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Taxation Determination 
 

Income tax:  consolidation:  is a unit in a cash 
management trust a retained cost base asset? 
 
Preamble 

The number, subject heading, date of effect and paragraph 1 of this document are a ‘public ruling’ 
for the purposes of Part IVAAA of the Taxation Administration Act 1953 and are legally binding 
on the Commissioner. 

 

1. No. To be a retained cost base asset, a unit in a cash management trust would 
need to be a right to receive a specified amount of Australian currency:  
paragraph 705-25(5)(b) of the Income Tax Assessment Act 1997 (ITAA 1997). Our views 
on the meaning and effect of that paragraph are set out in Taxation Ruling TR 2005/10. 
That Ruling states that a retained cost base asset in terms of paragraph 705-25(5)(b) of 
the ITAA 1997 consists of an indefeasible, present right to the actual or constructive 
receipt of a fixed, nominal amount of Australian currency. 

2. A number of banks, merchant banks, broking firms and building societies operate 
cash management trusts. These trusts operate with a trust deed, a trustee overseeing 
activities and a management company responsible for investment strategy. Cash 
management trusts are managed investment schemes registered under the Corporations 
Act 2001 and are not listed on any securities exchange. 

3. Interests in a cash management trust, which are called units, represent a share in 
the trust’s collective asset pool. Certain rights are attached to units and these rights are 
exercisable by the investors who own these units (unit holders). Investors in a cash 
management trust acquire units in the trust proportionate to the amount of money they 
invest. For example, an investor placing $5,000 into a cash management trust at a buy 
price of $1.25 per unit will acquire 4,000 units, ignoring fees and transaction costs. 

4. Subject to the Corporations Act 2001, the trust deed and other terms on which units 
are held, unit holders can redeem their units at any time. Various formulae are used to 
ensure that the amount for which a unit is redeemed is a pro rata share in the trust’s 
collective asset pool. Therefore, where there is accumulated net income awaiting 
distribution or an accumulated net loss of the trust fund, a unit’s value will reflect its 
proportionate share of that income or loss. This remains the case even where the 
redemption price of a unit is fixed under the relevant trust deed because the amount that 
such a unit holder is entitled to be paid on redemption is still subject to adjustment for any 
accumulated net income or net losses. There is, then, no fixed and nominal amount which 
a unit holder has a present right to receive on acquiring a unit in a cash management trust. 
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5. Where a cash management trust fund is terminated in accordance with the trust 
deed or becomes not liquid (subsection 601KA(4) of the Corporations Act 2001 defines 
what is a ‘liquid scheme’), there is no right to receive a specified amount of Australian 
currency in terms of paragraph 705-25(5)(b) of the ITAA 1997. On termination, a unit only 
entitles the unit holder to a share in the net proceeds from the realisation of the fund’s 
investments. Where the trust becomes not liquid, a unit holder is only able to withdraw 
from the trust if an offer of withdrawal is made. If such an offer is not made, the unit holder 
has no right to withdraw from the trust (refer to sections 601KB to 601KE of the 
Corporations Act 2001). The right to payment conferred by a unit in a cash management 
trust fund is therefore defeasible. 

6. Cash management trust funds may also contain other features which alone would 
result in a unit held by a unit holder not being a retained cost base asset in terms of 
paragraph 705-25(5)(b) of the ITAA 1997. For example, the trust deed may provide the 
management company with the right to transfer assets to a unit holder rather than paying 
Australian currency in satisfaction of all or part of a redemption request or to effectively 
cancel units held by a unit holder to meet the accumulated net losses of the trust fund. 

 

Date of effect 
7. This Determination applies to years commencing both before and after its date of 
issue. However, it does not apply to taxpayers to the extent that it conflicts with the terms 
of settlement of a dispute agreed to before the date of the Determination (see 
paragraphs 21 and 22 of Taxation Ruling TR 92/20). 
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