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This Determination, to the extent that it is capable of being a 'public ruling' in terms of
PartáIVAAA of the Taxation Administration Act 1953, is a public ruling for the purposes of that
Part .  Taxation Ruling TR 92/1 explains when a Determination is a public ruling and how it is
binding on the Commissioner.  Unless otherwise stated, the Determination applies to
transactions entered into both before and after its date of issue.

Taxation Determination
Income tax:  does subsection 51AE(4) operate to deny a deduction for
the cost of a taxpayer's own meal if the taxpayer, while travelling
away from home, also buys a meal for a client?

1. Yes.  Subsection 51AE(4) of the Income Tax Assessment Act 1936 provides that a deduction is
not allowable under section 51 for a loss or outgoing incurred after 19 September 1985 in respect of
the provision of entertainment ('entertainment expenses').  The cost of a person's own meals while
travelling away from home is not normally regarded as 'entertainment expenses'.  However,
expenses incurred by a taxpayer in entertaining a client , including the cost of the taxpayer's own
meal, are regarded as 'entertainment expenses' and are not deductible.

2. Subsection 51AE(4) operates to deny a deduction for the cost of a taxpayer's meal while
travelling away from home if the taxpayer also buys a meal for a client.  Expenses incidental to the
taxpayer's attendance at the meal are also not deductible.

Example

Joe is currently in America on an overseas business trip.  Joe has dinner
with his business client Fred.  Joe pays for Fred's meal.  Joe is not
entitled to a deduction for any of the costs associated with his dinner
with Fred, including the cost of his own meal.
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