Income tax: capital gains: can the first element of the
cost base of a CGT asset in subsection 110-25(2) of the
Income Tax Assessment Act 1997 include money paid or
property given to an entity other than the one from
which the asset was acquired?

Preamble

The number, subject heading, date of effect and paragraph 1 of this Taxation Determination are a ‘public
ruling’ for the purposes of Part IVAAA of the Taxation Administration Act 1953 and are legally binding on
the Commissioner. The remainder of the Determination is administratively binding on the Commissioner.
Taxation Rulings TR 92/1 and TR 97/16 together explain how a Determination is legally or administratively
binding.

1. Yes. The money does not have to be paid or property given to the entity from
which the asset was acquired. However, the money or property still needs to have been
paid or given in respect of the acquisition of the asset.

Example

Bill sells an asset to James for $100,000. The terms of the sale are that James must pay the
8100,000 to an entity nominated by Bill. Even though James does not pay the money to
Bill, the person who disposed of the asset, James pays it ‘in respect of acquiring’ the asset
and he can include it in the first element of the asset’s cost base.

Note that the $100,000 will be considered as capital proceeds Bill receives in respect of a
CGT event happening.

Date of effect

2. This Determination applies both before and after its date of issue. However, this
Determination does not apply to taxpayers to the extent that it conflicts with the terms of
settlement of a dispute agreed to before the date of the Determination (see paragraphs 21
and 22 of Taxation Ruling TR 92/20).
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