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This Determination, to the extent that it is capable of being a 'public ruling' in terms of
PartalVAAA of the Taxation Administration Act 1953, is a public ruling for the purposes of that
Part . Taxation Ruling TR 92/1 explains when a Determination is a public ruling and how it is
binding on the Commissioner. Unless otherwise stated, this Determination applies to years
commencing both before and after its date of issue. However, this Determination does not
apply to taxpayers to the extent that it conflicts with the terms of a settlement of a dispute
agreed to before the date of issue of the Determination (see paragraphs 21 and 22 of Taxation
Ruling TR 92/20).

Taxation Determination

Income tax: is the cost of a meal purchased after the completion of
one job and prior to the commencement of another job an allowable
deduction?

1. No. A taxpayer who purchases a meal between jobs cannot claim a deduction for the cost
of the meal under subsection 51(1) of the Income Tax Assessment Act 1936. This expense is unrelated
to the earning of assessable income and is of a private nature.

2. In FC of T v. Cooper 91 ATC 4396 ; (1991) 21 ATR 1616, the majority of the Full Federal
Court held that the essential character of food and drink will ordinarily be private rather than
being related to the earning of income. We accept this judgment as having general application.

Example:
John Citizen is a bank teller. He finishes work at 5 pm and commences work at a liquor store at 6 pm. Before

starting work at his second job, John Citizen buys an evening meal. The cost of the food and drink he has
bought is not an allowable deduction as it has no relevant connection to his income earning activities.
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