
TD 93/234 - Income tax: is the value of the shares
received as consideration for providing services for
research and development activities assessable
income in the hands of an independent contractor?

This cover sheet is provided for information only. It does not form part of TD 93/234 - Income
tax: is the value of the shares received as consideration for providing services for research and
development activities assessable income in the hands of an independent contractor?

This document has changed over time. This is a consolidated version of the ruling which was
published on 18 August 1999



 

Taxation Determination TD 93/234 

 
 
FOI Status:  may be released Page 1 of 2
 

 

This Determination, to the extent that it is capable of being a 'public ruling' in terms of Part IVAAA of 
the Taxation Administration Act 1953, is a public ruling for the purposes of that Part .  Taxation Ruling 
TR 92/1 explains when a Determination is a public ruling and how it is binding on the Commissioner.  
Unless otherwise stated, this Determination applies to years commencing both before and after its date 
of issue.  However, this Determination does not apply to taxpayers to the extent that it conflicts with 
the terms of a settlement of a dispute agreed to before the date of issue of the Determination (see 
paragraphs 21 and 22 of Taxation Ruling TR 92/20). 
 
[Note: This is a consolidated version of this document.  Refer to the Tax Office Legal Database 
(http://law.ato.gov.au) to check its currency and to view the details of all changes.] 
 

Taxation Determination 
 

Income tax:  is the value of the shares received as consideration 
for providing services for research and development activities 
assessable income in the hands of an independent contractor? 
 
1. Yes.  Shares in a company issued to an independent contractor as consideration for services 
performed in relation to research and development activities undertaken by the company, 
constitutes assessable income of the independent contractor under section 6-5 of the Income Tax 
Assessment Act 1997.  That is, the value of the shares constitutes gross income derived by the 
contractor for the purposes of section 6-5.  The amount of assessable income is the value of the 
shares at the time they are issued. 
 
2. Section 21 applies where consideration is given other than in cash.  The money value of the 
consideration is deemed to have been paid or received. 
 
3. In Taxation Board of Review case, (1953) 4 TBRD Case D1, it was held that it was the 
market value of the shares and not their nominal value that was the correct amount to be assessed to 
the taxpayer for the services rendered to the company.  The ATO agrees with this view. 
 
4. Section 6-5 of the Income Tax Assessment Act 1997, to which this Determination refers, 
expresses the same ideas as subsection 25(1) of the Income Tax Assessment Act 1936. 
 
Example: 
 
An independent contractor performs services in relation to research and development activities on 
behalf of a mining company.  The contractor receives as consideration for the services performed 
an issue of shares in that company.  The market value of the shares at the time they are issued 
constitutes assessable income of the contractor. 
 
Commissioner of Taxation 
9/12/93 
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