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This Determination, to the extent that it is capable of being a 'public ruling' in terms of Part IVAAA of
the Taxation Administration Act 1953, is a public ruling for the purposes of that Part. Taxation Ruling
TR 92/1 explains when a Determination is a public ruling and how it is binding on the Commissioner.
Unless otherwise stated, this Determination applies to years commencing both before and after its date
of issue. However, this Determination does not apply to taxpayers to the extent that it conflicts with
the terms of a settlement of a dispute agreed to before the date of issue of the Determination (see
paragraphs 21 and 22 of Taxation Ruling TR 92/20).

Taxation Determination

Income tax: is expenditure incurred by a taxpayer in the course
of undertaking unpaid work for a charitable organisation
deductible?

1. No. The expenditure is not incurred in gaining assessable income. No deduction is
allowable under subsection 51(1) of the Income Tax Assessment Act 1936.

2. The expenditure incurred does not constitute a gift for the purposes of subsection 78(1)
where there is no transfer of money or property . In Leary v F C of T 80 ATC 4438; (1980) 10
ATR 521, the Federal Court held that the making of a gift involved the voluntary transfer of money
or property without any benefit passing to the transferor. In Case $43 85 ATC 343; 28 CTBR Case
49, the Board of Review concluded that if a taxpayer uses his or her own property in doing work for
a charity there is no transfer of that property to the charity.

Example

A taxpayer travels to an overseas country to work for an organisation without remuneration. The
organisation has been declared to be an eligible fund pursuant to subsection 78(8). Airfare and
travel expenses incurred in travelling to the overseas country are paid for by the taxpayer. The
expenditure is not deductible under either subsections 51(1) or 78(1).

Commissioner of Taxation
9/9/93
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