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Income tax:  must a child of a deceased person be 
aged less than 18 at the time they receive the 
superannuation lump sum referred to in 
subsection 303-5(1) of the Income Tax Assessment 
Act 1997 to satisfy, by virtue of 
paragraph 302-195(1)(b) of that Act, the requirement in 
paragraph 303-5(1)(c) that ‘you are a death benefits 
dependant’ of that deceased person? 
 

 
 This publication provides you with the following level of protection: 

This publication (excluding appendixes) is a public ruling for the purposes of the Taxation 
Administration Act 1953. 

A public ruling is an expression of the Commissioner’s opinion about the way in which a relevant 
provision applies, or would apply, to entities generally or to a class of entities in relation to a 
particular scheme or a class of schemes. 

If you rely on this ruling, the Commissioner must apply the law to you in the way set out in the ruling 
(unless the Commissioner is satisfied that the ruling is incorrect and disadvantages you, in which 
case the law may be applied to you in a way that is more favourable for you – provided the 
Commissioner is not prevented from doing so by a time limit imposed by the law). You will be 
protected from having to pay any underpaid tax, penalty or interest in respect of the matters 
covered by this ruling if it turns out that it does not correctly state how the relevant provision applies 
to you. 

 

Ruling 
1. No. The requirement in paragraph 303-5(1)(c) of the Income Tax Assessment 
Act 1997 (ITAA 1997) that ‘you are a death benefits dependant’ is satisfied by virtue of 
paragraph 302-195(1)(b) of that Act if the deceased person’s child was aged less than 18 
just before the deceased person died. 
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Date of effect 
2. This Determination applies from 1 July 2007. However, this Determination will not 
apply to taxpayers to the extent that it conflicts with the terms of a settlement of a dispute 
agreed to before the date of issue of this Determination (see paragraphs 75 and 76 of 
Taxation Ruling TR 2006/10). 

 

Commissioner of Taxation 
26 June 2013 
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Appendix 1 – Explanation 
 This Appendix is provided as information to help you understand how the 

Commissioner’s view has been reached. It does not form part of the binding public ruling. 

Explanation 
3. Subsection 302-195(1) of the ITAA 1997 provides that: 

A death benefits dependant, of a person who has died, is:  

(a) the deceased person’s *spouse or former spouse; or 

(b) the deceased person’s *child, aged less than 18; or 

(c) any other person with whom the deceased person had an interdependency 
relationship under section 302-200 just before he or she died; or 

(d) any other person who was a dependant of the deceased person just before 
he or she died. 

4. This definition describes a range of possible relationships between a person and 
the deceased person. Paragraphs (c) and (d) require the relationship to which they refer to 
exist just before the deceased person died. However, paragraphs (a) and (b) do not refer 
to the time as at which a person’s satisfaction of either of those paragraphs is tested. 

5. On the basis that the definition of a ‘death benefits dependant’ relates to ‘a person 
who has died’, the relevant time as at which a person’s satisfaction of either of 
paragraphs (a) or (b) of that definition is to be tested is logically related to the time the 
deceased person died. 

6. It is the Commissioner’s view that paragraphs (a) and (b) should be interpreted 
consistently with paragraphs (c) and (d) as testing a person’s satisfaction of either of those 
paragraphs as at just before the deceased person died. 

7. Therefore, the requirement in paragraph 303-5(1)(c) of the ITAA 1997 that ‘you are 
a death benefits dependant’ is satisfied by virtue of paragraph 302-195(1)(b) of the 
ITAA 1997 if the deceased person’s child was aged less than 18 just before the deceased 
person died. 

8. This is consistent with the wording of subregulation 6.21(2A) of the Superannuation 
Industry (Supervision) Regulations 1994 (SIS Regulations). That subregulation specifies 
the only persons to whom a deceased member’s benefits may be cashed as one or more 
pensions or annuities if the member dies on or after 1 July 2007. Subregulation 6.21(2B) of 
the SIS Regulations specifies the circumstances when (and times at which) a pension or 
annuity being paid to a child of the deceased member in accordance with 
subregulation 6.21(2A) must be commuted and cashed as a lump sum. Subsection 303-5 
of the ITAA 1997 is intended to apply when that occurs in accordance with 
subregulation 6.21(2B) of the SIS Regulations:  see paragraph 2.75 of the Explanatory 
Memorandum to the Tax Laws Amendment (Simplified Superannuation) Bill 2006. 

9. Consequently, a superannuation lump sum arising from the commutation of a 
superannuation income stream that is payable to a person who is a child of a deceased 
member of the fund because of that person’s death may be not assessable income and 
not exempt income, pursuant to section 303-5 of the ITAA 1997, even if the child is aged 
18 or more when they receive the superannuation lump sum. 
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